Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Papryka Chilli Mielona 50g Piątnica +GRATIS

20-05-2014, 17:17
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 1.35 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 1.35 zł     
Użytkownik piatnica_net
numer aukcji: 4217385642
Miejscowość Piatnica
Kupiono sztuk: 10    Licytowało: 6    Wyświetleń: 13   
Koniec: 20-05-2014 17:12:47
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Papryka Chilli Mielona 50g PIĄTNICA

Naturalna i aromatyczna

świeża dostawa

 

 

Charakterystyka:

Papryka chilli, chilli, papryka ostra – ogólna nazwa, jaką określa się owoce niektórych odmian, kultywarów i mieszańców papryki (Capsicum) o bardzo ostrym smaku.

Papryczki Chilli pochodzą z Peru, gdzie uprawiane są ze względu na swoje walory smakowe - tu piękny czerwony kolor łączy się z pikanterią (za którą odpowiedzialna jest kapsaicyna - składnik powodujący wytwarzanie endorfiny). Znane i cenione papryczki chilli nawet w postaci suszonej są wyjątkowo ostre. Idealne dla zatwardziałych smakoszów kuchennych pikanterii.

 

Opakowanie:

Chilli zapakowane jest w torebki foliowe, zgrzewane z atestem spożywczym oznaczone etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Gwarancja zachowania świeżości na dłużej.

 

Zastosowanie:

Papryka chilli mielona idealna do potraw kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej oraz indyjskiej. Wysuszona i zmielona papryka dodawana jest do wszelkiego rodzaju gulaszów, zup, warzyw, sosów, sałatek, serów, ostrych potraw, w tym sosów. Paprykę można łączyć z czosnkiem, cebulą, majerankiem lub kminkiem. Ponadto stosuje się ją do potraw z fasoli, dań mięsnych oraz ryb. Intensywnie czerwony kolor papryki, świetne sprawdza się jako barwnik i uatrakcyjnia wygląd potraw.

 

Działanie:

  • Papryka chili wspomagają odbudowę tkanek. Mają również doskonałe właściwości oczyszczające.

  • Papryki chili są niezrównanym źródłem witaminy A. W suszonej papryce ilość witaminy zwielokrotnia się z powodu wzrostu ilości karotenu w procesie suszenia. Suszone papryki chili zawierają więcej witaminy A niż świeża marchew. To właśnie karoten nadaje papryce chili jej czerwony kolor.

  • Są bogate w witaminy i minerały: tiamina (witamina B1), ryboflawina (witamina B2), niacyna (witamina B3), kwas foliowy (witamina B12), potas, fosfor, żelazo i wapń.

  • Papryki chili są antyoksydantami. Lecz trzeba mieć na uwadze to, że spożywane w nadmiernych ilościach mogą przyczynić się do postania nowotworu okrężnicy.

  • Papryki chili są wysoko cenione przez każdego komu bliskie są zasady zdrowego odżywiania. Nie zawierają tłuszczu, obfitują w błonnik i są niskokaloryczne.

  • Kapsaicyna -odpowiedzialna za ostry, piekący smak papryki chili działa na receptory bólu oraz błonę śluzową, powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej. Pobudza układ nerwowy, a także mózg do wytwarzania endorfin, hormonów szczęścia, poprawiając nam samopoczucie. Kapsaicyna jest naturalnym antybiotykiem i spowalnia proces namnażania się bakterii w organizmie i produktach spożywczych. To tłumaczy również dlaczego ostre potrawy wolniej ulegają psuciu.

  • Spożywanie papryki chili obniża poziom cholesterolu we krwi.

  • Papryka chili zwiększa przepływ krwi, wzmaga apetyt i przyśpiesza metabolizm. Nie dziwne jest zatem to, że podczas jedzenia papryki chili ludzie pocą się tak jakby przebiegli maraton.


 

 

 

Cała oferta          Bakalie          Przyprawy          Produkty sypkie 

 

 

Zobacz nasze pozostałe aukcje: Panelealle

Komentarze

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje

panel allegro