1 SZTUKA = 1 OPAKOWANIE
ZAWIERAJĄCE 10 NASION PAPRYKI Z JEDNEGO GATUNKU
ZAKUP: KLIENT DOKONUJE ZAKUPU POPRZEZ WPISANIE ILOŚCI ZAMAWIANYCH SZTUK I KLIKNIĘCIE "KUP TERAZ". PO NACIŚNIĘCIU "KUP TERAZ" NIE MOŻNA ANULOWAĆ ZAKUPU - PROSZĘ ZATEM O PRZEMYŚLANE ZAKUPY.
ZAPŁATA: PO DOKONANIU ZAKUPU KLIENT DOKONUJE WYBORU NASION ORAZ ZAPŁATY ZA TOWAR. ZAPŁATY MOŻNA DOKONAĆ POPRZEZ "PŁACĘ Z PAY-U" LUB PRZELEWEM TRADYCYJNYM NA NUMER KONTA PODANY NA AUKCJI W ZAKŁADCE "DOSTAWA I PŁATNOŚĆ". RODZAJ WYBRANYCH NASION NALEŻY PODAĆ W "WIADOMOŚCI DO SPRZEDAJĄCEGO" WPISUJĄC NAZWĘ WYBRANEJ PAPRYKI. KLIENT KTÓRY DOKONUJE PRZELEWU TRADYCYJNEGO WPISUJE W TYTULE SWÓJ NICK Z ALLEGRO ORAZ NUMER AUKCJI. PRZELEWY KTÓRE NIE ZAWIERAJĄ NICKU NIE SĄ BRANE POD UWAGĘ.
WYSYŁKA TOWARU: TOWAR JEST WYSYŁANY ZA POŚREDNICTWEM POCZTY POLSKIEJ WEDŁUG OBOWIĄZUJĄCEGO CENNIKA. KOSZT PRZESYŁKI JEST STAŁY I WYNOSI ODPOWIEDNIO:
LIST POLECONY EKONOMICZNY 6,5 ZŁ
LIST POLECONY PRIORYTETOWY 7,5 ZŁ
PACZKA POCZTOWA PRIORYTETOWA - TYLKO PRZY ZAKUPIE POWYŻEJ 50 ZŁ - GRATIS
KOSZT PRZESYŁKI JEST STAŁY I NIE ULEGA ZMIANIE PRZY ZAKUPIE WIĘKSZEJ ILOŚCI
TOWAR WYSYŁAM W CIĄGU 7 DNI ROBOCZYCH OD DNIA WPŁYNIĘCIA PIENIĘDZY NA KONTO LUB INFORMACJI O "PŁACĘ Z PAY-U".
PRZYKŁADOWO: JEŻELI DOKONAŁEŚ ZAPŁATY Z "PAY-U" 1 LUTEGO TO TWÓJ TOWAR NA PEWNO ZOSTANIE WYSŁANY DO DNIA 9 LUTEGO.
JEŻELI NIE OTRZYMAŁEŚ TOWARU W CIĄGU 10 DNI OD WPŁATY Z "PAY-U" LUB 14 DNI OD DNIA WYKONANIA PRZELEWU - PROSZĘ O MAILA. WCZEŚNIEJSZE WYSYŁANIE WIADOMOŚCI Z ZAPYTANIEM O PRZESYŁKĘ JEST NIEUZASADNIONE GDYŻ KLIENT DOKONUJĄC ZAKUPU NA TEJ AUKCJI JEST POINFORMOWANY IŻ TRWA TO 7 DNI ROBOCZYCH. PRZESYŁKI NADAJĘ W KAŻDY PONIEDZIAŁEK. JEŻELI JEST DUŻO ZAMÓWIEŃ - DODATKOWO W CZWARTEK.
PONIŻEJ OPISANE SĄ DOSTĘPNE RODZAJE NASION CHILI.
GWIAZDKA OBOK NAZWY JEST SKALĄ OSTROŚCI :
* ŁAGODNA
**
***
*** * OSTRA
*** **
*** ***
*** *** * BARDZO OSTRA
*** *** **
*** *** ***
*** *** *** * PIEKIELNIE OSTRA
1. ANAHEIM ***
ANAHEIM – nazwa nawiązuje do głównych regionów jej hodowli - Anaheim będącego przedmieściem Los Angeles. Chili ta jest bardzo ważnym składnikiem kuchni płd.- zach. części Ameryki Płn. W postaci suszonej wykorzystywana jest jako dekoracja - wisiorki z różnokolorowych suszonych chili zwanych ristras. Czerwona suszona papryka Anaheim oferowana jest jako chili Colorado. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 90-120 cm, sam owoc ma ok. 15-25 cm długości i ok.5 cm szerokości. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, jasnym i wilgotnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Ponieważ owoce tej odmiany są duże i ciężkie, roślina powinna być podpierana, by zapobiec jej złamaniu. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2 - 3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 75- 90 dniach od wysiewu.
