PAPRYKA CHILI SADZONKA
sadzonka 1 szt. = 5,00 zł
Chociaż zainteresowanie ostrością w chili jest uzasadnione, jego walory smakowe nie powinny być pomijane. Smak świeżego chili jest całkowicie odmienny od suszonego, podobnie jak smak świeżych pomidorów różni się zupełnie od tych wysuszonych na słońcu. W czasie suszenia, zwykle na słońcu, karmelizacja cukrów i inne zmiany chemiczne tworzą bardziej złożone smaki. Podczas, gdy świeże chili posiadają wyraźną pikanterię i słodycz, suszone chili niesie pełną, owocową, rodzynkową słodycz wraz z mniejszym lub większym posmakiem tytoniu i dymu.
Dobrze jest pamiętać, że na ostrość chili, a także na moment, w którym go poczujemy, wpływa często ilość tłuszczu lub oleju w potrawie. Oleje i tłuszcze pokrywają cząsteczki kapsaicyny, albo zmniejszając je, albo też opóźniając ich uderzenie.
Stir-fry z chili i tajskimi przyprawami będzie dość ostry, ale dodając pełnotłuste mleko kokosowe, ostrość zostanie przytłumiona i nasze podniebienie wyczuje ją trochę później. Złagodzić go może również słodycz.
Niewiele da się zrobić gdy już wsypało się zbyt dużo, ale zawsze można spróbować dodać cukier, śmietanę lub mleko kokosowe. Czasami pomóc może dodanie do gotowania posiekanego ziemniaka (usunąć po około 30 minutach). Dobrym pomysłem jest także pozostawienie potrawy na noc w lodówce, co sprawi, że aromaty przemieszają się i dojrzeją.
Obok intensywnego smaku, chyba najbardziej zaskakującą cechą papryczek chili jest ich zawartość witaminy C: 91 miligramów w ¼ filiżanki świeżych chili. Choć nie jemy papryczek chili w dużych ilościach, jest to mimo wszystko znacząca liczba. Czerwone chili są pełne beta-karotenu. Jakkolwiek, odżywczym aspektem pikantnych papryczek najbardziej interesującym dziś naukowców, jest kapsaicyna, składnik, który daje chili charakterystyczny „ogień”.
Kapsaicyna wydaje się mieć pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, a także działa jako antykoagulant. Także „haj” jakiego niektórzy ludzie doświadczają podczas jedzenia pikantnych, wzbogaconych chili potraw jest zupełnie bezpieczny: niektórzy naukowcy uważają, że w odpowiedzi na dyskomfort produkowany przez palące chili, mózg uwalnia endorfiny, substancje, które w dużych stężeniach mogą wytwarzać uczucie przyjemności.
W badaniach udowodniono, iż dodanie chili do posiłku, przyspiesza spalanie kalorii. Organizm spala nawet do 45 kcal więcej niż w przypadku jedzenia łagodnych potraw, chili także hamuje apetyt, w szczególności na słodycze i tłuste potrawy. Ostre sosy nie są tuczące i przyśpieszają przemianę materii. Chili chroni przed skutkami ubocznymi zażywania aspiryny. Osoby, które spożywają chili, rzadziej chorują także na wrzody i raka żołądka.
ZA WYSYŁKĘ PŁACISZ TYLKO RAZ
NIEZALEŻNIE OD ILOŚCI SADZONEK ZAKUPIONYCH NA NASZYCH AUKCJACH
ZOBACZ NASZE INNE AUKCJE!!!
Przy zakupie co najmniej 20 sadzonek na naszych aukcjach GRATIS!!!
Kontakt: tel. 535-[zasłonięte]-184, e-mail: [zasłonięte]@wp.pl
WYSYŁKA SADZONEK
za pośrednictwem firmy kurierskiej
możliwy odbiór osobisty po wcześniejszym umówieniu się na dany termin
ZAPRASZAMY NA INNE NASZE AUKCJE
Zobacz nasze pozostałe aukcje:
Strona "o mnie"Wszystkie aukcje