Pacioreczniki
(Canna)
Kanna
należy do rodziny paciorecznikowatych. Pochodzi z Ameryki, Azji zwrotnikowej i
Afryki. Lubi próchniczą, żyzna, kompostowa, wilgotną, średnio zwięzłą glebę,
zasobną w składniki pokarmowe, o pH 6,5 – 7,0. Od nasłonecznienia zależy
kwitnienie dlatego stanowisko powinno być możliwie słoneczne, ciepłe i
osłonięte. Prawidłowa wegetacja rośliny powinna trwać 6 miesięcy ze względu na
to, że nie jest ona odporna na mróz. Przymrozki w naszym klimacie kończą się w
maju i z powrotem zaczynają w październiku. Sadzimy kłącza w marcu do doniczek
z mieszanką torfu, ziemi i piasku. Donice umieszczamy w miejscu lekko
zacienionym w temperaturze 15°C, podlewając roślinę co jakiś czas. Po
pojawieniu się liści musimy zapewnić roślinie więcej światła, wody oraz
temperaturę zwiększyć o 5°C. W drugiej połowie maja przesadzamy je
do gruntu. Rośliny podlewamy obficie - do 3 razy w tygodniu. Pamiętajmy o
zasilaniu raz w tygodniu nawozem wieloskładnikowym do roślin kwitnących oraz o
usuwanie przekwitłych kwiatostanów. Taka pielęgnacja spowoduje dalsze
kwitnienie. Kłącza należy wykopać po pierwszym przymrozku, oczyścić z
obumarłych części oraz ziemi, przykryć torfem lub trocinami i przechowywać w
chłodnym miejscu. Zimą trzeba kontrolować stan kłączy. Wiosną dzielimy je tak
aby każda część miała przynajmniej 2 pąki, a miejsca cięć zanurzyć w drzewnym
węglu. Kanny możemy rozmnażać przez nasiona wysiewając je w styczniu. Nasiona
ze względu na okrywającą je grubą łupinę moczymy w ciepłej wodzie. Sadzimy do
skrzynek i umieszczamy w ciepłym jasnym miejscu. Kanna jest całkiem odporną
rośliną na choroby i szkodniki. Może być atakowana przez nicienie, mszyce oraz
ślimaki.