Papaja, czyli egzotyczny Owoc Aniołów, pochodzi z Ameryki Środkowej, gdzie czczony był przez Indian, dzięki odkrywcom z Hiszpanii oraz Portugalii zawędrowała do krajów, np.: Indie, Filipiny, a ok. wieku XX do Stanów Zjednoczonych i Europy. Określa się ją jako Owoc Aniołów, gdyż jej właściwości bardzo często okazują się zbawienne dla ciała ludzkiego. Ten egzotyczny owoc od wieków stosowany jest przez mieszkańców Ameryki Środkowej do leczenia różnorodnych schorzeń, przede wszystkim trawiennych.
Warto wiedzieć, że papaja, inaczej melonowiec właściwy, to tak naprawdę jagoda, a drzewo papajowe to bylina. W papai znajdziemy witaminy C, E, z grupy B (w tym B9 – kwas foliowy), a także magnez, potas, cynk, żelazo, błonnik.
Owoce papai dostarczają cennej luteiny, która ma działanie antyoksydacyjne oraz korzystnie wpływa na wzrok. O żółto-pomarańczowej barwie dojrzałych owoców decyduje inny przeciwutleniacz – likopen.
Do grona antyoksydantów znajdujących się w papai należy również arginina, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby i układu krwionośnego, a także korzystnie wpływa na męską płodność.
Owoc ma odczyn zasadowy (zawiera zaledwie 0,2% kwasów), dlatego też nie zakwasza organizmu i może być z powodzeniem spożywany przez osoby, które mają problem z nadkwaśnością soku żołądkowego. W papai znajduje się kilka enzymów, które rozkładają białko i pektyny, a najważniejszym z nich jest papaina.
Owoc papai jest delikatnie słodki i ma miły, ostry, piżmowy zapach, który w pewnych odmianach i obszarach klimatycznych jest bardziej wyrazisty. W wielu krajach jest to popularny owoc podawany na śniadanie, używany również do sałatek, ciast, sorbetów i soków.
Papaina jest enzymem, który uczestniczy w trawieniu białek. Enzym ten rozkłada białka budujące pasożyty, bakterie i grzyby, z tego też powodu od wieków stosowana jest w leczeniu chorób pasożytniczych układu pokarmowego, a także przy wzdęciach i problemach trawiennych. Najważniejszą właściwością papainy jest zdolność trawienia białek w środowisku obojętnym, co docenią osoby zmagające się z dolegliwościami związanymi z niedoborem kwasu solnego. Papaina ma także działanie przeciwzapalne – znajdziemy ją w lekach łagodzących stany zapalne jamy ustnej.
Suszone owoce papai są smaczną przekąską i zdrowym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów, w odróżnieniu od sztucznych słodyczy i przekąsek.
Polecamy suszone owoce papai, które są smaczne i zdrowe.
Powyższy opis został przygotowany tylko dla celów informacyjnych i edukacyjnych na podstawie informacji ogólnie dostępnych w internecie.