Dym papierosowy zawiera ponad 5000 związków chemicznych oddziałujących na organizm, które w zetknięciu z ozonem utleniają się do związków prostszych ( rozerwanie łańcucha węglowego ), mniej szkodliwych i nie posiadających ostrej woni.
Likwiduje roztocza
Roztocza powodują ataki astmy, alergie i wyczerpanie. Należą do saprofitów, czyli organizmów odżywiających się martwą i złuszczoną materią organiczną, nieuchronnie więc towarzyszą nam tam, gdzie najczęściej lubimy spędzać czas. Wzrost stężenia ozonu powyżej 0,05ppm powoduje śmierć tych organizmów.
Zabija drobnoustroje
Bakterie i wirusy powodują zakażenia, wiele chorób, gnicie pożywienia, nieprzyjemną woń rozkładu. Bakterie beztlenowe giną już od śladowych ilości ozonu. Bakterie oddychające tlenowo posiadają wytrzymałość zbliżoną do prostych grzybów.
Neutralizuje pyłki kwiatowe powodujące alergie
Pyłki kwiatowe powodują alergie, podrażnienia oczu, gardła i nosa. Zawarte w pyłkach alergeny pod wpływem aktywnego tlenu tracą swoje niepożądane właściwości.
Neuralizuje tlenek węgla (niebezpieczny czad)
Czad powstaje przy niecałkowitym spalaniu m.in. gazu ziemnego, silnie trujący, bezwonny, dlatego jest szczególnie niebezpieczny, z hemoglobiną tworzy trwale wiązanie, uniemożliwiając transport tlenu w organizmie. Za pomocą ozonu utlenia się do znacznie mniej niebezpiecznego dwutlenku węgla.
Powoduje rozpad rakotwórczych substancji zawartych w materiałach budowlanych
Są to związki szczególnie niebezpieczne przy długotrwałej,przewlekłej inhalacji ich oparów, posiadają właściwości rakotwórcze, powodują przyspieszony rozkład komórek krwi, negatywnie wpływają na centralny układ nerwowy. Posiadają zastosowanie m.in. jako rozpuszczalniki organiczne do farb i
lakierów. Ozon powoduje rozpad pierścienia węglowego i utlenienie powstałych związków prostych do dwutlenku węgla, wody oraz tlenków pierwiastków wchodzących w skład pochodnych.
ZASTOSOWANIE:
Ozonowanie pomieszczeń - pokoje, kuchnie,
łazienki, sanitariaty, itp.
Usuwanie nieprzyjemnych zapachów (dym papierosowy,zapach moczu, świeżej farby, spalenizny, zapachów zwierząt)oraz sterylizacja pomieszczeń.
Pomieszczenia do 16m2 ozonujemy 2x40minut z 60 minutową przerwą. Następnie wietrzymy.Pomieszczenia do 24m2 ozonujemy trzykrotnie po 60 minut z 60 minutową przerwą po każdym cyklu. Po zakończeniu całego procesu wietrzymy.Ozonator lub wężyk ozonatora umieścić możliwie wysoko.Dobrze jest aby w ozonowanym, zamkniętym pomieszczeniu włączony był nieduży wentylator mieszający powietrze. Wczasie ozonowania w pomieszczeniu nie powinni przebywać ludzie ani zwierzęta.
Ozonowanie samochodów
Usuwanie z wnętrz samochodów (tapicerki, sufitu, podłogi, kanałów wentylacyjnych) nieprzyjemnychzapachów, wirusów, bakterii, zarodników grzybów.
Wnętrza aut ozonujemy przy zamkniętych drzwiach w trzech cyklach po 30 minut z 30 minutową przerwą po każdym cyklu. Rurkę ozonatora wprowadzamy w otwór przy minimalnym otwarciu szyby.Kanały wentylacyjne – ozonujemy w trzech cyklach po 15 minut z 15 minutową przerwą między cyklami. Rurkę ozonatora wprowadzamy bardzo głęboko do wlotu powietrza iwłączamy bardzo delikatny nadmuch (najmniejszy nastaw).Wyżej opisany sposób polecany jest szczególnie do aut z klimatyzacją.
Po zakończeniu ozonowania należy otworzyć drzwi i wywietrzyć samochód. Podczas całego procesu w samochodzie nie powinni przebywać ludzie ani zwierzęta.
Gruntowne ozonowanie samochodów powinno być przeprowadzane dwa razy do roku, zaś w pozostałych okresachw miarę potrzeby można używać ozonatorów zasilanych zgniazda zapalniczki, które dostępne są na innych naszych aukcjach.
Ozonowanie lodówek
W celu usunięcia bakterii i wszelkich niepożądanych zapachównależy włożyć silikonową rurkę generatora ozonu do wnętrzalodówki. Zamknąć drzwiczki. Ozonować dwa razy po 15 minut z przerwą 30 minut. W ten sposób usuniemy wszelkie zapachyi bakterie.
