*produkt rolnictwa ekologicznego
Ekologiczne płatki orkiszowe wyrabiane są z najlepszych ziaren orkiszu.
Orkisz wzmacnia ciało, jest pomocny m.in. w zmęczeniu, zmniejszeniu wydolności organizmu, nawracających zakażeniach, alergiach, osłabieniu apetytu, niedożywieniu, zaburzeniach przemiany wapnia, dusznicy bolesnej, dolegliwościach serca i układu krążenia, chorobach wątroby, nerek, i innych schorzeniach. Poprawia trawienie oraz funkcje układu nerwowego.
Dieta orkiszowa przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi i jest bardzo korzystna dla chorych na cukrzycę.
Orkisz zawiera duże ilości niezbędnych składników odżywczych: białek, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin, biopierwiastków.Występuje w nim łatwo przyswajalny gluten; często tolerowany nawet przez osoby z uczuleniem na zboża i gluten.
Zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, korzystnie wpływając na wygląd włosów, skóry i paznokci oraz na zdolność zapamiętywania
Trwające 35 lat badania wykazały, że systematycznie stosowana dieta orkiszowa regeneruje organizm i przywraca zdrowie.
Orkisz z upraw ekologicznych spożywany trzy razy dziennie w połączeniu z dobranym sposobem odżywiania zwiększa odporność i usuwa toksyny. Leczy lub wspomaga leczenie takich chorób jak: niestrawność, wzdęcia, nudności, wymioty, biegunka, zaparcie, chudnięcie, choroba wrzodowa, zapalenie żołądka, zapalenie uchyłka, celiakia, zespół drażliwego jelita, choroba Leśniowskiego-Crohna, choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego, żylaki odbytu, salmoneloza, wyprysk, świerzbiączka ogniskową, alergie, skurcze, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcową, cukrzyca, otyłość i zaburzenia metaboliczne, gorączka, angina, grypa, krwotok, choroby ostre ogólnie, zaburzenia miesiączkowania, stwardnienie rozsiane, opryszczka, AIDS, reumatoidalne zapalenie stawów, dna moczanowa, stany przedrakowe, rak, depresja, choroba Parkinsona, stwardnienie mózgu, choroba Alzheimera, zatrucie lekami, działania niepożądane antybiotyków - wyjałowienie dróg oddechowych, drożdżyca jelit.
Wskazany dla chorych po zawale serca.
Stanowi znakomite pożywienie dla pacjentów poddawanych intensywnej opiece medycznej, wcześniaków i chorowitych niemowląt.
Można go używać jako pokarmu mlekozastępczego w alergii na białka mleka.
Spowalnia procesy ich starzenia się.
Dodaje sił i buduje mięśnie.
Zboże to ma łagodny, przyjemny, orzechowy smak. Jest łatwostrawne. Spożywa się je w postaci ziarna, kaszy, mąki, pieczywa przekąskowego, makaronu, płatków, otrąb, kawy, słodu. Można z niego przyrządzać musli, kluski, naleśniki, pizze, chrupki, mleko, masło, pasty, zasmażki, sosy, sałatki, słodycze.