Świeża papryka chilli Habanero czerwona
Papryka jest świeża.
Wysyłka.
Dbając o jakość kupowanych przez państwo papryczek staramy się wysyłać papryczki w taki sposób aby doszła ona
do państwa zawsze świeża. Jeśli kupisz papryczkę w poniedziałek to najprawdopodobniej zostanie ona wysłana
tego samego dnia lub nastepnego. Tak samo we wtorek .Jeśli zostanie kupiona w środe przesyłka może zostać nadana także w
środe lub następnego dnia. Lecz jeśli nie zostanie nadana w środę ani w czwartek to zostanie nadana dopiero w poniedziałek.
Preferujemy taki sposób wysyłki aby papryczki nie leżały w magazynie firmy która zajmuję się dostarczeniem paczki i doszłą
do państwa świeża!
Papryka habanero (Capsicum chinense), zwyczajowo nazywana habanero – jeden z gatunków papryki o owocach należących do najbardziej pikantnych i ostrych w smaku. Jak inne gatunki papryki pochodzi z Ameryki Południowej, z rejonu Amazonii (Brazylia, Kolumbia). Po odkryciu Ameryki gatunek szeroko rozpowszechnił się w uprawie i gdy botanicy w XVII wieku opisali go po raz pierwszy, mylnie uznali za ojczyznę Chiny (stąd nazwa naukowa).
źródło: www.wikipedia.pl
Zastosowanie
Roślina przyprawowa
Habanero należy do najostrzejszych papryk. Ostrość wynika z wysokiej koncentracji kapsaicyny – w gnieździe nasiennym może ona wynosić nawet 1500 ppm (kapsaicyna jest już w koncentracji 0,5 ppm w roztworze wodnym odczuwalna jako ostra). Ostrość habanero w jednostkach Scoville'a wynosi 100.000 – 500.000. Smak jest „owocowo-tropikalny“, przypomina morele lub brzoskwinie. W Brazylii i Peru habanero jest elementem tradycyjnej kuchni.a
Sztuka kulinarna
Owoce nadają się na przyprawę do wszystkich potraw, w których można je „rozcieńczyć“ – a więc do sosów, zup, półpłynnych potraw jak gulasz, chilli con carne lub bigos, do potraw z mięsa mielonego, a także do słodkich przetworów, np. dżemów i ciast. W tym celu należy je najpierw drobno posiekać, w miarę możliwości unikając kontaktu ze skórą (używać rękawiczek ochronnych lub przytrzymać paprykę widelcem). Następnie, ze względu na dobrą rozpuszczalność kapsaicyny w tłuszczach i alkoholu, dobrze jest wrzucić je na ok. godzinę (lub dłużej) do ciepłego oleju lub wódki, rumu itp., a potem połączyć wszystko z potrawą. Jeżeli nie mamy doświadczenia z papryką habanero, jeden owoc wystarcza na co najmniej 1,5 kg potrawy – wtedy nie należy już dodawać innych ostrych przypraw.
Dodatkowe zalety
Najbardziej znane zalety kapsaicyny to:
- Obniżanie poziomu złego cholesterolu.
- Obniżanie ryzyka chorób serca.
- Zwalczanie szkodliwych bakterii i drożdży w żołądku i jelitach.
- Poprawa trawienia.
- Obniżanie stanów zapalnych w organizmie.
- Obniżanie systemów rozedmy.
A ponadto:
- Kapsaicyna działa jak przeciwutleniacz i zapobiega starzeniu się i zanikaniu komórek.
- Oczyszcza zatoki ze śluzu gromadzącego się podczas przeziębienia i alergii.
Odchudzanie
Ostre jedzenie, zwłaszcza ostra papryka, powoduje, że jemy wolniej i szybciej czujemy nasycenie. Specjaliści zgadzają się, że pikantne jedzenie ma taki wpływ i że zjadamy mniejszą ilość posiłku, kiedy jest on ostro przyprawiony. Stosunkowo częste jedzenie ostrego jedzenie może powodować utratę na wadze, zaleca się więc dodanie do diety ostrych przypraw osobom odchudzającym się.
Różnego rodzaju badania dotyczące działania kapsaicyny wykazały również, że częste spożywanie ostrego jedzenia poprawia działanie metabolizmu. Należy jednak zaznaczyć, że efekt jest o wiele lepszy u osób, które nie są przyzwyczajone do ostrych przypraw. W przypadku osób na co dzień jedzących pikantne posiłki, zarówno efekt uczucia sytości jak i poprawa działania metabolizmu są o wiele słabsze.
NIEWSKAZANE DLA KOBIET W CIĄŻY