Ozonowanie szaf z ubraniami, szafek z obuwiem
W celu usunięcia nieprzyjemnych zapachów umieścić rurkę generatora ozonu wewnątrz obiektu. Włączyć ozonator dwa razy po 10 minut z 40 minutową przerwą.
Ozonowanie wody pitnej
Dyfuzor zanurzamy w plastykowej butli z wodą 5l lub w plastykowym wiaderku napełnionym wodą z kranu. Czas ozonowania 6÷10 minut. Skutecznie naozonujemy i dotlenimywodę, a jednocześnie oczyścimy ją z chloru, amoniaku, bakterii, metali cięż czy chloroformu. Wodę tak przygotowaną używamy do gotowania, picia ( po 20 minutach) oraz płukania i mycia zębów.
Usuwanie bakterii, wirusów, pleśni, grzybów, fungicydów i pestycydów z owoców i warzyw w celu ich sterylizacji i przedłużenia świeżości
Warzywa, owoce - maksymalny ładunek do 5 kg włożyć do plastikowego lub szklanego naczynia, zalać wodą do całkowitego zanurzenia.. Na dnie pojemnika umieścić rurkę z dyfuzorem. Włączyć ozonator na 10-12 minut po czym wyjąć z wody. Po zakończeniu ozonowania warzywa można od razugotować. Owoce - odczekać przed spożywaniem około 10 minut, aby ozon zareagował wystarczająco z komórkami owoców. Można to również wykonywać ozonem w postaci gazu. Owoce warzywa włożyć do odpowiednio dużej torebki foliowej i rurką doprowadzić ozon przez 10 minut.
Odkażanie i odświeżanie mięsa, drobiu jaj w celu usunięcia mikroorganizmów
Ładunek do 5 kg umieścić w naczynia, zalać wodą, ozonować20÷30 minut. Wylać wodę, osuszyć na sicie lub durszlaku.Produkty można przyrządzać bezpośrednio do spożycia lub przechowywać w lodówce.
Ryby, owoce morza
Ozonujemy w wodzie 20 minut.
Kąpiel ozonowa
Działa korzystnie na skórę, odpręża organizm, leczy cellulit, choroby grzybowe skóry, trądzik, wypryski, usuwa brzydki zapach stóp. Rurkę z dyfuzorem umieszczamy w napełnionej częściowo wodą wannie o temperaturze wody do 45oC iozonujemy przez 10 minut.
Akwaria, oczka wodne
Gwarancja bezpieczeństwa
Ozon jest gazem nietrwałym. Okres połowicznego rozpadu nie przekracza 40 minut w temp. 20˚C w czystym powietrzu, w zanieczyszczonym nie przekracza 30 minut.Dla wody okres połowicznego rozpadu ozonu wynosi 30 minut w temperaturze 20˚C, a kilka minut w temp. 50˚C. Okres połowicznego rozpadu to czas po którym stężenie substancji zmniejsza się o połowę w stosunku do poprzedniej wartości. Generatory ozonu o wydajności do 500mg ozonu na godzinę są bezpieczne w stosowaniu, gdyż nie przekraczają dopuszczalnych emisji ozonu dla człowieka.
Oświadczenie importera - dystrybutora
Importer –dystrybutor informuje, że wyrób spełnia wymagania dyrektyw unijnych co potwierdza certyfikat i dlatego oznakowany jest znakiem CE
W zestawie:
- generator ozonu – 1szt.
- rurka z dyfuzorem – 2szt.
- instrukcję obsługi w języku polskim
Dane techniczne:
- Napięcie zasilania 220-240 V/50Hz
- Znamionowa moc pobierania 10 W
- Znamionowa wydajność ozonu 200 mg/godz.
- Wydajność pompy 3,5 l/min
- Poziom hałasu < 35dB
-20 m2
- żywotność >4000 godz.
- Waga brutto 400 g (z wężem silikonowym i dyfuzorem)
- Obsługiwane powierzchnie 10
- Wymiary 124x88x36mm
Usuwanie bakterii, glonów, dotlenianie wody, wydłużanie świeżości pokarmu dla ryb chroni ryby przed pasożytami ibakteriami. Umieścić dyfuzor w akwarium lub oczku wodnym - ozonować jednorazowo przez 5 minut.
Ozonowanie jak mięsa ale czas ozonowania około 10 minut.
Ozonowanie ryżu, grochu, fasoli, kasz gruboziarnistychUmyć w wodzie, następnie umieścić w naczyniu, zalać wodą. Na dnie naczynia umieścić rurkę z dyfuzorem. Ozonować 10 minut. Gotować w wodzie na którą działał ozon. Tak ugotowany ryż i kasze będą dużo smaczniejsze i zdecydowanie zdrowsze.
Dezynfekcja zastawy stołowej, naczyń, sztućców, desek do krojenia