Stołowe pakowarki próżniowe CAS CVP są przeznaczone do pakowania produktów spożywczych i artykułów przemysłowych. Technika pakowania polega na wytworzeniu próżni wewnątrz woreczka stanowiącego opakowanie towaru i wykonaniu zgrzewu zamykającego. Procesy te zachodzą wewnątrz zamkniętej komory pakowarki prózniowej.
Aby zapewnić możliwość łatwego dostosowania parametrów pakowarki do wymogów użytkownika, oferujemy trzy modele urządzeń o zróżnicowanej wielkości komory pakującej. W pakowarkach CAS CVP, dzięki zastosowaniu pomp próżniowych o wydajności dostosowanej do wielkości komory pakowarki, osiągnięto krótki czas trwania cyklu pakowania towaru.
Zastosowanie sterownika mikroprocesorowego pozwoliło na automatyczne sterowanie pracą urządzenia, a poszczególne fazy cyklu pakowania realizowane są zgodnie z parametrami ustawionymi w pamięci sterownika pakowarki.
Konstrukcja pakowarek CAS CVP pozwala na wykonanie w linii zgrzewu napisu informującego :
- o dacie pakowania towaru
- o dacie trwałości towaru
- o nazwie producenta itp
W tym celu pakowarki są wyposażone w zestaw czcionek oraz dwustronną listwę zgrzewającą pozwalającą na:
- wykonanie zgrzewu z napisem informacyjnym
- wykonanie standardowego zgrzewu
Zakres zastosowań pakowarek CAS CVP:
- Pakowanie artykułów spożywczych w sklepach, hurtowniach, gastronomii, zakładach produkcyjnych i przetwórczych branży żywnościowej
- Pakowanie artykułów medycznych
- Pakowanie części i podzespołów elektronicznych
- Pakowanie innych produktów, np, pojemników z tuszem do drukarek atramentowych, a także plików dokumentów, banknotów itp. w celu zmniejszenia objętości i ochrony przed warunkami zewnętrznymi
- Pakowanie artykułów chemicznych (z wyłączeniem artykułów łatwopalnych, agresywnych chemicznie oraz niebezpiecznych)
Pakowarki CAS CVP są dostarczane razem z zestawem akcesoriów eksploatacyjnych zawierającym: butelkę oleju do pompy próżniowej, zapasową uszczelkę pokrywy komory próżniowej, oraz zapasowe elementy listwy grzewczej, taśmę grzewczą i taśmę ochronną z tkaniny teflonowej.
Uwaga:
Do pakowania produktów należy stosować woreczki wykonane z foli barierowej PAPE, dostosowanej do wymogów pakowania próżniowego.
Ważne:
Do pakowania artykułów spożywczych należy stosować odpowiednie rodzaje woreczków/folii posiadających atest dopuszczający do bezpośredniego kontaktu z żywnością i tłuszczami spożywczymi.
