Płatki owsiane to bardzo bogate źródło rozmaitych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Są źródłem łatwo przyswajalnego białka, o dobrym składzie aminokwasowym, węglowodanów i błonnika. Zawierają kompleks witamin z grupy B, Wit E, PP oraz wiele składników mineralnych: żelaza, magnezu, selenu. Są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wpływają pozytywnie na układ nerwowy polepszając pamięć i koncentrację oraz działając antystresowo. Pomagają w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu, działają pozytywnie na układ krwionośny (odgrywają dużą rolę w przeciwdziałaniu i leczeniu miażdżycy, zapobiegają powstawaniu zakrzepów), poprawiają przemianę materii. Zawartość selenu sprawia, że są uznawane za produkt pomocny w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Skład:
płatki owsiane* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
Sposób przygotowania:
zagotować 500 ml wody lub mleka, powoli wsypać ok. 60g płatków, gotować na wolnym ogniu ok.10 minut od czasu do czasu mieszając.
Wartość odżywcza w 100 g:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - 368 kcal (1551 kJ)
BIAŁKO - 13,5
WĘGLOWODANY - 57,6
TŁUSZCZ - 7,1
Informacja alergiczna:
Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.