1 SZTUKA = 1 OPAKOWANIE
ZAWIERAJĄCE 10 NASION PAPRYKI Z JEDNEGO GATUNKU
ZAKUP: KLIENT DOKONUJE ZAKUPU POPRZEZ WPISANIE ILOŚCI ZAMAWIANYCH SZTUK I KLIKNIĘCIE "KUP TERAZ". PO NACIŚNIĘCIU "KUP TERAZ" NIE MOŻNA ANULOWAĆ ZAKUPU - PROSZĘ ZATEM O PRZEMYŚLANE ZAKUPY.
ZAPŁATA: PO DOKONANIU ZAKUPU KLIENT DOKONUJE WYBORU NASION ORAZ ZAPŁATY ZA TOWAR. ZAPŁATY MOŻNA DOKONAĆ POPRZEZ "PŁACĘ Z PAY-U" LUB PRZELEWEM TRADYCYJNYM NA NUMER KONTA PODANY NA AUKCJI W ZAKŁADCE "DOSTAWA I PŁATNOŚĆ". RODZAJ WYBRANYCH NASION NALEŻY PODAĆ W "WIADOMOŚCI DO SPRZEDAJĄCEGO" WPISUJĄC NAZWĘ WYBRANEJ PAPRYKI. KLIENT KTÓRY DOKONUJE PRZELEWU TRADYCYJNEGO WPISUJE W TYTULE SWÓJ NICK Z ALLEGRO ORAZ NUMER AUKCJI. PRZELEWY KTÓRE NIE ZAWIERAJĄ NICKU NIE SĄ BRANE POD UWAGĘ.
WYSYŁKA TOWARU: TOWAR JEST WYSYŁANY ZA POŚREDNICTWEM POCZTY POLSKIEJ WEDŁUG OBOWIĄZUJĄCEGO CENNIKA. KOSZT PRZESYŁKI JEST STAŁY I WYNOSI ODPOWIEDNIO:
LIST POLECONY EKONOMICZNY 6,5 ZŁ
LIST POLECONY PRIORYTETOWY 7,5 ZŁ
PACZKA POCZTOWA PRIORYTETOWA - TYLKO PRZY ZAKUPIE POWYŻEJ 50 ZŁ - GRATIS
KOSZT PRZESYŁKI JEST STAŁY I NIE ULEGA ZMIANIE PRZY ZAKUPIE WIĘKSZEJ ILOŚCI
TOWAR WYSYŁAM W CIĄGU 7 DNI ROBOCZYCH OD DNIA WPŁYNIĘCIA PIENIĘDZY NA KONTO LUB INFORMACJI O "PŁACĘ Z PAY-U".
PRZYKŁADOWO: JEŻELI DOKONAŁEŚ ZAPŁATY Z "PAY-U" 1 LUTEGO TO TWÓJ TOWAR NA PEWNO ZOSTANIE WYSŁANY DO DNIA 9 LUTEGO.
JEŻELI NIE OTRZYMAŁEŚ TOWARU W CIĄGU 10 DNI OD WPŁATY Z "PAY-U" LUB 14 DNI OD DNIA WYKONANIA PRZELEWU - PROSZĘ O MAILA. WCZEŚNIEJSZE WYSYŁANIE WIADOMOŚCI Z ZAPYTANIEM O PRZESYŁKĘ JEST NIEUZASADNIONE GDYŻ KLIENT DOKONUJĄC ZAKUPU NA TEJ AUKCJI JEST POINFORMOWANY IŻ TRWA TO 7 DNI ROBOCZYCH. PRZESYŁKI NADAJĘ W KAŻDY PONIEDZIAŁEK. JEŻELI JEST DUŻO ZAMÓWIEŃ - DODATKOWO W CZWARTEK.
PONIŻEJ OPISANE SĄ DOSTĘPNE RODZAJE NASION CHILI.
