Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PAPRYKA CHILI - 10 nasion - 14 ODMIAN - ZOBACZ !!!

29-05-2012, 4:25
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 2 zł      Najwyzsza cena licytacji: 2 zł     
Użytkownik eglantynka
numer aukcji: 2336330891
Miejscowość Włocławek
Kupiono sztuk: 34    Licytowało: 4    Wyświetleń: 213   
Koniec: 20-05-2012 10:07:08
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Zapraszam do zakupu nasion papryczek chili :-)
Na aukcji wystawiam 14 różnych odmian - klient sam wybiera po zakupie które papryczki chce otrzymać.

1 SZTUKA = 1 OPAKOWANIE
ZAWIERAJĄCE 10 NASION PAPRYKI Z JEDNEGO GATUNKU

ZAKUP: KLIENT DOKONUJE ZAKUPU POPRZEZ WPISANIE ILOŚCI ZAMAWIANYCH SZTUK I KLIKNIĘCIE "KUP TERAZ". PO NACIŚNIĘCIU "KUP TERAZ" NIE MOŻNA ANULOWAĆ ZAKUPU - PROSZĘ ZATEM O PRZEMYŚLANE ZAKUPY.

ZAPŁATA: PO DOKONANIU ZAKUPU KLIENT DOKONUJE WYBORU NASION ORAZ ZAPŁATY ZA TOWAR. ZAPŁATY MOŻNA DOKONAĆ POPRZEZ "PŁACĘ Z PAY-U" LUB PRZELEWEM TRADYCYJNYM NA NUMER KONTA PODANY NA AUKCJI W ZAKŁADCE "DOSTAWA I PŁATNOŚĆ". RODZAJ WYBRANYCH NASION NALEŻY PODAĆ W "WIADOMOŚCI DO SPRZEDAJĄCEGO" WPISUJĄC NAZWĘ WYBRANEJ PAPRYKI. KLIENT KTÓRY DOKONUJE PRZELEWU TRADYCYJNEGO WPISUJE W TYTULE SWÓJ NICK Z ALLEGRO ORAZ NUMER AUKCJI. 

WYSYŁKA TOWARU: TOWAR JEST WYSYŁANY ZA POŚREDNICTWEM POCZTY POLSKIEJ WEDŁUG OBOWIĄZUJĄCEGO CENNIKA. TOWAR WYSYŁAM CODZIENNIE LUB CO DRUGI DZIEŃ.

KOSZT PRZESYŁKI JEST STAŁY I WYNOSI 6,65 zł.

WYSYŁKA PACZKĄ PRIORYTETOWĄ GRATIS - WYŁĄCZNIE PRZY ZAKUPIE POWYŻEJ 50 ZŁ 

 



 

JEŻELI NIE OTRZYMAŁEŚ TOWARU W CIĄGU 7 DNI OD WPŁATY - PROSZĘ O MAILA. 



PONIŻEJ OPISANE SĄ DOSTĘPNE RODZAJE NASION CHILI.
GWIAZDKA OBOK NAZWY JEST SKALĄ OSTROŚCI :
* ŁAGODNA
**
***
*** * OSTRA
*** **
*** ***
*** *** * BARDZO OSTRA
*** *** **
*** *** ***
*** *** *** * PIEKIELNIE OSTRA
1. CAYENNE *** *** * 
Klasyczna i jedna z najbardziej znanych odmian chili, hodowana od dawna w dużych ilościach. Nazwa pochodzi od miasta Cayenne znajdującego się we francuskiej Gujanie. Owoc jest podłużny i wąski, o kolorze od zieleni do jasnej czerwieni. Wygląd: roślina osiąga wysokość nawet do 2 m, średnio ok. 30-60 cm. Małe, wąskie, szpiczaste, ciemnozielone liście. Sama papryka osiąga najczęściej wielkość ok. 8 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.

2. GOLDEN CAYENNE *** *** *


 

Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.


3. HABANERO WHITE *** *** *** *





Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu. 

4. HABANERO CHOCOLATE *** *** *** *
Chocolate Habanero znana także jako “Congo Black” charakteryzuje się wyjątkowo bogatym, rzadko spotykanym smakiem. Owoce dojrzewające od koloru szmaragdowo zielonego do brązowo czekoladowego, czynią z niej także roślinę o dużych walorach ozdobnych. Odmiana ta jest kilkuletnia pod warunkiem, iż w czasie zimy przechowywana jest w temperaturze nie niższej niż 10°C. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 40-60 cm, sam owoc ok. 5 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i wilgotnym, ale umiarkowanie jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 25-30°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 3 - 4 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 90 - 100 dniach od wysiewu. Najbardziej popularna kilkuletnia odmiana papryki Habanero pochodząca z Karaibów o bardzo aromatycznym smaku. Wygląd: roślina osiąga wysokość do 70 cm, szerokości 60 cm. Szerokie liście o jasnozielonym kolorze, od spodniej strony pokryte meszkiem. Owowc osiąga najczęściej wielkość ok. 4 cm x 2.5 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 90 - 100 dniach od wysiewu.

5. HABANERO ORANGE *** *** *** * 
Najbardziej popularna kilkuletnia odmiana papryki Habanero pochodząca z Karaibów o bardzo aromatycznym smaku. Wygląd: roślina osiąga wysokość do 70 cm, szerokości 60 cm. Szerokie liście o jasnozielonym kolorze, od spodniej strony pokryte meszkiem. Owowc osiąga najczęściej wielkość ok. 4 cm x 2.5 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 90 - 100 dniach od wysiewu.

6. RED SAVINA HABANERO *** *** *** *



 


Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.