2. ANCHO **
Odmiana chili Poblano wykorzystywana głównie w formie suszonej. Nazwa „Ancho” oznacza ”szeroki” i nawiązuje do kształtu owoców tej odmiany. Jest to chili głęboko zakorzenione w kuchni meksykańskiej, stanowiące składnik wielu jej tradycyjnych potraw. W postaci suszonej charakteryzuje się smakiem suszonych owoców z posmakiem tabaki i kawy. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 70-90 cm, sam owoc ma ok. 10-15 cm długości i 6-7 cm szerokości. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, jasnym i wilgotnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 23-25°C. Ziemia powinna być stale wilgotna. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 80 - 90 dniach od wysiewu.
3. CAYENNE *** *** *
Klasyczna i jedna z najbardziej znanych odmian chili, hodowana od dawna w dużych ilościach. Nazwa pochodzi od miasta Cayenne znajdującego się we francuskiej Gujanie. Owoc jest podłużny i wąski, o kolorze od zieleni do jasnej czerwieni. Wygląd: roślina osiąga wysokość nawet do 2 m, średnio ok. 30-60 cm. Małe, wąskie, szpiczaste, ciemnozielone liście. Sama papryka osiąga najczęściej wielkość ok. 8 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.
4. GOLDEN CAYENNE *** *** *
Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.
5. HABANERO WHITE *** *** *** *
![](https://lh6.googleusercontent.com/-BUZCRuYgZvw/TyB0zo6TwZI/AAAAAAAAFQ4/sLs6b47BvUY/w500-h346-k/100_6410.JPG)
![](https://lh6.googleusercontent.com/-Asa8lnhNbQo/TyB07onz5UI/AAAAAAAAFRQ/Johwmx2PkXY/w300-h225-k/100_6415.JPG)
Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.
6. HABANERO CAPUCCHINO *** *** *** *
Odmiana Capucchino jest podobna do odmiany Habanero Red. Jednak jej owoce dojrzewają do koloru jasno-brązowego, podobnego do koloru capucchino, stąd jej nazwa. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok.90-110 cm, a sam owoc ma ok. 5 cm długości i ok.2-3 cm szerokości. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, jasnym i wilgotnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 25°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Ponieważ owoce tej odmiany są duże i ciężkie, roślina powinna być podpierana, by zapobiec jej złamaniu. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2 - 3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 90-100 dni od wysiewu.
7. HABANERO CHOCOLATE *** *** *** *
Chocolate Habanero znana także jako “Congo Black” charakteryzuje się wyjątkowo bogatym, rzadko spotykanym smakiem. Owoce dojrzewające od koloru szmaragdowo zielonego do brązowo czekoladowego, czynią z niej także roślinę o dużych walorach ozdobnych. Odmiana ta jest kilkuletnia pod warunkiem, iż w czasie zimy przechowywana jest w temperaturze nie niższej niż 10°C. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 40-60 cm, sam owoc ok. 5 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i wilgotnym, ale umiarkowanie jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 25-30°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 3 - 4 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 90 - 100 dniach od wysiewu. Najbardziej popularna kilkuletnia odmiana papryki Habanero pochodząca z Karaibów o bardzo aromatycznym smaku. Wygląd: roślina osiąga wysokość do 70 cm, szerokości 60 cm. Szerokie liście o jasnozielonym kolorze, od spodniej strony pokryte meszkiem. Owowc osiąga najczęściej wielkość ok. 4 cm x 2.5 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 90 - 100 dniach od wysiewu.
8. HABANERO ORANGE *** *** *** *
Najbardziej popularna kilkuletnia odmiana papryki Habanero pochodząca z Karaibów o bardzo aromatycznym smaku. Wygląd: roślina osiąga wysokość do 70 cm, szerokości 60 cm. Szerokie liście o jasnozielonym kolorze, od spodniej strony pokryte meszkiem. Owowc osiąga najczęściej wielkość ok. 4 cm x 2.5 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 90 - 100 dniach od wysiewu.
9. RED SAVINA HABANERO *** *** *** *
![](https://lh6.googleusercontent.com/-zf_mFLRmgMo/TyB1L2YSw7I/AAAAAAAAFRo/qkVD-KwelTk/w383-h287-k/100_6433.JPG)
Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.
