Palma koralowa
(Chamaedora elegans)
Palma koralowa nazywana jest też po spolszczeniu chamedorą. Jej naturalnym siedliskiem jest Ameryka Południowa i Środkowa. Najpopularniejszym w Polsce gatunkiem jest Chamaedorea elegans – chamedora wyniosła. Palma koralowa rośnie dość powoli. Wcześnie zakwita. Kwiatostany mają kształt zwisających wiech. Zależnie od odmiany osiąga wysokość 100–300 cm i rozłożystość 50–200 cm. Jest rośliną długowieczną. W mieszkaniu może rosnąć co najmniej 5–6 lat. Palma koralowa jest łatwa w uprawie. Tworzy żółte lub pomarańczowe kwiatostany
Stanowisko: Dobrze oświetlone, ewentualnie lekko zacienione. Nie lubi zbyt wysokich temperatur. Latem odpowiada jej temperatura około 18 stopni C. Zimą powinna być niższa, ale nie może spaść poniżej 13 stopni C. Nie przeszkadzają jej zanieczyszczenia powietrza, więc może stać w kuchni. Ze względu na rozmiary, które osiąga sprawdzi się w dużych pomieszczeniach biurowych, hotelach itp. Nadaje się do hydroponicznej uprawy (w wodzie i granulowanym podłożu). Dobrze czuje się w towarzystwie roślin o podobnych wymaganiach dotyczących wilgotności. W grupie rośliny stworzą korzystny mikroklimat.
Opakowanie: 1 nasiono