GWIAZDKA OBOK NAZWY JEST SKALĄ OSTROŚCI :
* ŁAGODNA
**
***
*** * OSTRA
*** **
*** ***
*** *** * BARDZO OSTRA
*** *** **
*** *** ***
*** *** *** * PIEKIELNIE OSTRA
1. ANAHEIM ***
ANAHEIM – nazwa nawiązuje do głównych regionów jej hodowli - Anaheim będącego przedmieściem Los Angeles. Chili ta jest bardzo ważnym składnikiem kuchni płd.- zach. części Ameryki Płn. W postaci suszonej wykorzystywana jest jako dekoracja - wisiorki z różnokolorowych suszonych chili zwanych ristras. Czerwona suszona papryka Anaheim oferowana jest jako chili Colorado. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 90-120 cm, sam owoc ma ok. 15-25 cm długości i ok.5 cm szerokości. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, jasnym i wilgotnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Ponieważ owoce tej odmiany są duże i ciężkie, roślina powinna być podpierana, by zapobiec jej złamaniu. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2 - 3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 75- 90 dniach od wysiewu.
2. ANCHO **
Odmiana chili Poblano wykorzystywana głównie w formie suszonej. Nazwa „Ancho” oznacza ”szeroki” i nawiązuje do kształtu owoców tej odmiany. Jest to chili głęboko zakorzenione w kuchni meksykańskiej, stanowiące składnik wielu jej tradycyjnych potraw. W postaci suszonej charakteryzuje się smakiem suszonych owoców z posmakiem tabaki i kawy. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 70-90 cm, sam owoc ma ok. 10-15 cm długości i 6-7 cm szerokości. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, jasnym i wilgotnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 23-25°C. Ziemia powinna być stale wilgotna. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 80 - 90 dniach od wysiewu.
3. CAYENNE *** *** *
Klasyczna i jedna z najbardziej znanych odmian chili, hodowana od dawna w dużych ilościach. Nazwa pochodzi od miasta Cayenne znajdującego się we francuskiej Gujanie. Owoc jest podłużny i wąski, o kolorze od zieleni do jasnej czerwieni. Wygląd: roślina osiąga wysokość nawet do 2 m, średnio ok. 30-60 cm. Małe, wąskie, szpiczaste, ciemnozielone liście. Sama papryka osiąga najczęściej wielkość ok. 8 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.
4. GOLDEN CAYENNE *** *** *
Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.
5. HABANERO WHITE *** *** *** *
Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.
6. HABANERO CAPUCCHINO *** *** *** *
Odmiana Capucchino jest podobna do odmiany Habanero Red. Jednak jej owoce dojrzewają do koloru jasno-brązowego, podobnego do koloru capucchino, stąd jej nazwa. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok.90-110 cm, a sam owoc ma ok. 5 cm długości i ok.2-3 cm szerokości. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, jasnym i wilgotnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 25°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Ponieważ owoce tej odmiany są duże i ciężkie, roślina powinna być podpierana, by zapobiec jej złamaniu. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2 - 3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 90-100 dni od wysiewu.
7. HABANERO CHOCOLATE *** *** *** *
Chocolate Habanero znana także jako “Congo Black” charakteryzuje się wyjątkowo bogatym, rzadko spotykanym smakiem. Owoce dojrzewające od koloru szmaragdowo zielonego do brązowo czekoladowego, czynią z niej także roślinę o dużych walorach ozdobnych. Odmiana ta jest kilkuletnia pod warunkiem, iż w czasie zimy przechowywana jest w temperaturze nie niższej niż 10°C. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 40-60 cm, sam owoc ok. 5 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i wilgotnym, ale umiarkowanie jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 25-30°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 3 - 4 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 90 - 100 dniach od wysiewu. Najbardziej popularna kilkuletnia odmiana papryki Habanero pochodząca z Karaibów o bardzo aromatycznym smaku. Wygląd: roślina osiąga wysokość do 70 cm, szerokości 60 cm. Szerokie liście o jasnozielonym kolorze, od spodniej strony pokryte meszkiem. Owowc osiąga najczęściej wielkość ok. 4 cm x 2.5 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 90 - 100 dniach od wysiewu.