10. JAMAICAN HOT CHOCOLATE *** *** ***
Jamaican Hot Chocolate charakteryzuje się lśniącymi owocami o ciemno-brązowym kolorze, podobnymi do odmiany Habanero. Bardzo ostre chili o lekko wędzonym aromacie i posmaku Karaibów. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 45-60 cm, sam owoc ok. 5 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienie się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i wilgotnym, ale umiarkowanie jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 25-30°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 3 - 4 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 85 dniach od wysiewu.
11. NAGA JOLOKIA *** *** *** *
Naga Jolokia pochodzi z płn.- wsch. regionów Indii: Assam, Nagaland i Manipur oraz z sąsiadującego Bangladeszu. W zależności od regionu znana także jako: Nagahari, Bhut Jolokia, Bih Jolokia, Borbih, Raja Mircha, Raja Chilli, Mirch, Mircha, Naga Moresh, Naga Morich, Tezpur. Odmiana ta zaliczana jest do jednej z najostrzejszych na świecie. Hodowcy z Assam oraz Chile Pepper Institute oszacowali jej poziom na 1.041.427 jednostek Scoville’a. Z tym wynikiem w 2007 roku Bhut Jolokia została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 45-110 cm, sam owoc ok. 5-9 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienie się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, wilgotnym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 28-32°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 4 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 100 - 130 dniach od wysiewu.
12. THAI CHILI *** *** **
Mało wymagająca odmiana, dająca bardzo dużo ostrych papryczek. Papryczki idealnie nadają się do suszenia. Wygląd: rośliny osiągają wysokość ok. 60 - 90 cm, owoce o podłużnym kształcie, w kolorach od zielonego po czerwony, osiągają maksymalną wielkość 2 x 0,8 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić min. 22°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2 - 3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 80 -100 dniach od wysiewu. 13. SIBERIAN HOUSE PEPPER *** *** *
![](https://lh4.googleusercontent.com/_T28mi2XNhgs/Tdps0ww2r6I/AAAAAAAAEB0/bnhkzQ4u2io/SIBERIAN%20HOUSE%20PEPER.jpg)
Odmiana pochodząca z Syberii, uprawiana w warunkach domowych na parapetach. Bardzo dobrze znosi słabe światło słoneczne. Roślina daje bardzo dużo małych, czerwonych owoców, rosnących strzeliście w górę. Bardzo wytrzymała odmiana idealna do uprawy w domu. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 40-60 cm, sam owoc ma ok. 1-2 cm długości i 0,5 cm szerokości. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, jasnym i wilgotnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 20-25°C. Ziemia powinna być stale wilgotna. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 60 dniach od wysiewu.
14. SCOTCH BONNET RED *** *** *** *
![](https://lh4.googleusercontent.com/-XxEAhZ3I38Q/TjUex8N3CLI/AAAAAAAAEjE/RBxImqZjZnY/Scotch-Bonnet-1.jpg)
![](https://lh4.googleusercontent.com/-ZtHSK0afQQo/TjUez4B7GJI/AAAAAAAAEjI/qxIf-GqlHS4/Scotch-Bonnet.jpg)
![](https://lh5.googleusercontent.com/-BCjqTkjIIoo/TjUe3JdLH_I/AAAAAAAAEjQ/W8Ren_L5l48/ScotchBonnetOnWindowsillDay52_Pepper-Hot.jpg)
![](https://lh6.googleusercontent.com/-uh6-jhA1-_g/TjUeuSgjYiI/AAAAAAAAEi8/b3guDc3De54/scoth%252520bonnet%252520red.jpg)
![](https://lh3.googleusercontent.com/-r0pGnKFQFAE/TjUidGTZwZI/AAAAAAAAEmY/wTAbHAR3gOs/s640/100_6259.JPG)
Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.
15. SCOTCH BONNET YELLOW *** *** *** *
![](https://lh3.googleusercontent.com/-xlz5AU_MgOo/TjUesLJJ71I/AAAAAAAAEi4/GjPGPtTUPGE/scoth%252520bonnet%252520yellow.JPG)
![](https://lh6.googleusercontent.com/-Gvc378xYi70/TjUiQfUHSOI/AAAAAAAAEmY/jPv1PCIxBAk/s640/100_6255.JPG)
![](https://lh4.googleusercontent.com/-377g7PMUHJE/TjUe1i8ojQI/AAAAAAAAEjM/-LGDn2_7rhw/proofofthechilipudding.jpg)
Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.
