|
Poznaj zalety komfortowego i bezpiecznego gotowania na płycie indukcyjnej. Dzięki małym wymiarom kuchenka sprawdzi się na działce i podczas wakacyjnych wypadów jako kuchenka turystyczna.
CECHY PRODUKTU
- moc 2000 W
- regulowany zakres temperatury od 60°C – 240°C
- zasilanie 220V – 240V / 50Hz
- cyfrowy wyświetlacz
- łatwy w obsłudze dotykowy panel kontrolny
- podświetlane przyciski sterowania
- 7 funkcji programowych
- przeznaczona do naczyń z płaskim dnem od średnicy pomiędzy 12cm - 26cm
- wysoka jakość wykonania
- łatwa w użyciu i czyszczeniu
- instrukcja obsługi w języku polskim
- urządzenie fabrycznie nowe w oryginalnym kartonie
Dane techniczne:
Wymiary: 37 cm / 28,5 cm / 6,3 cm (długość/szerokość/wysokość)
waga: ok. 2.2 kg
Pakowana w elegancki karton.
Nie istnieje bardziej nowoczesne i komfortowe gotowanie niż na płytach indukcyjnych. Są szybsze od gazowych i wygodniejsze od ceramicznych. Jeśli porówna się koszt energii – wygrywają także w dziedzinie energooszczędności. Bo tak naprawdę płyta indukcyjna jest podczas pracy... zimna.
Jak to działa?
Bardzo często płyty indukcyjne i ceramiczne są mylnie uważane za ten sam rodzaj urządzeń, gdyż wyglądają podobnie. I jedne, i drugie są wykonane ze szkła witroceramicznego. Zasady ich działania są jednak zupełnie inne. W płytach ceramicznych ciepło wytwarzają grzałki ukryte pod polami (gdy są rozgrzane, mają charakterystyczny, czerwony kolor). Gotowanie indukcyjne zaś wykorzystuje zjawisko indukcji elektromagnetycznej. Aby płyta zaczęła działać, na polu grzejnym trzeba najpierw ustawić naczynie z ferromagnetycznym dnem, czyli przyciągającym magnes (np. stalowe). Po włączeniu pola, powstaje pod nim pole elektromagnetyczne, które wprawia w mikrodrgania dno garnka, co prowadzi do wytworzenia ciepła. Oznacza to, że podczas pracy powierzchnia płyty się nie nagrzewa. Gorące jest tylko dno naczynia, od którego ciepło przejmuje potrawa i... pole grzejne. Dzięki temu, nie marnuje się ani jeden Wat energii elektrycznej.
Supernowoczesne
Pod względem nowinek technicznych z płytami indukcyjnymi mogą konkurować tylko niektóre ceramiczne. Są jednak od nich szybsze. Rozpoznają także obecność naczynia. Proces gotowania i smażenia kontrolują elektroniczne sensory.
Najbezpieczniej
Pod względem bezpieczeństwa płyty indukcyjne są bezkonkurencyjne. W ogóle się nie włączą, jeśli nie ustawi się na nich naczyń! Poza tym już sam fakt, że nagrzewa się tylko dno garnka, zapobiega poparzeniom. Płyty same się wyłączają, jeśli garnek jest pusty albo leży na nim np. stalowa łyżeczka czy ścierka, zostanie zalany panel sterowania, czy zapomni to zrobić użytkownik.
|