Tytuł
|
Papryka pod szkłem i folią |
Autor
|
J. i A. Dobrzańska |
Wydawca
|
PWRiL
|
Rok wydania
|
2001 |
Liczba stron
|
112 |
Wymiary
|
195 x 125 mm |
Okładka
|
miękka
|
ISBN
|
83-09-01739-1 |
Zainteresowanie papryką słodką zarówno konsumentów, jak i producentów warzyw od
wielu lat jest niezmiennie duże. Rosnący popyt na świeżą paprykę - w związku z
coraz większym jej udziałem w naszym jadłospisie - sprawił, że uprawa tej
rośliny stała się bardzo opłacalna. Warto wiedzieć, że pielęgnacja papryki
uprawianej pod szkłem lub folią jest mniej pracochłonna niż należącego do tej
samej rodziny botanicznej pomidora.
Spis treści
Wstęp
Pochodzenie i opis botaniczny
Wartość
odżywcza
Odmiany
Odmiany do
uprawy przede wszystkim w szklarni, ale także w tunelach
Odmiany do
uprawy w tunelach foliowych
Czynniki
środowiska
Temperatura
powietrza i podłoża
Światło
Woda
Wilgotność
powietrza
Dwutlenek węgla
Wymagania pokarmowe i nawożenie
Wymagania
pokarmowe
Składniki
pokarmowe
Nawozy mineralne
Ziemie i
podłoża
Podłoża do
produkcji rozsady
Podłoża do
uprawy na miejscu stałym
Produkcja rozsady
Miejsce
produkcji
Siew
Pikowanie
Doniczkowanie
Uprawa w
szklarni
Przygotowanie
szklarni do produkcji
Podstawowe
czynności
Dezynfekcja
termiczna
Dezynfekcja
chemiczna
Metody uprawy
Uprawa w gruncie
szklarni
Uprawa w
pierścieniach
Uprawa na
podkładach grzejnych
Uprawa na wełnie
mineralnej
Uprawa na
stołach
Terminy uprawy
Zabiegi
pielęgnacyjne
Regulowanie
temperatury i nawadnianie podłoża
Nawożenie
pogłówne
Cięcie i
przywiązywanie roślin
Uprawa w
wysokich tunelach foliowych
Uprawa w
niskich tunelach foliowych
Zwalczanie chwastów
Ochrona
przed chorobami i szkodnikami
Profilaktyka i
środki ostrożności
Zaburzenia
fizjologiczne
Choroby
Choroby
powodowane przez grzyby
Choroby
powodowane przez bakterie
Choroby wirusowe
Szkodniki
Zbiór i
przygotowanie do sprzedaży