Tylko u nas
GWARANCJA W SYSTEMIE DOOR TO DOOR
Charakterystyka
– działanie
1.Generator
ozonu produkuje ozon, nazywany aktywnym tlenem o symbolu 03 i różni się od
zwykłego
tlenu tym, że tlen ma trwałą postać 02. Okres połowicznego rozpadu ozonu wynosi
w
powietrzu od 40 minut do 30 minut, a w wodzie od 30 min do kilku minut. W ten
sposób po
2
godzinach wyprodukowany ozon prawie w całości powraca do naturalnego tlenu, a w
tym
czasie
pełni funkcje silnego sterylizatora i utleniacza. Ozon działa bakteriobójczo,
usuwa lub
ogranicza
bakterie wirusy, grzyby, pleśnie, pestycydy, fungicydy, roztocza, pyły i pyłki
alergiczne
w
powietrzu i wodzie, oraz jako gaz dociera zarówno do produktów żywnościowych
jak i do
wszelkich przedmiotów w pomieszczeniu ozonowanym. Jako jeden z najsilniejszych
utleniaczy
usuwa wszelkie zapachy pochodzenia organicznego i nieorganicznego w tym
tytoniowe,
od
zwierząt i ptaków, pożarowe, popowodziowe i inne. W większych stężeniach zabija
insekty i
gryzonie których żaden inny środek nie jest w stanie całkowicie wyeliminować.
Ozon nie
maskuje zapachów lecz je usuwa..
2.Ozon
doskonale rozpuszcza się w wodzie, dotleniając ją i usuwając z niej wszelkie
zanieczyszczenia
i
wtrącenie typu chlor, żelazo, wapń, glony itp. Kąpiel w ozonowanej wodzie
działa
korzystnie na likwidację schorzeń skórnych typu grzybice i inne. Ozonator
zaopatrzony
jest w
dwie rurki i trzy dyfuzory umożliwiające ozonowanie wody zarówno dla celów
spożywczych
i
oczyszczających produkty w kuchni jak i pielęgnacji ciała w łazience.
3.Ozon
posiada mocno rozpoznawalny zapach (jak powietrze po burzy) już w bardzo
małych,
wielokrotnie
mniejszych od dopuszczalnych stężeniach co sprawia, że praca z ozonem jest
bezpieczna. pod warunkiem, że obsługuje się go wg
niniejszej instrukcji.
Charakterystyka
- Praktyczne zastosowania
Oddziaływanie ozonu :
- Poprzez
silne utlenianie działa bakteriobójczo, wirusobójczo
i
grzybobójczo
- Poprzez
natlenianie poprawia metabolizm i odżywianie
tkanek
-
Aktywizuje system odpornościowy
- Usuwa
organiczne i nieorganiczne zapachy z pomieszczeń
Ozon nie
maskuje zapachów lecz je usuwa!
Nawet
niewielkie stężenia ozonu zmniejszają lub usuwają:
- Odór
papierosowy oraz inne zapachy organiczne i nieorganiczne
- Grzyby
tworzące pleśnie np. na ścianach, zapachy stęchlizny,
choroby
skóry, jamy ustnej. Eliminując również zarodniki
grzybów
skutki działania są długotrwałe.
-
Roztocza - powodujące alergie ataki astmy, wyczerpanie
organizmu
- Drobno
ustroje powodujące zakażenia bakteryjne, stany
zapalne,
choroby bakteryjne, gnicie żywności itp.
-
Pestycydy, fungicydy, azotany, oraz pleśnie i grzyby z warzyw
i owoców
-
Hormony, anaboliki i inne zanieczyszczenia w mięsie, drobiu,
owocach
morza
- Pyłki
kwiatowe powodujące alergie, podrażnienia nosa,
gardła,
skóry.
Ozon 03
jest gazem nietrwałym. Okres połowicznego rozpadu
nie
przekracza 40 min. w czystym powietrzu i przy temperaturze
20ºC, a w
zanieczyszczonym wynosi praktycznie
około 30
min. Dla wody okres połowicznego rozpadu ozonu
wynosi od
30 min przy temperaturze 20ºC do kilku
min. przy
50ºC. Praktycznie po ok. 2 godz. ozon przechodzi
całkowicie
w normalny tlen O2. Dlatego generatory
ozonu o
wydajności do 500 mg 03/godz są bezpieczne w
stosowaniu.