16. KHORIKA JOLOKIA *** *** *** *
KHORIKA Jolokia pochodzi z płn.- wsch. regionów Indii: Assam, Nagaland i Manipur oraz z sąsiadującego Bangladeszu. Odmiana ta zaliczana jest do jednej z najostrzejszych na świecie. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 45-110 cm, sam owoc ok. 5-9 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienie się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, wilgotnym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 28-32°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 4 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 100 - 130 dniach od wysiewu.
17. JATI JOLOKIA *** *** *** *
Jati Jolokia pochodzi z płn.- wsch. regionów Indii: Assam, Nagaland i Manipur oraz z sąsiadującego Bangladeszu. Odmiana ta zaliczana jest do jednej z najostrzejszych na świecie. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 45-110 cm, sam owoc ok. 5-9 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienie się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, wilgotnym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 28-32°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 4 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 100 - 130 dniach od wysiewu.
18. AJI LEMON DROP *** *** *
![](https://lh5.googleusercontent.com/-Rvi5vX-UDpM/TjVfsbaitVI/AAAAAAAAEnE/Nv6pVeCoHLs/s512/100_6277.JPG)
![](https://lh5.googleusercontent.com/-H90pmNn8cRI/TjVf0JmzZTI/AAAAAAAAEnM/82zkHQ88CYM/s800/100_6279.JPG)
![](https://lh6.googleusercontent.com/-5vEzZZ0m4dA/TjVf4LxQeBI/AAAAAAAAEnQ/dfbvlI9Knzc/s640/100_6280.JPG)
![](https://lh5.googleusercontent.com/-G5a041MQkiY/TjVf_oqJEfI/AAAAAAAAEnU/c11ykTr3IBk/s512/100_6284.JPG)
AJI LEMON (Peruvian hot pepper, Chili lemon drop, Hot lemon) – peruwiańska papryka chili, w skład której wchodzi kilkanaście różnych odmian. Charakteryzuje się owocowym smakiem, a jej żółta odmiana jest ceniona ze względu na swój intensywny cytrynowy smak. W postaci suszonej i sproszkowanej wchodzi w skład wielu peruwiańskich i boliwijskich potraw.
Wygląd: długość ok.7,5 – 12,5 cm, szerokość 3 cm, chili o kształcie stożkowatym, podobnym do trójkąta; występuje w żółtym, jasnopomarańczowym i czerwonym kolorze
Zastosowanie: mielone na różnokolorowe proszki, stosowane jako dekoracyjne przyprawy
Występowanie: od Ameryki Środkowej do Peru
Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.
19. CYKLON *** ***
![](https://lh3.googleusercontent.com/-CyjhbSlhpOY/Ti_OmY4Kr4I/AAAAAAAAEfA/f_N7U16O-xI/papryka_Cyklon.jpg)
![](https://lh4.googleusercontent.com/-65843QClO7I/TjUh_hAsqLI/AAAAAAAAEmY/xd-5tYC5x_Y/s512/100_6250.JPG)
![](https://lh6.googleusercontent.com/-lPuom6kUTvw/TjUiJMpAjxI/AAAAAAAAEmY/SkbPYVZOcdI/s512/100_6253.JPG)
![](https://lh5.googleusercontent.com/-Je70fDM0jAY/TjUh79qM5oI/AAAAAAAAEmY/qDElUYT_API/s512/100_6249.JPG)
![](https://lh3.googleusercontent.com/-FJPqIeNi2CI/Ti_P0akuKQI/AAAAAAAAEfM/g2-WfZ1UYj8/s640/100_6221.JPG)
![](https://lh4.googleusercontent.com/-6VoaWgsuSKQ/Ti_P7wj1bjI/AAAAAAAAEfY/C8oJt1R2gPo/s640/100_6224.JPG)
![](https://lh5.googleusercontent.com/-TOtR_U3rv3k/Ti_OkfSACUI/AAAAAAAAEe4/w2jKUuo5lAY/Cyklon1.jpg)
Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.
20. PEPPERONI *** ***
![](https://lh5.googleusercontent.com/-vueSSF5SrqI/Ti_QEft0A0I/AAAAAAAAEm8/HhjCByoZ7KA/s640/100_6227.JPG)
![](https://lh4.googleusercontent.com/-hfLn_8RWoc8/Ti_RhnyWk6I/AAAAAAAAEgs/oOdQm6W2OmM/Zdj%2525C4%252599cie147.jpg)
![](https://lh4.googleusercontent.com/-8VWqmMye6JM/TigalrGxSOI/AAAAAAAAEdw/qrcj40HG7XM/s640/100_6203.JPG)
![](https://lh4.googleusercontent.com/-jkbqagG8TyU/TjUiyUXdiiI/AAAAAAAAEmY/6-McOrYWAIo/s640/100_6270.JPG )
![](https://lh6.googleusercontent.com/-2FLq5OEfcp8/Tiga-nwHPQI/AAAAAAAAEeI/xqhTjEvWXV4/s512/100_6209.JPG)
Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.
