100% cukier brzozowy.
Ksylitol to naturalny zamiennik cukru pozyskiwany z drzewna brzozy. Posiada właściwości prozdrowotne i w przeciwieństwie do cukru tworzy w organizmie odczyn zasadowy, dzięki czemu zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł, ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (m.in. Candida albicans) w układzie pokarmowym i jest skutecznym środkiem przeciwko bakteriom jelit wywołującym owrzodzenie żołądka. Ksylitol sprzyja także przyswajaniu wapnia w organizmie, dzięki czemu zalecany jest w profilaktyce osteoporozy, wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego. Przy problemach z próchnicą i paradontozą wskazane jest rozprowadzać niewielką ilość ksylitolu na zębach i dziąsłach. Ksylitol można stosować również zewnętrznie w proporcji 1 do 20 z solą fizjologiczną do płukania nosa lub ucha, ksylitol hamuje rozwój bakterii m.in. powodujących zapalenie ucha środkowego, nieżyt nosa czy infekcje zatok lub do płukania przy infekcjach gardła. Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Znajduje szerokie zastosowanie w gotowaniu, pieczeniu, mrożeniu potraw. Ze względu na delikatne właściwości przeczyszczające, ksylitol nie jest zalecany dla dzieci do 3-go roku życia. Indeks glikemiczny (GI):8.
Termin przydatności do spożycia: 2014 rok.
Skład: ksylitol 99%, inne węglowodany 1%.
Super oferta na Ksylitol