Papaja to bogate źródło antyoksydantów tj. karotenu, i flawonoidów oraz witamin z grupy B, wit. A, C E, K, a także minerałów: wapnia, potasu, magnezu, żelaza, miedzi, cynku, manganu i błonnika pokarmowego. Owoce zawierają kryptoksantynę, wiolaksantynę i zeaksantynę oraz linalol i tlenek linalolu. Beta-karoten i inne witaminy zawarte w owocach pomagają chronić wzrok, a enzymy wspomagają trawienie i cały układ żołądkowo-jelitowy, a szczególnie okrężnicę. Ponadto papaja pomaga zachować prawidłowy poziom cholesterolu, wspomaga funkcje układu sercowo-naczyniowego i immunologicznego.
Ten przepysznie słodki owoc z miękkim miąższem Krzysztof Kolumb nazwał „Owocem Aniołów”. Papaja to drzewo, którego pień osiąga wysokość 5-10 m. Liście i owoce rosną na górze rośliny. Delikatne, białe kwiaty są niewielkie o przyjemnym zapachu. Owoce, owalne lub gruszkowate, osiągają długość do 50 cm. Najpierw owoce są zielone, potem gdy dojrzeją żółto-pomarańczowe, miąższ żółty, pomarańczowy, a nawet różowy. Owoce rosną przez cały rok. Papaja pochodzi z Ameryki Centralnej i Południowej, a obecnie jest uprawiana na całym świecie w klimacie tropikalnym.
Dzięki unikalnym procesom przetwarzania PapayaFlow™ doskonale zachowuje zapach, kolor i smak słodkiego soku z papai. Doskonale rozpuszcza się w wodzie i ma intensywny kolor, dzięki temu idealnie nadaje się jako dodatek do lodów, soków owocowych, herbaty mrożonej, jogurtów, koktajlu mlecznego, cukierków, czekolad, mleka smakowego itp.
Papaja posiada właściwości odmładzające więc z powodzeniem jest stosowana w produktach do pielęgnacji skóry, peelingach, maseczkach i innych kosmetykach.
Produkt, nowy z aktualnym terminem ważności, odpowiednio przechowywany.