Pacioreczniki
(Canna)
Kanna należy do rodziny paciorecznikowatych i
pochodzi z Azji zwrotnikowej i Afryki. Lubi próchniczą, żyzną, kompostową, wilgotną
i średnio zwięzłą glebę zasobną w składniki pokarmowe o pH 6,5 – 7,0.
Kwitnienie zależy w dużej mierze od nasłonecznienia dlatego stanowisko powinno
być możliwie słoneczne, ciepłe i osłonięte. Prawidłowa wegetacja rośliny
powinna trwać 6 miesięcy ze względu na to, że nie są odporne na mróz a
przymrozki w naszym klimacie kończą się w maju. W marcu sadzimy kłącza do
doniczek z mieszankę torfu, ziemi i piasku. Donice umieszczamy w miejscu lekko
zacienionym o temperaturze 15°C, podlewając roślinę co jakiś czas. Po
pojawieniu się liści musimy zapewnić roślinie więcej światła, wody oraz
temperaturę zwiększyć o 5°C. W drugiej połowie maja
przesadzamy je do gruntu. Rośliny podlewamy obficie do 3 razy w tygodniu.
Pamiętajmy o zasilaniu, raz w tygodniu, nawozem wieloskładnikowym do roślin kwitnących
oraz o usuwaniu przekwitłych kwiatostanów – spowoduje to dalsze kwitnienie.
Kłącza należy wykopać po pierwszym przymrozku, oczyścić z obumarłych części
oraz ziemi, przykryć torfem lub trocinami i przechowywać w chłodnym miejscu.
Zimą trzeba kilka razy obejrzeć stan kłączy. Wiosną dzielimy je tak, aby każda
część miała przynajmniej 2 pąki, a miejsca cięć zanurzyć w drzewnym węglu.
Kanne możemy rozmnażać poprzez nasiona wysiewając je w styczniu. Nasiona ze
względu na okrywającą je grubą łupinę moczymy w ciepłej wodzie, sadzimy do
skrzynek i umieszczamy w ciepłym jasnym miejscu. Kanna jest dość odporną
rośliną na choroby i szkodniki. Może być atakowana przez nicienie, mszyce oraz
ślimaki.