Charakterystyka:
Pochodzą z Peru, gdzie uprawiane są ze względu na swoje walory smakowe - tu piękny czerwony kolor łączy się z pikanterią (za którą odpowiedzialna jest kapsaicyna - składnik powodujący wytwarzanie endorfiny). Znane i cenione papryczki chilli nawet w postaci suszonej są wyjątkowo ostre. Idealne dla zatwardziałych smakoszów kuchennych pikanterii ;).
Znakomicie nadają się do ostrych potraw, w tym sosów. Świetnie sprawdza się w kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej a nawet chińskiej. Np. jako uzupełnienie znakomitej Chilli Con Carne. Chilli nie zawiera konserwantów, jest to w pełni ekologiczny produkt.
Działanie: Chilli pobudza trawienie, dzięki czemu może wpłynąć na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej., poprzez większe spalanie kalorii. Kapsaicyna - alkaloid odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili działa na receptory bólu oraz błonę śluzową, powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej. Pobudza układ nerwowy, a także mózg do wytwarzania endorfin, hormonów szczęścia, poprawiając nam samopoczucie.
Zastosowanie:
Do potraw mięsnych, ostrych sosów, warzyw, gulaszu, ryb i drobiu, potraw z fasolą, kukurydzą, cebulą, kanapek, twarogu, jajek, pizzy, sera, spaghetti, w kuchni meksykańskiej, włoskiej, hiszpańskiej, węgierskiej a nawet chińskiej.
Skład:
Suszone papryczki pepperoni chili mini.
BEZ GLUTAMINIANU SODU!!!
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.