BIO PLANET to polska marka, która specjalizuje się w dostarczaniu Klientom wyselekcjonowanej żywności ekologicznej, pochodzącej z Polski i świata. Zdrowa żywność z oferty BIO PLANET poddawana jest szczegółowej kontroli i selekcj (w tym przez wyspecjalizowane jednostki certyfikujące żywność ekologiczną). Od 2007 roku, firma posiada własny, certyfikowany Zakład Konfekcjonowania w Wilkowej Wsi (otulina Puszczy Kampinoskiej niedaleko Warszawy). BIO PLANET oferuje również produkty pod własną marką i jest obecnie liderem branży, szczególnie w zakresie suszonych owoców ekologicznych.
PŁATKI GRYCZANE BIO uzyskuje się się ze gniecionych ziaren gryki. Dzięki temu procesowi ziarno nie traci swoich wartości odżywczych - charakteryzują się niemal takimi samymi właściwościami jak kasza gryczana.
Płatki gryczane są bogate w białko o wysokiej jakości odżywczej, a także w lizyny odpowiadające między innymi za wchłanianie wapnia, koncentrację oraz łagodzenie objawów przeziębienia oraz tryptofan - pomocny przy wytwarzany serotoniny (hormonu szczęścia) i melatoniny (hormonu odpowiadającego za zdrowy sen). Płatki gryczane zawierają także witaminy B1, PP, żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor oraz cynk.
SKŁADpłatki gryczane* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli). Nie zawiera glutenu. Opakowanie 300 gram.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA zagotować 500 ml wody lub mleka, powoli wsypać ok. 60 g płatków, gotować na wolnym ogniu 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając.
POMYSŁY NA PRZYGOTOWANIE PŁATKÓW GRYCZNYCH: do obiadu: zamiast ryżu, ziemniaków, makaronu - podane w towarzystwie warzyw lub mięsnego sosu, a także ugotowane w bulionie lub zupce warzywnej. z płatków gryczanych można również upiec chleb gryczany.
greenMAMA POLECA:
Na półkach butiku greenMAMA znajdziecie również zdrowe produkty dla Dzieci - bezcukrowe, bezmleczne (i mleczne), bezglutenowe (i glutenowe), wyprodukowane z pełnego przemiału ziaren, oleje, słody i przetwory.