Jęczmień łuskany - ziarna całe BIO
Pęczak
1 kg
Pochodzi z ekologicznej, kontrolowanej uprawy. Kraj pochodzenia – Niemcy.
Jęczmień po zbiorze jest czyszczony i łuskany. Nadaje się do zup, zapiekanek, wypieków.
Zupa z jęczmieniem
Składniki: 100g jęczmienia, 4 marchewki, 3 pory, 1 cebula, 1 główka białej kapusty, 500ml wody, 1l bulionu warzywnego, 1 łyżeczka soli ziołowej, pieprz, łyżeczka kminku, posiekana pietruszka.
Przygotowanie: Jęczmień namoczyć przez noc, gotować 30 minut. Warzywa umyć, obrać i pokroić, wrzucić do gotującego jęczmienia, dodać bulion i zostawić jeszcze 30 minut na ogniu. Doprawić do smaku. Podawać z pietruszką.
Jęczmień (Hordeum L.) – rodzaj zbóż z rodziny wiechlinowatych. W zależności od podziału wyróżnia się od 20 do 25 gatunków tego rodzaju traw jednorocznych lub trwałych. Pochodzi ze stref umiarkowanych półkuli północnej.
Jęczmień jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, był podstawą żywienia starożytnych Egipcjan, którzy piekli z jego ziaren placki, podobne do dzisiejszego chleba. Stanowił również surowiec do wyrobu piwa. Obecnie jęczmień wykorzystywany jest głównie do produkcji słodu jęczmiennego w browarnictwie, do produkcji płatków, kiełków. Ziarno żyta jest również przerabiane na produkty takie jak pęczak, kasza, otręby jęczmienne i mąka.