Dopuszczalne maksymalne stężenie ozonu
( MCW)
dla 8 godz./dobę i 40 godz/tydzień wynosi
200μg/m³
(0,2 μg /m³) lub w wartościach względnych
0,1ppm
(100ppb). Zalecany poziom docelowy to 120μg/m³
(0,12μg/m³)
lub 0,06 ppm. Ozon jest jednym z najskuteczniejszym
środków
dezynfekujących. Działanie bakteriobójcze
wykazuje
już w stężeniu około 13μg/dcm³ . Działanie
bakteriobójcze
ozonu jest 50 razy skuteczniejsze i 3 tysiące
razy szybsze niż chlor.
Praktyczne zastosowania:
1. Usuwanie bakterii, wirusów, pleśni, grzybów, fungicydów,
pestycydów i azotanów z owoców i warzyw w celu ich
oczyszczenia i przedłużenia świeżości i trwałości. Warzywa
i owoce – maksymalny ładunek do 10 kg włożyć do plastikowego
lub szklanego naczynia i zalać wodą do całkowitego
zanurzenia. Umieścić w wodzie rurkę z dyfuzorem
ozonatora. Włączyć ozonator na 10-15 min. Po zakończeniu
ozonowania owoce lub warzywa pozostawić w wodzie do
10 min. Po czym odlać wodę z naczynia. Warzywa i owoce
mogą podlegać dalszej obróbce spożywczej. Owoce i warzywa
można również ozonować zwłaszcza owoce miękkie
maliny, truskawki w powietrzu umieszczając je luzem w
pojemniczkach w foliowych woreczkach strunowych wprowadzając
rurkę dyfuzora do torebki i zamykając ją. Czas
ozonowania 10 min. Przed spożyciem odczekać 20 min.
2. Odkażanie i odświeżanie mięsa, drobiu, jaj w celu usunięcia
zanieczyszczeń metalicznych, mikroorganizmów,
hormonów, antybiotyków itp. Ładunek do 5 kg umieścić w
naczyniu jak w punkcie 1 zalać wodą ozonować 20-30 min.
Wylać wodę osuszyć na sicie lub durszlaku. Produkty można
przyrządzać bezpośrednio do spożycia lub przechowywać
w lodówce czy zamrażarce.
3. Ryby, owoce morza- ozonowanie jak mięsa, ale czas ozonowania
10min.
4. Ozonowanie ryżu, grochu, fasoli, kasz gruboziarnistych.
Umyć w wodzie, umieścić w naczyniu zalać wodą. Włożyć
rurkę z dyfuzorem ozonatora do naczynia ozonować 10
min. Gotować w wodzie na którą działał ozon. Tak ugotowane
produkty będą dużo smaczniejsze i zdecydowanie dużo
zdrowsze.
5. Dezynfekcja zastawy stołowej, naczyń, sztućców, desek
do krojenia. Ozonujemy w wodzie 20 min.
6. Ozonowanie wody pitnej. Dyfuzor zanurzamy w plastikowej
butli z wodą o pojemności do 10 litrów lub plastikowym
wiaderku napełnionym wodą z kranu. Czas ozonowania
5-15 min. Skutecznie naozonujemy i dotlenimy wodę a
jednocześnie oczyścimy ją z pozostałości chloru, bakterii,
metali czy chloroformu. Tak przygotowaną wodę (po 20
min.) używamy do gotowania, picia, płukania i mycia zębów.
7. Kąpiel
ozonowa. Działa korzystnie poprzez: dotlenie skóry, odprężenia organizmu,
leczy
cellit, choroby grzybowe skóry, trądzik. Usuwa nieprzyjemny zapach
stóp i
potu. Rurkę z dyfuzorem umieszczamy w napełnionej częściowo wodą
wannie o
temperaturze do 45ºC i ozonujemy przez 10 min.
8.
Ozonowanie pomieszczeń: pokoi, kuchni, łazienek, sanitariatów, garaży,
piwnic
itp.- skutecznie je dezynfekuje i usuwa wszelkie zapachy jak dym papierosowy,
stęchlizny,
zapach moczu, zwierząt domowych itp. Pomieszczenia do 16
m²
ozonujemy dwa razy po 30 min. z przerwą półgodzinną po czym wietrzymy.
