|
PRZEDMIOTEM SPRZEDAŻY JEST:
JĘCZMIEŃ OBŁUSKANY TZW. PĘCZAK 1kg
GATUNEK 1 SPOŻYWCZY
WOLNY OD ZANIECZYSZCZEŃ, ZIARNA CAŁE
Pęczak to nic innego jak obłuskany jęczmień czyli bardzo gruba kasza jęczmienna i nie da się go tak osuszyć po ugotowaniu jak np. kulki proteinowe.Możesz go zrobić na pół - twardo wtedy będzie jako przynęta na haczyk ( dobry na leszcze), nie będzie z niego spadał i biorąca ryba nie ściągnie go jednym szarpnięciem z haczyka.Żeby odpowiednio go ugotować na sypko - ziarna wyraźnie będą oddzielać się od siebie i zachowają swój kształt zrób następująco. Przed gotowaniem dobrze jest wypłukać dokładnie pęczak,następnie zalać wodą i odstawić na 2-3 godziny -kasza wchłonie wodę i dzięki temu szybciej się ugotuje, Aby uzyskać odpowiedni stan musisz pamiętać o trzech rzeczach: Po pierwsze dobrze odmierz wodę (na 1szklankę kaszy 2,5 szklanki wody). Po drugie do wody dodaj niewielką ilość tłuszczu - najlepiej prawdziwego masła (nigdy margaryny, czy "mixu"), który otoczy ziarenka. A po trzecie pamiętaj, by wsypać kaszę do gotującej wody, aby białko zawarte w ziarnach szybko się ścięło , te wszystkie zabiegi nie dopuszczą do rozklejenia się skrobi i sprawią ,że ziarna nie będą się kleić. Gotować pęczak musisz około 15 -20minut , najlepiej sprawdzając co jakiś czas twardość biorąc jedno na ząb, żeby nie rozgotować bo wtedy już tylko będzie nadawać się do nęcenia.Podczas gotowania można dodać atraktory lub barwniki, szczególnie dobrze jest też dodać niewielką ilość cukru lub miodu,co podniesie jego skuteczność Po ugotowaniu wysyp na durszlak żeby odcedzić i zostaw do wystygnięcia Pęczak należy przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu tak z rok czasu,ugotowany to już tylko lodówce najwyżej przez kilka dni, bo dłużej to spleśnieje.Jak by na dłuższy okres to może zamrozić w zamrażalce,tylko trzeba pamiętać żeby wyjąć go wcześniej żeby odtajał . Jak masz zamiar nęcić pęczakiem to możesz zrobić jeszcze tak namocz go z 3 godziny ,zagotuj wodę wsyp pęczak do wrzątku ,dodaj atraktor i gotuj na wolnym ogniu z10-15 minut , ściągnij garnek z ognia oraz przykryj go pokrywką i odstaw aż do wystygnięcia.Pęczak w tym czasie ładnie się zaparzy i spęcznieje oraz wchłonie wodę .Tylko pamiętaj by wziąść większy garnek i nie nasypać go zbyt dużo bo pęczak znacznie po zaparzeniu zwiększa swoją objętość , a wtedy wyjdzie ci z garnka.Jak byś chciał zabarwić pęczak na żółto np. to dodaj troszkę kurkumy podczas gotowania
Wystarczy do termosu wsypać nie całą połowę , zalać wrzątkiem i zakręcić . Po 3 godzinach wylać z termosy do cedzaka i dobrze wystudzić zimną wodą .
PRZEDMIOT ZAWIERA 5%VAT
WYSTAWIAMY FAKTURY VAT
ZAPRASZAMY NA POZOSTAŁE AUKCJE
Zobacz nasze pozostałe aukcje:
|
|
|
Panelealle
|
|
|
|
|
RADOSŁAW SZABŁOWSKI
512 [zasłonięte] 27 87
|
|
|
|
KOSZTY WYSYŁKI PODANE SĄ PRZY KAŻDEJ AUKCJI I NIE PODLEGAJĄ ZMIANIE
|
|
|
|
KAŻDY UCZESTNIK AUKCJI ZAPOZNAŁ SIĘ Z REGULAMINEM I AKCEPTUJE GO.
LISTY WYSYŁAMY POCZTĄ POLSKĄ,
PACZKI KURIEREM.
DO KAŻDEJ TRANSAKCJI DOŁĄCZAMY PARAGON LUB NA ŻYCZENIE FAKTURĘ VAT
|
|
|
|
PŁACĘ Z ALLEGRO PayU
PŁACĘ PRZY ODBIORZE
|
|
|