21. piri piri *** *** *
![](https://lh6.googleusercontent.com/-G9nC3oKuyBA/TyB1Bc7kAzI/AAAAAAAAFRY/T1RF7QE45sc/w302-h227-k/100_6422.JPG)
![](https://lh3.googleusercontent.com/-cM_Mf-k9WvE/TyB1IJ_qObI/AAAAAAAAFRg/NVpFlphknck/w201-h150-n-k/100_6428.JPG)
Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.
22. DE ARBOL *** ***
DE ARBOL – w Meksyku nazywana "pico de pajaro" - dziób ptaka lub "cola de rata" - ogon szczura. Długa i cienka papryka spokrewniona z papryką Cayenne. Również posiada intensywny czerwony, przechodzący w brązowy kolor. Jest jednak mniejsza i mniej ostra. Jej smak określany jest jako trawiasty z ognistym posmakiem przypalenia. Chili de Arbol rosną na formacjach przypominających gałąź drzewa, osiągających wysokość do 1,2 m. Stąd nazwa papryki, która z hiszpańskiego oznacza drzewo. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 90-120 cm, sam owoc ma ok. 7-10 cm długości i 1-1,5 cm szerokości. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, bardzo jasnym i wilgotnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2 - 3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 80 - 90 dniach od wysiewu.
23. JALAPENO *** *
![](https://lh3.googleusercontent.com/-lnYwl9iCPlo/TjUh1QRMxjI/AAAAAAAAEmY/WUeaahrUU50/s512/100_6247.JPG)
![](https://lh3.googleusercontent.com/-99BsXgLgMw8/TjUhieCMAGI/AAAAAAAAEkQ/h9OKoc4kHWY/s640/100_6241.JPG)
![](https://lh6.googleusercontent.com/-xPREsSwNqew/TjUhVQA3rFI/AAAAAAAAEmQ/_gu71Lsh6UU/s640/100_6237.JPG)
Najczęściej stosowane chili w Meksyku i USA oraz jedno z najważniejszych warzyw w kuchni meksykańskiej. Jalapeno zawdzięcza to swojej umiarkowanej ostrości oraz wielu sposobom, na jakie może być spożywane. Wygląd: roślina osiąga wysokość do ok. 50 cm. Owoc osiąga długość ok. 5 - 7 cm i przybiera barwę od ciemnej zieloni do czerwieni. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70 - 90 dniach od wysiewu.
24. DORSET NAGA *** *** *** *
Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.
25. CRIOLLA SELLA *** ***
![](https://lh6.googleusercontent.com/_T28mi2XNhgs/Tdpni8IIjHI/AAAAAAAAD8k/3WYVh1yUQTg/CRIOLLA%20SELLA.jpg)
Odmiana pochodząca z Peru i Boliwii dająca podłużne owoce o intensywnym pomarańczowym kolorze i cytrusowym, lekko pikantnym smaku. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 45-60 cm, sam owoc ma ok. 5-6 cm długości i ok.1 cm szerokości. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, jasnym i wilgotnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 20-25°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Ponieważ owoce tej odmiany są duże i ciężkie, roślina powinna być podpierana, by zapobiec jej złamaniu. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2 - 3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 90 dniach od wysiewu.
26. TONDO *** ***
NOWOŚĆ!!! SUPER ODMIANA papryki pikantnej w kształcie pomidora!
UPRAWA: papryka potrzebuje bardzo dużo słońca. Nie znosi temperatury, chłodnych wiatrów iprzeciągów. Najlepiej uprawiać w tunelach foliowych lub szklarni. Wysiewamy nasiona do pojemników w marcu.Przesadzamy rośliny do niewielkich doniczek, gdy mają juz kilka liści, a następnie przenosimy na miejsce przeznaczenia pod koniec maja lub na początku czerwca. Zachowując między nimi odstęp wynoszący około 50cm i podpieramy nalikami. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 20-25°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Ponieważ owoce tej odmiany są duże i ciężkie, roślina powinna być podpierana, by zapobiec jej złamaniu. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2 - 3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 90 dniach od wysiewu.
WSZYSTKIE NASIONA MOŻNA UPRAWIAĆ W DONICZKACH NA PARAPECIE, NA BALKONIE LUB BEZPOŚREDNIO W GRUNCIE !!!
POLECAM !!!