Czym różnią się poszczególne rodzaje płatków dębowych?
Płatki dębowe produkowane są w różnej gramaturze, jak również w różnym stopniu opieczenia.
Wielkość płatków wpływa na prędkość wydobywania się z nich składników. Dużo szybsze wydobywanie się aromatów w mniejszych płatkach, pozwala na używanie ich już w procesie fermentacji wina. Większe kawałki / kostki dębowe doskonale sprawdzają się w procesie starzenia win. Wolniejsze wydobywanie się składników, aromatów dębowych, lepiej wpływa na tworzenie się bukietu wina.
Różny poziom opieczenia płatków wpływa na charakter uwalnianych aromatów. Płatki lekko i średnio opiekane wnoszą więcej świeżości i wanilii, płatki mocno opiekane dają ostrzejszy charakter. Natomiast płatki naturalne, dodają najwięcej świeżości i tanin do wina.
Bardzo ciekawe efekty można uzyskać poprzez zastosowanie różnych rodzajów płatków, na różnych etapach tworzenia się wina.
Jak przechowywać płatki?
Najważniejszą sprawą jest by nie przechowywać płatków w pobliżu / w otoczeniu silnie pachnących
substancji (np.: chemii gospodarczej, żywności). Płatki należy trzymać
w zamknięciu, w suchym i ciemnym miejscu.
Kiedy dodawać?
Płatki naturalne i lekko opiekane, zaleca się dodawać już w początkowych fazach procesu fermentacji. Płatki średnio i mocno opiekane należy dodawać w procesie „stażenia” wina.
Przed rozpoczęciem fermentacji, płatki dębowe (np.: naturalne) można dodać już do miazgi owocowej bądź soku. Uwalniające się taniny pomogą w stabilizacji koloru wina jak również wzbogacą jego owocowy charakter.
Dodając płatki dębowe po zakończonej fermentacji (np.: do gotowego trunku, przed butelkowaniem) wzbogacamy ogólny charakter wina.
Ile gram dodawać do wina?
Jako ogólną regułę, sugerujemy by dodawać w dawce 0,5 do 4g dębu na 1 litr wina. Dawka ta może być dowolnie modyfikowana w zależności od indywidualnych upodobań.
Niektórzy winiarze przygotowują najpierw „koncentrat dębowy” na bazie niewielkiej ilości wina i dużej dawki płatków dębowych (nawet 10g na 1 litr wina), a następnie powoli dodają (w odstępach kilku dniowych) do wina, stale monitorując jego smak i aromat.
Jak długo trzymać płatki z winem?
Jeżeli stosujemy płatki dębowe podczas fermentacji, należy trzymać je, aż do jej zakończenia. Jeżeli używamy płatków do starzenia wina, trzymamy je od 6 do 8 tygodni.
Jeżeli do starzenia gotowego wina używamy kawałków dębowych, okres leżakowania wina wraz z dębem powinien wynosić minimum 2 miesiące.
Jak dodawać płatki dębowe?
Płatki, kawałki dębowe można dodawać do wina luzem, po prostu wsypujące je do pojemnika z winem. Płatki można również dodawać do wina w płóciennych woreczkach, takich np.: jak do gotowania chmielu i ziół.
Czy można dodawać płatki do beczek dębowych?
Jeżeli beczka dębowa była już używana 1-2 razy, oznacza to, że straciła już swoje właściwości jakie wynikają z jej zastosowania (czyli wino wypłukało już wszystkie składniki np.: taniny, aromaty etc.). Beczka taka może już służyć tylko i wyłącznie do przechowywania wina.
W tej sytuacji najwłaściwszym byłoby dorzucenie do niej odpowiedniej ilości (w zależności od pojemności) kawałków dębowych, a następnie zalanie winem. Teraz wino może nawet
w starej, używanej beczce leżakować, dojrzewać i nabierać „charakteru”.
Czy płatki można używać wielokrotnie?
Oczywiście – NIE. Już po pierwszym użyciu wino wypłucze z płatków dębowych wszystkie składniki na których nam zależy.
Natomiast kawałki dębowe można ponownie używać w niektórych konfiguracjach, np.: po starzeniu wina typu malaga, porto. Możemy je wykorzystać, zalewając np.: koniakiem, brendy lub whisky.