PŁYTA INDUKCYJNA niemieckiej FIRMY SilverCrest
Błyskawiczne ogrzewanie dzięki technice indukcyjnej
Oszczędność czasu 55% w porównaniu z konwencjonalnymi płytami grzejnym. Bez fazy rozgrzewania, energooszczędna. Na płycie indukcyjnej gotuje się tak jak na gazie w momencie kiedy zaczyna nam coś wrzeć zmniejszamy moc i zaraz przestaje się gotować a nie tak jak na płytach ceramicznych gdy zmniejszmy moc dalej gotuje się i skipi.
W płytach indukcyjnych, inaczej niż w zwykłych płytach kuchennych nagrzewających się w całości, ciepło jest wytwarzane na powierzchni indukcyjnej w dnie garnka. Sama powierzchnia grzewcza płyty nie nagrzewa się - tylko ewentualnie będzie ciepła po postawieniu na niej gorącego garnka (oddawanie ciepła).
Dstosowana do średnicy naczyń od 16 cm do 26 cm
Regulacja mocy grzania pola -10 stopniowa indywidualne ustawienie mocy od 200 watt do 2000 watt
Kuchenka zaczyna pracę po postawieniu garnka na powierzchnię do gotowania
Podgrzewanie odbywa się na zasadzie działania pola elektro-indukcyjnego i grzeje tylko po postawieniu na niej odpowiedniego naczynia (garnki muszą być wykonane ze stali, żeliwa, żelaza emaliowanego lub stali nierdzewnej. Rondle i garnki muszą posiadać płaską podstawę,Współdziała tylko z magnetycznie przewodzącymi naczyniami.
Odpowiednie garnki i patelnie mają dna wykonane ze stali lub żeliwa. Można to sprawdzić albo po oznaczeniu garnka albo po tym, że powierzchnia dna będzie przyciągała magnes.