7. NAGA JOLOKIA *** *** *** *
Naga Jolokia pochodzi z płn.- wsch. regionów Indii: Assam, Nagaland i Manipur oraz z sąsiadującego Bangladeszu. W zależności od regionu znana także jako: Nagahari, Bhut Jolokia, Bih Jolokia, Borbih, Raja Mircha, Raja Chilli, Mirch, Mircha, Naga Moresh, Naga Morich, Tezpur. Odmiana ta zaliczana jest do jednej z najostrzejszych na świecie. Hodowcy z Assam oraz Chile Pepper Institute oszacowali jej poziom na 1.041.427 jednostek Scoville’a. Z tym wynikiem w 2007 roku Bhut Jolokia została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 45-110 cm, sam owoc ok. 5-9 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienie się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, wilgotnym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 28-32°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 4 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 100 - 130 dniach od wysiewu.

8. THAI CHILI *** *** **
Mało wymagająca odmiana, dająca bardzo dużo ostrych papryczek. Papryczki idealnie nadają się do suszenia. Wygląd: rośliny osiągają wysokość ok. 60 - 90 cm, owoce o podłużnym kształcie, w kolorach od zielonego po czerwony, osiągają maksymalną wielkość 2 x 0,8 cm. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić min. 22°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2 - 3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 80 -100 dniach od wysiewu.
 
9. SIBERIAN HOUSE PEPPER *** *** *


Odmiana pochodząca z Syberii, uprawiana w warunkach domowych na parapetach. Bardzo dobrze znosi słabe światło słoneczne. Roślina daje bardzo dużo małych, czerwonych owoców, rosnących strzeliście w górę. Bardzo wytrzymała odmiana idealna do uprawy w domu. Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 40-60 cm, sam owoc ma ok. 1-2 cm długości i 0,5 cm szerokości. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, jasnym i wilgotnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 20-25°C. Ziemia powinna być stale wilgotna. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 60 dniach od wysiewu.

10. SCOTCH BONNET RED *** *** *** *






 

Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.

11. SCOTCH BONNET YELLOW *** *** *** *





Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.


12. AJI LEMON DROP *** *** *






AJI LEMON (Peruvian hot pepper, Chili lemon drop, Hot lemon) – peruwiańska papryka chili, w skład której wchodzi kilkanaście różnych odmian. Charakteryzuje się owocowym smakiem, a jej żółta odmiana jest ceniona ze względu na swój intensywny cytrynowy smak. W postaci suszonej i sproszkowanej wchodzi w skład wielu peruwiańskich i boliwijskich potraw.

Wygląd: długość ok.7,5 – 12,5 cm, szerokość 3 cm, chili o kształcie stożkowatym, podobnym do trójkąta; występuje w żółtym, jasnopomarańczowym i czerwonym kolorze

Zastosowanie: mielone na różnokolorowe proszki, stosowane jako dekoracyjne przyprawy

Występowanie: od Ameryki Środkowej do Peru

Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.


13. piri piri *** *** *





Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2-3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70-75 dniach od wysiewu.


14. JALAPENO *** *



Najczęściej stosowane chili w Meksyku i USA oraz jedno z najważniejszych warzyw w kuchni meksykańskiej. Jalapeno zawdzięcza to swojej umiarkowanej ostrości oraz wielu sposobom, na jakie może być spożywane. Wygląd: roślina osiąga wysokość do ok. 50 cm. Owoc osiąga długość ok. 5 - 7 cm i przybiera barwę od ciemnej zieloni do czerwieni. Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym i jasnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić w granicach 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 70 - 90 dniach od wysiewu.



WSZYSTKIE NASIONA MOŻNA UPRAWIAĆ
W DONICZKACH NA PARAPECIE, NA BALKONIE LUB BEZPOŚREDNIO W GRUNCIE !!!

POLECAM !!!

UWAGA !!! PROMOCJE !!!

4 SZT + 1 GRATIS !!!
PROMOCJA OBOWIĄZUJE WYŁĄCZNIE PRZY JEDNORAZOWYM ZAKUPIE 4 OPAKOWAŃ DOWOLNEJ PAPRYKI [JEDEN RODZAJ LUB MIX].
KUPUJĄCY SAM WYBIERA JAKI RODZAJ PAPRYKI CHCE OTRZYMAĆ.
PROMOCJĘ MOŻNA POWIELAĆ:
8+2 GRATIS
12+3 GRATIS
16+4 GRATIS...itd....

WYSYŁKA GRATIS !!!
PRZY ZAKUPIE ZA MINIMUM 50 ZŁ TOWAR WYSYŁAM NA MÓJ KOSZT LISTEM POLECONYM PRIORYTETOWYM. TĘ PROMOCJĘ MOŻNA ŁĄCZYĆ Z PROMOCJĄ "4+1 GRATIS".



POLECAM !!!

 

***

__________________

czy wiesz że...?

PAPRYKA CHILI LECZY RAKA

JEŻELI CHCESZ PRZYGOTOWAĆ NALEWKĘ DO LECZENIA NOWOTWORU WYBIERZ NASIONA Z NAJWIĘKSZĄ ILOŚCIĄ KAPSAICYNY [IM WIĘCEJ *** OBOK NAZWY TYM WYŻSZA WARTOŚĆ SUBSTANCJI LECZNICZEJ]


 

 

 

 

UWAGA !!!

 


Tanio odsprzedam nadmiar sadzonek z lutego 2012

 

[wysiałam asekuracyjnie trochę więcej nasionek i wszystkie wzeszły więc teraz mi się już nie mieszczą :-)]

 

 

Ponadto mam na sprzedaż słoiczki z ususzonymi

 

papryczkami oraz świeże papryki.

 

Oferta się zmienia w zależności od powstałych

 

nadmiarów :-)

 


 

 

PROSZĘ PYTAĆ :-)