8. HABANERO ORANGE *** *** *** *
Najbardziej popularna kilkuletnia odmiana papryki Habanero pochodząca z Karaibów o bardzo aromatycznym smaku. Wygląd: roślina osiąga wysokość do 70 cm, szerokości 60 cm. Szerokie liście o jasnozielonym kolorze, od spodniej strony pokryte meszkiem. Owowc osiąga najczęściej wielkość ok. 4 cm x 2.5 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 90 - 100 dniach od wysiewu.
9. RED SAVINA HABANERO *** *** *** *
Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.
10. JAMAICAN HOT CHOCOLATE *** *** ***
Jamaican Hot Chocolate charakteryzuje się lśniącymi owocami o ciemno-brązowym kolorze, podobnymi do odmiany Habanero. Bardzo ostre chili o lekko wędzonym aromacie i posmaku Karaibów. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 45-60 cm, sam owoc ok. 5 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienie się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i wilgotnym, ale umiarkowanie jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 25-30°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 3 - 4 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 85 dniach od wysiewu.
11. NAGA JOLOKIA *** *** *** *
Naga Jolokia pochodzi z płn.- wsch. regionów Indii: Assam, Nagaland i Manipur oraz z sąsiadującego Bangladeszu. W zależności od regionu znana także jako: Nagahari, Bhut Jolokia, Bih Jolokia, Borbih, Raja Mircha, Raja Chilli, Mirch, Mircha, Naga Moresh, Naga Morich, Tezpur. Odmiana ta zaliczana jest do jednej z najostrzejszych na świecie. Hodowcy z Assam oraz Chile Pepper Institute oszacowali jej poziom na 1.041.427 jednostek Scoville’a. Z tym wynikiem w 2007 roku Bhut Jolokia została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 45-110 cm, sam owoc ok. 5-9 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienie się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, wilgotnym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 28-32°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 4 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 100 - 130 dniach od wysiewu.
12. THAI CHILI *** *** ** Mało wymagająca odmiana, dająca bardzo dużo ostrych papryczek. Papryczki idealnie nadają się do suszenia. Wygląd: rośliny osiągają wysokość ok. 60 - 90 cm, owoce o podłużnym kształcie, w kolorach od zielonego po czerwony, osiągają maksymalną wielkość 2 x 0,8 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić min. 22°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2 - 3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 80 -100 dniach od wysiewu. 13. SIBERIAN HOUSE PEPPER *** *** *
Odmiana pochodząca z Syberii, uprawiana w warunkach domowych na parapetach. Bardzo dobrze znosi słabe światło słoneczne. Roślina daje bardzo dużo małych, czerwonych owoców, rosnących strzeliście w górę. Bardzo wytrzymała odmiana idealna do uprawy w domu. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 40-60 cm, sam owoc ma ok. 1-2 cm długości i 0,5 cm szerokości. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, jasnym i wilgotnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 20-25°C. Ziemia powinna być stale wilgotna. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 60 dniach od wysiewu.
14. SCOTCH BONNET RED *** *** *** *
Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.
15. SCOTCH BONNET YELLOW *** *** *** *
Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.
16. KHORIKA JOLOKIA *** *** *** *
KHORIKA Jolokia pochodzi z płn.- wsch. regionów Indii: Assam, Nagaland i Manipur oraz z sąsiadującego Bangladeszu. Odmiana ta zaliczana jest do jednej z najostrzejszych na świecie. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 45-110 cm, sam owoc ok. 5-9 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienie się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, wilgotnym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 28-32°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 4 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 100 - 130 dniach od wysiewu.
17. JATI JOLOKIA *** *** *** *
Jati Jolokia pochodzi z płn.- wsch. regionów Indii: Assam, Nagaland i Manipur oraz z sąsiadującego Bangladeszu. Odmiana ta zaliczana jest do jednej z najostrzejszych na świecie. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 45-110 cm, sam owoc ok. 5-9 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienie się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, wilgotnym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 28-32°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 4 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 100 - 130 dniach od wysiewu.
