OZONATOR - JONIZATOR, Wydajny
ozonator
400 mg/h
, CYFROWY
PROGRAMATOR
Generator ozonu produkuje ozon, nazywany aktywnym
tlenem o symbolu 03 i różni się od zwykłego tlenu tym, że tlen ma trwałą postać
02. Okres połowicznego rozpadu ozonu wynosi w powietrzu od 40 minut do 30 minut,
a w wodzie od 30 min do kilku minut. W ten sposób po 2 godzinach wyprodukowany
ozon prawie w całości powraca do naturalnego tlenu, a w tym czasie pełni funkcje
silnego sterylizatora i utleniacza. Ozon
działa bakteriobójczo, usuwa lub ogranicza bakterie wirusy, grzyby, pleśnie,
pestycydy, fungicydy, roztocza, pyły i pyłki alergiczne w powietrzu i wodzie,
oraz jako gaz dociera zarówno do produktów żywnościowych jak i do wszelkich
przedmiotów w pomieszczeniu ozonowanym. Jako jeden z
najsilniejszych utleniaczy usuwa wszelkie zapachy pochodzenia organicznego i
nieorganicznego w tym tytoniowe, od zwierząt i ptaków, pożarowe, popowodziowe i
inne. W większych stężeniach zabija insekty i gryzonie których żaden inny środek
nie jest w stanie całkowicie wyeliminować. Ozon nie maskuje zapachów lecz je
usuwa..
Ozon doskonale rozpuszcza się w wodzie, dotleniając ją i usuwając
z niej wszelkie zanieczyszczenia i wtrącenie typu chlor, żelazo, wapń, glony
itp. Kąpiel w ozonowanej wodzie działa korzystnie na likwidację schorzeń
skórnych typu grzybice i inne. Ozonator zaopatrzony jest w dwie rurki i trzy
dyfuzory umożliwiające ozonowanie wody zarówno dla celów spożywczych i
oczyszczających produkty w kuchni jak i pielęgnacji ciała w
łazience.
Ozon posiada mocno rozpoznawalny zapach (jak powietrze po
burzy) już w bardzo małych, wielokrotnie mniejszych od dopuszczalnych stężeniach
co sprawia, że praca z ozonem jest bezpieczna. pod warunkiem, że obsługuje się
go wg niniejszej instrukcji.
Dane techniczne
Ozonator typ ZYH106
1.Napięcie zasilania 220-240 V/50Hz
2.Znamionowa moc pobierania < 20W
3.Znamionowa wydajność ozonu 400
mg/h
4.Wydajność pompy 3,5 l/min
5.Poziom hałasu < 35dB
6.Żywotność >4000 godz.
7.Waga brutto 1200 g (z wężami silikonowymi i
dyfuzorami)
8.Obsługiwane powierzchnie 10÷40 m²
9.Wymiary 30x20x11cm (ZY-H102), 26x19x6cm
(ZY-H106)
10.Programowany czas pracy 1÷30 min (ZY-H102), 5÷80 min
skok 5 min (ZY-H106)
11. Zalecany maksymalny czas pracy 30
min.
12.Rodzaj pracy S2-30 min (do 30 min- z przerwą min. 1
godz.)
13.Środowisko pracy: wewnątrz dobrze wentylowanych
pomieszczeń bez gazów
powodujących korozję
Charakterystyka -
Praktyczne zastosowania
Oddziaływanie ozonu :
- Poprzez silne
utlenianie działa bakteriobójczo, wirusobójczo i grzybobójczo
- Poprzez
natlenianie poprawia metabolizm i odżywianie tkanek
- Aktywizuje system
odpornościowy
- Usuwa organiczne i nieorganiczne zapachy z
pomieszczeń
Ozon nie maskuje zapachów lecz je usuwa!
Nawet
niewielkie stężenia ozonu zmniejszają lub usuwają:
- Odór papierosowy
oraz inne zapachy organiczne i nieorganiczne
- Grzyby tworzące pleśnie
np. na ścianach, zapachy stęchlizny, choroby skóry, jamy ustnej. Eliminując
również zarodniki grzybów skutki działania są długotrwałe.
