OPIS URZĄDZENIA
Bezramkowa płyta indukcyjna firmy SMEG, umożliwia profesjonalne gotowanie na ceramicznej powierzchni. Wykonana z czarnego szkła "Suprema",posiada wyjątkową odporność na wysoką temperaturę i jest łatwa w utrzymaniu czystości. Szybkie działanie stref grzewczych i zwiększone bezpieczeństwo systemu gotowania sprawia, że płyta jest znakomitym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą profesjonalnie i oszczędnie gotować.
PODSTAWOWE PARAMETRY
* Szerokość: 77 cm
* Sterowanie: sensorowe
* Pola grzewcze: 4 strefy indukcyjne
* Funkcje specjalne: 4 BOOSTER
* Ilość poziomów mocy: 12
* Pobór mocy: 7,4 kW
* Wykończenie: czarne szkło "Suprema"
* Typ: bezramkowa, fazowane krawędzie
ESTETYKA I STEROWANIE
* Łatwe do czyszczenia czarne szkło ceramiczne "Suprema"
* Sterowanie dotykowe
POLA GRZEWCZE
* 4 strefy indukcyjne
* 4 BOOSTER (P)
* 15 poziomów ustawienia mocy
* Timer dla każdej strefy 1 - 99 min
* Wyświetlacz poziomu mocy dla każdej strefy
* Automatyczne wyłączenie
* Sygnał dźwiękowy końca gotowania
* Automatyczne dostosowanie do rozmiaru naczyń
* Możliwość gotowania w owalnym naczyniu
* Funkcja podgrzewania (do 120 min.)
* Funkcja STOP
* Funkcja szybkiego grzania (szczególnie przydatna do potraw początkowo zimnych i wymagających podgrzania na dużych mocach)
MOC PÓL GRZEWCZYCH
* Przednia lewa: 2,4 kW – BOOSTER 3,2 kW
* Ř 260 mm / min. Ř 170 mm
* Tylna lewa: 1,4 kW – BOOSTER 1,8 kW
* Ř 145 mm – min. Ř 90 mm
* Przednia prawa: 1,85 kW – BOOSTER 2,5 kW
* Ř 180 mm / min. Ř 120 mm
* Tylna prawa: 1,85 kW – BOOSTER 2,5 kW
* Ř 180 mm – min. Ř 120 mm
* Owalna; użycie obu stref: 3,6 kW
* Nominalny pobór mocy: 7,4 kW
* Wymagane napięcie/częstotliwość prądu: 220-240V/50-60Hz
BEZPIECZEŃSTWO
* Wskaźnik ciepła resztkowego
* Blokada bezpieczeństwa przed dziećmi
* Automatyczne rozpoznawanie obecności naczyń
* Automatyczne wyłączenie w przypadku zdjęcia naczynia
* System zabezpieczający przed przypadkowym działaniem urządzenia: wykrywa małe przedmioty
* System zapobiegający przegrzaniu
Indukcja to nowoczesna technologia, która umożliwia szybsze gotowanie w porównaniu do większości metod i zapewnia precyzyjną kontrolę temperatury. Dodatkowo, indukcja ma na celu optymalne wykorzystanie energii i obniżenie utraty ciepła przez podgrzewanie wyłącznie dna naczynia. Moc generowana jest bezpośrednio poprzez dno naczynia, które sytyka się z magnetyczna strefą grzewczą. Powierzchnia płyty nie nagrzewa się, przyjmuje jedynie ciepło resztkowe z dna naczynia. Zaletą używania płyt indukcyjnych jest przede wszystkim oszczędność energii, krótszy czas gotowania, bezpieczeństwo i funkcjonalność.
WAŻNE WSKAZÓWKI
* Naczynia do stosowania na płytach indukcyjnych powinny być metalowe i charakteryzować się silnymi właściwościami magnetycznymi. Powierzchnia dna naczynia musi być odpowiednio duża. Należy stosować tylko naczynia z dnem odpowiednim do oddziaływań indukcyjnych.
* Jeżeli płyta kuchenna jest umieszczona nad elementami mebli (ścianki boczne, szuflady itp.), to należy zastosować półkę pośrednią umieszczoną w odległości co najmniej 20 mm w celu zapobieżenia przypadkowym kontaktom z dolną powierzchnią urządzenia do gotowania.