W ZESTAWIE: KOMPLET CZCIONEK, ZAPASOWE USZCZELKI DO POKRYWY, OLEJ DO POMPY PRÓZNIOWEJ
2 LATA PISEMNEJ GWARANCJI
PRZED ZAKUPEM PROSIMY O KONTAKT W SPRAWIE DOSTĘPNOŚCI
Cechy
- Łatwa i bezpieczna obsługa
- Wydajna pompa próżniowa zapewniająca krótki czas procesu pakowania
- Mikroprocesorowy sterownik pozwalający na łatwe wprowadzenie parametrów poszczególnych faz cyklu pakowania
- Czytelny manometr zegarowy pozwalający na precyzyjne określenie momentu osiągnięcia wymaganego poziomu próżni w komorze pakowarki
- Funkcja automatycznego uruchomienia cyklu pakowania przez zamknięcie pokrywy komory pakowarki
- Wytrzymała konstrukcja ze stali nierdzewnej
- Ochrona przed przywieraniem folii przez pokrycie elementów grzejnych warstwą tkaniny teflonowej
- Najwyższa jakość wykonania i zgodność z obowiązującymi normami potwierdzona certyfikatem CE
Specyfikacja
Model: | CVP-260/PD | CVP-350/MS | CVP450/A |
Wymiary pakowarki WxDxH |
480x330x320 |
560x425x460 |
560x520x460 |
Wymiary komory pakowarki wxdxh(całkowita)/h1(wnęki komory) |
385x280x90mm/50mm |
450x370x220mm/170mm |
460x450x220/170mm |
Wymiary listwy zgrzewającej (WxD) |
260x8 |
350x8 |
450x8 |
Wydajność pompy próżniowej (m3/h) |
10 |
20 |
20 |
Wydajność (cykli/min) |
1~2 |
1~2 |
1~2 |
Pobór mocy (kW) |
0,37 |
0.90 |
0,90 |
Masa netto (kg) |
36 |
62 |
68 |
Masa brutto (kg) |
44 |
73 |
80 |
Wymiary opakowania (mm) |
570x440x460 |
670x550x600 |
670x620x600 |
ZDJĘCIA:
ZESTAW CZCIONEK DO PAKOWAREK CAS - w komplecie
INTUICYJNY PANEL STERUJĄCY
CVP-450
CVP-350
CVP-260
Urządzenie próżniowe pozwala przedłużyć okres trwałości żywności aż do 5 razy. Poza tym przechowywana w ten sposób żywność nie traci smaku, zachowuje swoją wartość odżywczą i jest chroniona przed bakteriami, pleśniami i innymi drobnoustrojami.Pakowanie próżniowe przedłuża trwałość nie tylko żywności przechowywanej zwyczajowo w lodówce, ale także żywności przechowywanej w temperaturze pokojowej lub w zamrażarce, oraz gotowych dań – patrz tabela poniżej.
| okres przechowywania |
bez pakowania próżniowego | przy wykorzystaniu urządzenia i woreczków próżniowych |
Żywność chłodzona (ok. 5°C) |
Białe mięso |
2-3 dni |
6-9 dni |
Czerwone mięso |
3-4 dni |
8-9 dni |
Ryby całe |
1-3 dni |
4-5 dni |
Dziczyzna |
1-3 dni |
5-7 dni |
Miękka kiełbasa, parówki |
2-3 dni |
8-9 dni |
Sucha kiełbasa krojona |
7-9 dni |
20-25 dni |
Wędliny |
7-15 dni |
25-40 dni |
Krojone wędliny |
4-6 dni |
20-25 dni |
Sery miękkie |
5-7 dni |
14-20 dni |
Sery twarde |
15-20 dni |
25-60 dni |
Warzywa |
1-3 dni |
7-10 dni |
Owoce |
5-7 dni |
14-20 dni |
|
Żywność mrożona (ok. -18°C) |
Mięso |
4-6 miesięcy |
15-20 miesięcy |
Ryby |
3-4 miesiące |
10-12 miesięcy |
Warzywa |
8-10 miesięcy |
18-24 miesiące |
|
Żywność gotowana, poddana obróbce cieplnej |
Potrawy gotowane ogólnie |
2-3 dni |
6-10 dni |
Kasze, zupy jarzynowe |
2-3 dni |
6-10 dni |
Makarony, ryż |
2-3 dni |
6-8 dni |
Mięso gotowane, pieczone |
3-5 dni |
10-15 dni |
| okres przechowywania |
bez pakowania próżniowego | przy wykorzystaniu urządzenia i woreczków próżniowych |
Żywność przechowywana w temperaturze pokojowej (ok. 20°C) |
Makarony |
5-6 miesięcy |
12 miesięcy |
Ryż |
5-6 miesięcy |
12 miesięcy |
Suszone owoce |
3-4 miesiące |
12 miesięcy |
Kawa |
2-3 miesiące |
12 miesięcy |
Herbata |
5-6 miesięcy |
12 miesięcy |
Informacje zawarte w tabeli mają charakter wyłącznie orientacyjny, ponieważ okres trwałości żywności zależy od jej świeżości w początkowej fazie obróbki, sposobów obróbki oraz od prawidłowego stosowania urządzenia.