- Roztocza -
powodujące alergie ataki astmy, wyczerpanie organizmu
- Drobno ustroje
powodujące zakażenia bakteryjne, stany zapalne, choroby bakteryjne, gnicie
żywności itp.
- Pestycydy, fungicydy, azotany, oraz pleśnie i grzyby z
warzyw i owoców
- Hormony, anaboliki i inne zanieczyszczenia w mięsie,
drobiu, owocach morza
Oddziaływanie jonów ujemnych:
-
wytrącają alergeny, pyłki kwiatowe, roślinne i roztocza
- jonizują
ujemnie prozdrowotnie powietrze
- wytrącają kurze, pyły i pyłki z
pomieszczeń domowych, biurowych, handlowych itp.
- wytrącają pyłki i
alergeny od ptaków i zwierząt domowych
Ozon 03 jest gazem nietrwałym.
Okres połowicznego rozpadu nie przekracza 40 min. w czystym powietrzu i przy
temperaturze 20ºC, a w zanieczyszczonym wynosi praktycznie około 30 min. Dla
wody okres połowicznego rozpadu ozonu wynosi od 30 min przy temperaturze 20ºC do
kilku min. przy 50ºC. Praktycznie po ok. 2 godz. ozon przechodzi całkowicie w
normalny tlen O2. Dlatego generatory ozonu o wydajności do 500 mg 03/godz są
bezpieczne w stosowaniu. Dopuszczalne maksymalne stężenie ozonu ( MCW) dla 8
godz./ dobę i 40 godz/tydzień wynosi 200μg/m³ (0,2 μg /m³) lub w wartościach
względnych 0,1ppm (100ppb). Zalecany poziom docelowy to 120μg/m³(0,12μg/m³) lub
0,06 ppm. Ozon jest jednym z najskuteczniejszym środków dezynfekujących.
Działanie bakteriobójcze wykazuje już w stężeniu około 13μg/dcm³ . Działanie
bakteriobójcze ozonu jest 50 razy skuteczniejsze i 3 tysiące razy szybsze niż
chlor.
Praktyczne zastosowania:
1. Usuwanie bakterii, wirusów,
pleśni, grzybów, fungicydów, pestycydów i azotanów z owoców i warzyw w celu ich
oczyszczenia i przedłużenia świeżości i trwałości. Warzywa i owoce
–
maksymalny ładunek do 10 kg włożyć do plastikowego lub szklanego naczynia i
zalać wodą do całkowitego zanurzenia. Umieścić w wodzie rurkę z dyfuzorem
ozonatora. Włączyć ozonator na 10 min. Po zakończeniu ozonowania owoce lub
warzywa pozostawić w wodzie do 10 min. poczym odlać wodę z naczynia. Warzywa i
owoce mogą podlegać dalszej obróbce spożywczej. Owoce i warzywa można również
ozonować zwłaszcza owoce miękkie maliny, truskawki w powietrzu umieszczając je
luzem w pojemniczkach w foliowych woreczkach strunowych wprowadzając rurkę
dyfuzora do torebki i zamykając ją. Czas ozonowania 10 min. Przed spożyciem
odczekać 20 min.
2. Odkażanie i odświeżanie mięsa, drobiu, jaj w celu
usunięcia zanieczyszczeń metalicznych, mikroorganizmów, hormonów, antybiotyków
itp. Ładunek do 5 kg umieścić w naczyniu jak w punkcie 1 zalać wodą ozonować 10
min. Wylać wodę osuszyć na sicie lub durszlaku. Produkty można przyrządzać
bezpośrednio do spożycia lub przechowywać w lodówce czy zamrażarce.
3.
Ryby, owoce morza- ozonowanie jak mięsa, ale czas ozonowania 10min.
4.
