AMERYKAŃSKIE PŁATKI DĘBOWE NATURALNE NIEOPIEKANE
Płatki produkowane są z najlepszych odmian amerykańskich dębów.
Przed przetworzeniem drewno jest naturalnie sezonowane min. 18 miesięcy. Płatki można używać do win, nalewek, wódek i miodów pitnych.
Płatki z dębu amerykańskiego Quercus Alba.
Płatki NATURALNE to płatki niewypalone – dodają w największym stopniu tanin wnoszą subtelniejsze aromaty owocowe, a przy tym zachowując naturalne aromaty owocowe w naszych winach, czy też nalewkach. Podkreślają aromat i charakter drzewa i migdałów. Stabilizują kolor czerwonych win i delikatnie zwiększają w smaku wyczuwalną moc wina.
Nalewki przechowywane w słoju szklanym czy też gąsiorku z dodatkiem płatków zyska na jakości.
Płatki oddadzą naszemu kilkunasto czy też kilku dziesięcioprocentowemu napitkowi trochę koloru, aromatu, a przede wszystkim garbników. Płatki usuwamy, gdy po próbnym skosztowaniu uznamy, że smak nam odpowiada.
Dlaczego warto kupić płatki, które my oferujemy?
Ponieważ płatki importujemy bezpośrednio od największego w Europie producenta płatków i kostek dębowych. Drzewa są wybierane z ogromną starannością z wybranych lasów, które naturalnie dojrzewają co najmniej 18 miesięcy na świeżym powietrzu. Produkty są stale kontrolowane i nadzorowane od chwili otrzymania surowca, aż do wysyłki przetworzonego produktu, przez co można zagwarantować najwyższą jakość. System sprawujący opiekę nad starannością wykonania i uzyskania najwyższej jakości opiera się HACCP i ISO 9[zasłonięte]001-20.
INSTRUKCJA STOSOWANIA:
Płatki dębowe dodajemy w ilości 2g do 4g na 1 litr wina w procesie fermentacji w celu starzenia, jako polepszacz koloru i nadania ,,charakteru” na okres od 2 do 8 tygodni, 1g na 1 litr w długim leżakowaniu, 3g na 1 litr w krótkim leżakowaniu.
Płatki te są również cenione jako dodatek do destylatów – wpływają na kolor i smak.
Dzięki tym płatkom możemy otrzymać własną dębówkę, przechowywaną wiele lat w beczce dębowej schowanej w piwnicy.
Kod produktu: 1101