Charakterystyka:
Swoistym aromatem i intensywnym smakiem charakteryzują się zarówno świeże, jak i suszone zielone części tymianku. Jest to przyprawa charakterystyczna dla kuchni francuskiej i włoskiej. Tymianek nie zawiera konserwantów, jest to w pełni ekologiczny produkt. Tymianek znano już w starożytności. Egipcjanie stosowali go do kadzideł i mumifikacji zwłok. Samarytanie używali go jako środka bakteriobójczego na 3000 lat p.n.e. Aktualnie stosuje się tymianek jako przyprawę, zwłaszcza w kuchni francuskiej. Ma silny aromat. Słowo "tymianek" pochodzi od greckiego thymon, co oznacza "odważny". Podobno jest lekiem na nieśmiałość.
Posiada duże znaczenie jako środek o właściwościach antybiotycznych w przemyśle parafarmaceutyków i środków kosmetycznych. Olejek tymiankowy ma działanie bakterio i grzybobójcze, głównie dzięki zawartości tymolu oraz wykrztuśne. Używa się go przy kaszlu, dolegliwościach gardła, a także do poprawiania apetytu. Zawarte w liściach substancje wykazują również działanie przeciw-utleniające.
Zastosowanie:
Tymianek dodaje się do ziemniaków, wątróbki, bigosu, grzybów, mielonego mięsa. Poprawia smak pizzy, sałatki, ostrych sosów oraz potraw z roślin strączkowych (fasola, groch). Do zup, sosów, ziemniaków, warzyw, do dziczyzny, wołowiny, baraniny, drobiu, ryb, grzybów i serów.
Skład:
Tymianek.
BEZ GLUTAMINIANU SODU!!!
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.