Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PŁATKI DĘBOWE 20g DO WÓDKI BIMBRU WINA WINO DOMOWE

25-06-2015, 22:07
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 3.50 zł     
Użytkownik anetask1
numer aukcji: 5455255796
Miejscowość Ząbki
Wyświetleń: 6   
Koniec: 25-06-2015 21:12:51
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

F



 


 

Francuskie płatki dębowe 20g. naturalne, lekko, średnio

i mocno opiekane do wyboru


 

UWAGA!!!

Po zakupie proszę o podanie w "wiadomości do sprzedającego" numeru oraz rodzaju wybranych płatków.



Płatki dębowe są doskonałą alternatywą dla beczek dębowych, zarówno w procesie fermentacji, jak również starzenia win. „Efekt beczki” jaki uzyskujemy po zastosowaniu płatków dębowych, to głównie: transfer tanin i składników aromatycznych oraz spowolnienie procesu utleniania się wina. Zalety te, możemy uzyskać poprzez zastosowanie jedynie najwyższej jakości płatków, wykonanych z dębów używanych w bednarstwie.


 

 

1. Płatki naturalne w największym stopniu dodają tanin do wina oraz stabilizują kolor czerwonych win. Nadają delikatny charakter owocowy, oraz subtelny aromat drzewa i migdałów. Płatki naturalne delikatnie zwiększają w smaku wyczuwalną moc wina.

 

 

2. Płatki lekko opiekane w mniejszym stopniu dodają tanin do wina od płatków naturalnych, natomiast mocniej podkreślają moc wina, świeżość i owocowość. Stabilizują kolor win czerwonych i podkreślają aromaty owoców użytych do produkcji wina.

 

 

3. Płatki średnio opiekane podnoszą ogólny charakter, bukiet i aromat win, wzmagają kolor, podkreślają owocowość win, dodają aromaty drzewne i ziemiste. W mniejszym stopniu dodają tanin do wina niż płatki lekko opiekane.

 

 

4. Płatki mocno opiekane podnoszą ogólny charakter, bukiet i aromat win, wzmagają kolor. Doskonale nadają się do uzyskania efektu „starego” dojrzałego wina.

Przydają się do tworzenia własnych koniaków, whisky i wódek gatunkowych.


Wszystko na temat płatków dębowych


Czym różnią się poszczególne rodzaje płatków dębowych?

Płatki dębowe produkowane są w różnej gramaturze, jak również w różnym stopniu opieczenia.

Wielkość płatków wpływa na prędkość wydobywania się z nich składników. Dużo szybsze wydobywanie się aromatów w mniejszych płatkach, pozwala na używanie ich już w procesie fermentacji wina. Większe kawałki / kostki dębowe doskonale sprawdzają się w procesie starzenia win. Wolniejsze wydobywanie się składników, aromatów dębowych, lepiej wpływa na tworzenie się bukietu wina.

Różny poziom opieczenia płatków wpływa na charakter uwalnianych aromatów. Płatki lekko i średnio opiekane wnoszą więcej świeżości i wanilii, płatki mocno opiekane dają ostrzejszy charakter. Natomiast płatki naturalne, dodają najwięcej świeżości i tanin do wina.

Bardzo ciekawe efekty można uzyskać poprzez zastosowanie różnych rodzajów płatków, na różnych etapach tworzenia się wina.

 

Jak przechowywać płatki?

Najważniejszą sprawą jest by nie przechowywać płatków w pobliżu / w otoczeniu silnie pachnących

substancji (np.: chemii gospodarczej, żywności). Płatki należy trzymać
w zamknięciu, w suchym i ciemnym miejscu.

 

Kiedy dodawać?

Płatki naturalne i lekko opiekane, zaleca się dodawać już w początkowych fazach procesu fermentacji. Płatki średnio i mocno opiekane należy dodawać w procesie „stażenia” wina.

Przed rozpoczęciem fermentacji, płatki dębowe (np.: naturalne) można dodać już do miazgi owocowej bądź soku. Uwalniające się taniny pomogą w stabilizacji koloru wina jak również wzbogacą jego owocowy charakter.

Dodając płatki dębowe po zakończonej fermentacji (np.: do gotowego trunku, przed butelkowaniem) wzbogacamy ogólny charakter wina.

 

Ile gram dodawać do wina?

Jako ogólną regułę, sugerujemy by dodawać w dawce 0,5 do 4g dębu na 1 litr wina. Dawka ta może być dowolnie modyfikowana w zależności od indywidualnych upodobań.

Niektórzy winiarze przygotowują najpierw „koncentrat dębowy” na bazie niewielkiej ilości wina i dużej dawki płatków dębowych (nawet 10g na 1 litr wina), a następnie powoli dodają (w odstępach kilku dniowych) do wina, stale monitorując jego smak i aromat.

 

Jak długo trzymać płatki z winem?

Jeżeli stosujemy płatki dębowe podczas fermentacji, należy trzymać je, aż do jej zakończenia. Jeżeli używamy płatków do starzenia wina, trzymamy je od 6 do 8 tygodni.

Jeżeli do starzenia gotowego wina używamy kawałków dębowych, okres leżakowania wina wraz z dębem powinien wynosić minimum 2 miesiące.

 

Jak dodawać płatki dębowe?

Płatki, kawałki dębowe można dodawać do wina luzem, po prostu wsypujące je do pojemnika z winem. Płatki można również dodawać do wina w płóciennych woreczkach, takich np.: jak do gotowania chmielu i ziół.

 

Czy można dodawać płatki do beczek dębowych?

Jeżeli beczka dębowa była już używana 1-2 razy, oznacza to, że straciła już swoje właściwości jakie wynikają z jej zastosowania (czyli wino wypłukało już wszystkie składniki np.: taniny, aromaty etc.). Beczka taka może już służyć tylko i wyłącznie do przechowywania wina.

W tej sytuacji najwłaściwszym byłoby dorzucenie do niej odpowiedniej ilości (w zależności od pojemności) kawałków dębowych, a następnie zalanie winem. Teraz wino może nawet
w starej, używanej beczce leżakować, dojrzewać i nabierać „charakteru”.

 

Czy płatki można używać wielokrotnie?

Oczywiście – NIE. Już po pierwszym użyciu wino wypłucze z płatków dębowych wszystkie składniki na których nam zależy.

Natomiast kawałki dębowe można ponownie używać w niektórych konfiguracjach, np.: po starzeniu wina typu malaga, porto. Możemy je wykorzystać, zalewając np.: koniakiem, brendy lub whisky.

 

 



 

 

 

 




 

 

 


Potrzebujesz porady albo pomocy

zadzwoń: 668-[zasłonięte]-276

napisz: [zasłonięte]@poczta.fm

adres siedziby: ul. Kopernika 37A

05-091 Ząbki

Wysyłki realizowane są do 48godz. od momentu zaksięgowania wpłaty.


Ważne!!! Zmiana adresu do wysyłki jest możliwa wyłącznie poprzez "formularz sposobu zapłaty i dostawy".

Właściwy adres do wysyłki proszę wpisać w miejsce: "adres do wysyłki".


Odbiór osobisty możliwy tylko w Ząbkach k/Warszawy pod adresem jak wyżej, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu terminu odbioru.

 

Do każdej wysyłki dołączam rachunek, faktur nie wystawiam, nie jestem płatnikiem VAT.

Preferuję płatność przez "płacę z Allegro" szybko, sprawnie i bezpiecznie.

Przy bezpośredniej wpłacie na konto w tytule przelewu proszę wpisać numer aukcji i nick z Allegro.





© PanelReklamowy