PŁATKI OWSIANE
bezglutenowe
Płatki owsiane otrzymuje się z kaszy owsianej. W kuchni mogą być wykorzystane na wiele sposobów.
Płatki najczęściej używane są do przygotowania tradycyjnej owsianki, bardzo często spożywanej na śniadanie.
Są źródłem błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz białka niezbędnego do zapewnienia właściwego funkcjonowania organizmu, prawidłowego wzrostu i odbudowy komórek.
Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby białko stanowiło 10-15% dobowego zapotrzebowania na energię.
Zastosowanie: na śniadanie z mlekiem, kefirem, maślanką, jogurtem. Mogą również służyć do zagęszczania sosów i gulaszy. Są także składnikiem musli. Można dodawać do wypieku pieczywa, ciastek, ciasteczek, dietetycznych batonów.
Skład: 100% płatki owsiane
Masa netto: 300g
Najlepsze do spożycia przed: 27.11.2016
Kraj pochodzenia: Irlandia
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna |
1380 kJ/
327kcal
|
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe
- nasycone
- wielonienasycone
- jednonienasycone
- tłuszcze trans
- cholesterol
|
4,9g
0,8g
2,1g
1,8g
<0,01g
<0,01mg
|
Węglowodany
w tym cukier
w tym skrobia
|
61,5g
1,2g
57,5g
|
Białko |
13,5g |
Błonnik pokarmowy, w tym:
- Beta glukan
|
8,5g
2,3g
|
ZAPRASZAMY NA POZOSTAŁE AUKCJE |
|