Pai Mu Tan oznacza Białą Piwonię. Doskonały smak i zapach tej herbaty przypomina suszoną trawę i polne kwiaty. Dzięki zawartości bambusa aromat jest bardziej wyrazisty. Herbata ta jest ma łagodny ale równocześnie bardziej intensywny smak w porównaniu do innych białych herbat.
Sposób przygotowania:
Aby uzyskać charakterystyczny dla białej herbaty jasnosłomkowy kolor należy na jedną filiżankę wsypać płaską łyżeczkę suszu a następnie zalać wodą o temperaturze od 70 do 85 stopni Celsjusza. Oraz parzyć 10 do 15 minut. Przy zaparzaniu białej herbaty trzeba pamiętać iż woda nie może przekroczyć 90 stopni Celsjusza,a ilość suszu musi byc odpowiednio dobrana, gdzie suszu białej herbaty sypie się więcej niż białej czy czarnej.
Biała herbata pochodzi ze wschodnich Chin, z prowincji Fujian. Tajemnica oraz cena tej herbaty jest uzależniona od sposobu produkcji tej herbaty. Do stworzenia białej herbaty wykorzystuje się młode liście, które są jeszcze pokryte białym meszkiem. Zrywane są tylko liście ze szczytów drzew, które można zrywać przez 4 dni w roku. Herbata biała jest najbardziej docenianą herbatą przez koneserów i nie bez powodu. Szczyci się ona nie tylko wspaniałym smakiem ale też właściwościami zdrowotnymi. Dzięki związkom polifenoli herbata biała spowalnia proces starzenia. Pomaga w walce z zapaleniem płuc czy bakteriami wywołującymi próchnicę, przeciwdział powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach.
|