18. AJI LEMON DROP *** *** *
AJI LEMON (Peruvian hot pepper, Chili lemon drop, Hot lemon) – peruwiańska papryka chili, w skład której wchodzi kilkanaście różnych odmian. Charakteryzuje się owocowym smakiem, a jej żółta odmiana jest ceniona ze względu na swój intensywny cytrynowy smak. W postaci suszonej i sproszkowanej wchodzi w skład wielu peruwiańskich i boliwijskich potraw.
Wygląd: długość ok.7,5 – 12,5 cm, szerokość 3 cm, chili o kształcie stożkowatym, podobnym do trójkąta; występuje w żółtym, jasnopomarańczowym i czerwonym kolorze
Zastosowanie: mielone na różnokolorowe proszki, stosowane jako dekoracyjne przyprawy
Występowanie: od Ameryki Środkowej do Peru
Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.
19. CYKLON *** ***
Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.
20. PEPPERONI *** ***
Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.
21. piri piri *** *** *
Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.
22. DE ARBOL *** *** DE ARBOL – w Meksyku nazywana "pico de pajaro" - dziób ptaka lub "cola de rata" - ogon szczura. Długa i cienka papryka spokrewniona z papryką Cayenne. Również posiada intensywny czerwony, przechodzący w brązowy kolor. Jest jednak mniejsza i mniej ostra. Jej smak określany jest jako trawiasty z ognistym posmakiem przypalenia. Chili de Arbol rosną na formacjach przypominających gałąź drzewa, osiągających wysokość do 1,2 m. Stąd nazwa papryki, która z hiszpańskiego oznacza drzewo. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 90-120 cm, sam owoc ma ok. 7-10 cm długości i 1-1,5 cm szerokości. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, bardzo jasnym i wilgotnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2 - 3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 80 - 90 dniach od wysiewu.
23. JALAPENO *** *
Najczęściej stosowane chili w Meksyku i USA oraz jedno z najważniejszych warzyw w kuchni meksykańskiej. Jalapeno zawdzięcza to swojej umiarkowanej ostrości oraz wielu sposobom, na jakie może być spożywane. Wygląd: roślina osiąga wysokość do ok. 50 cm. Owoc osiąga długość ok. 5 - 7 cm i przybiera barwę od ciemnej zieloni do czerwieni. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70 - 90 dniach od wysiewu.
24. DORSET NAGA *** *** *** *
Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.
25. CRIOLLA SELLA *** ***
Odmiana pochodząca z Peru i Boliwii dająca podłużne owoce o intensywnym pomarańczowym kolorze i cytrusowym, lekko pikantnym smaku. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 45-60 cm, sam owoc ma ok. 5-6 cm długości i ok.1 cm szerokości. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, jasnym i wilgotnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 20-25°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Ponieważ owoce tej odmiany są duże i ciężkie, roślina powinna być podpierana, by zapobiec jej złamaniu. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2 - 3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 90 dniach od wysiewu.
26. TONDO *** ***
NOWOŚĆ!!! SUPER ODMIANA papryki pikantnej w kształcie pomidora!
UPRAWA: papryka potrzebuje bardzo dużo słońca. Nie znosi temperatury, chłodnych wiatrów iprzeciągów. Najlepiej uprawiać w tunelach foliowych lub szklarni. Wysiewamy nasiona do pojemników w marcu.Przesadzamy rośliny do niewielkich doniczek, gdy mają juz kilka liści, a następnie przenosimy na miejsce przeznaczenia pod koniec maja lub na początku czerwca. Zachowując między nimi odstęp wynoszący około 50cm i podpieramy nalikami. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 20-25°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Ponieważ owoce tej odmiany są duże i ciężkie, roślina powinna być podpierana, by zapobiec jej złamaniu. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2 - 3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 90 dniach od wysiewu.
WSZYSTKIE NASIONA MOŻNA UPRAWIAĆ W DONICZKACH NA PARAPECIE, NA BALKONIE LUB BEZPOŚREDNIO W GRUNCIE !!!
POLECAM !!!