Pomieszczenia
do 30m² ozonujemy trzykrotnie po 30 min. z przerwami półgodzinnymi
i
wietrzymy. Ozonator lub wężyk ozonatora umieszczamy w pomieszczeniu
możliwie
wysoko. Zaleca się aby w trakcie ozonowania włączony był nieduży
wentylator
mieszający powietrze. W czasie ozonowania i wietrzenia w pomieszczeniu
zabrania
się przebywać ludziom, zwierzętom i ptakom
9.
Lodówki. Włożyć silikonową rurkę ozonatora do komory lodówki z produktami.
Zamknąć
drzwiczki. Ozonować dwa razy po 15 min. z przerwą 30 min. W
ten
sposób usuniemy wszelkie zapachy oraz grzyby, pleśnie, bakterie.
10.Szafy
ubraniowe, garderoby, szafki z obuwiem, pomieszczenia dla zwierząt.
Umieścić
rurkę ozonatora lub ozonator w obiekcie. Włączyć ozonator dwa razy
po 15
min. z przerwą 30 min. wywietrzyć.
11.Akwaria,
oczka wodne- usuwanie bakterii, glonów, dotlenianie wody, wydłużanie
świeżości
pokarmu dla ryb, ochrona ryb przed pasożytami i bakteriami.
Umieścić
dyfuzor w akwarium lub oczkiem wodnym. Ozonować jednorazowo 5
min.
12.Samochody
osobowe, środki transportu. Ozonowanie wnętrz samochodów jest
jedynym
skutecznym sposobem usunięcia z tapicerki wnętrza samochodu, układu
klimatyzacji,
bakterii, wirusów, zarodników pleśni i grzybów oraz
zapachów.
Ozonowanie powinno się przeprowadzać co najmniej dwa razy w roku,
a w
międzyczasie stosować dostępne u nas oczyszczacze powietrza zasilane z
gniazdka
zapalniczki. Ozonowanie przeprowadzamy w trzech cyklach po 30 min.
z
przerwami 15 min wprowadzając rurkę z ozonatorem przez lekko uchyloną szybę
drzwi do
wnętrza samochodu, oraz do wlotu powietrza i włączając wentylator
samochodu
na niski poziom obiegu wewnętrznego. Po zakończeniu ozonowania
otworzyć
drzwi samochodu i wywietrzyć.
13.Ozonowanie
oliwy z oliwek. Najlepiej przeprowadzić zasilając wejście ozonatora
tlenem
medycznym poprzez reduktor i przepływomierz ustawiając przepływ
tlenu w
przedziale 0,5 – 1 litra / minutę. Zanurzamy rurkę ozonatora w pojemniku
z oliwką
w ilości do 0,5 litra i ozonujemy przez 30 min. Następnie rozlewamy
naozonowaną
oliwkę do ciemnych buteleczek o objętości 50-100 ml i
przechowujemy
w temperaturze do 20 ºC. Aktywny ozon połączony jest z oliwką
w okresie
do trzech miesięcy. Naozonowana oliwka doskonale pielęgnuje zarówno
zdrową
skórę jak i skutecznie pomaga w leczeniu różnych schorzeń skórnych i
odleżynach
Dane
techniczne:
1.Napięcie
zasilania 220-240 V/50Hz
2.Znamionowa
moc pobierania < 20W
3.Znamionowa
wydajność ozonu 400 mg/h
4.Wydajność
pompy 3,5 l/min
5.Poziom
hałasu < 35dB
6.Żywotność
>4000 godz.
7.Waga
brutto 1200 g (z wężami silikonowymi i dyfuzorami)
8.Obsługiwane
powierzchnie 10÷40 m²
9.
26x19x6cm
10.Programowany
czas pracy 5÷80 min skok 5 min
11.
Zalecany maksymalny czas pracy 30 min.
12.Rodzaj
pracy S2-30 min (do 30 min- z przerwą min. 1 godz.)
13.Środowisko
pracy: wewnątrz dobrze wentylowanych pomieszczeń bez gazów
powodujących korozję
Produkt zgodny z dyrektywą RoHS
Posiada certyfikat CE
Gwarancja 12 miesięcy
GWARANCJA W SYSTEMIE DOOR TO DOOR