Ozonowanie ryżu, grochu, fasoli, kasz gruboziarnistych. Umyć w wodzie, umieścić
w naczyniu zalać wodą. Włożyć rurkę z dyfuzorem ozonatora do naczynia ozonować
10 min. Gotować w wodzie na którą działał ozon. Tak ugotowane produkty będą dużo
smaczniejsze i zdecydowanie dużo zdrowsze.
5. Dezynfekcja zastawy
stołowej, naczyń, sztućców, desek do krojenia. Ozonujemy w wodzie 10
min.
6. Ozonowanie wody pitnej. Dyfuzor zanurzamy w plastikowej butli z
wodą o pojemności do 10 litrów lub plastikowym wiaderku napełnionym wodą z
kranu. Czas ozonowania 10 min. Skutecznie naozonujemy i dotlenimy wodę a
jednocześnie oczyścimy ją z pozostałości chloru, bakterii, metali czy
chloroformu. Tak przygotowaną wodę (po 20 min.) używamy do gotowania, picia,
płukania i mycia zębów.
7. Kąpiel ozonowa. Działa korzystnie poprzez:
dotlenie skóry, odprężenia organizmu, leczy cellit, choroby grzybowe skóry,
trądzik. Usuwa nieprzyjemny zapach stóp i potu. Rurkę z dyfuzorem umieszczamy w
napełnionej częściowo wodą wannie o temperaturze do 45ºC i ozonujemy przez 10
min
8. Ozonowanie pomieszczeń: pokoi, kuchni, łazienek, sanitariatów,
garaży, piwnic itp.- skutecznie je dezynfekuje i usuwa wszelkie zapachy jak dym
papierosowy, stęchlizny, zapach moczu, zwierząt domowych itp. Pomieszczenia do
16 m² ozonujemy dwa razy po 30 min. z przerwą półgodzinną po czym wietrzymy.
Pomieszczenia do 30m² ozonujemy trzykrotnie po 30 min. z przerwami półgodzinnymi
i wietrzymy. Ozonator lub wężyk ozonator umieszczamy w pomieszczeniu możliwie
wysoko. Zaleca się aby w trakcie ozonowania włączony był nieduży wentylator
mieszający powietrze. W czasie ozonowania i wietrzenia w pomieszczeniu zabrania
się przebywać ludziom, zwierzętom i ptakom
9. Lodówki. Włożyć silikonową
rurkę ozonatora do komory lodówki z produktami. Zamknąć drzwiczki. Ozonować dwa
razy po 15 min. z przerwą 30 min. W ten sposób usuniemy wszelkie zapachy oraz
grzyby, pleśnie, bakterie.
10.Szafy ubraniowe, garderoby, szafki z
obuwiem, pomieszczenia dla zwierząt. Umieścić rurkę ozonatora lub ozonator w
obiekcie. Włączyć ozonator dwa razy po 15 min. z przerwą 30 min.
wywietrzyć.
11.Samochody osobowe, środki transportu. Ozonowanie wnętrz
samochodów jest jedynym skutecznym sposobem usunięcia z tapicerki wnętrza
samochodu, układu klimatyzacji, bakterii, wirusów, zarodników pleśni i grzybów
oraz zapachów. Ozonowanie powinno się przeprowadzać co najmniej dwa razy w roku,
a w międzyczasie stosować dostępne u nas oczyszczacze powietrza zasilane z
gniazdka zapalniczki. Ozonowanie przeprowadzamy w trzech cyklach po 30 min. z
przerwami 15 min wprowadzając rurkę z ozonatorem przez lekko uchyloną szybę
drzwi do wnętrza samochodu, oraz do wlotu powietrza i włączając wentylator
samochodu na niski poziom obiegu wewnętrznego. Po zakończeniu ozonowania
otworzyć drzwi samochodu i wywietrzyć.
Importer –dystrybutor informuje, że wyrób: ozonator z
funkcją jonizacji ZYH102, ZYH106
spełnia wymagania dyrektyw unijnych co potwierdzają
certyfikaty No: No. 2011-
CO30-2-EMC i No. 2011-CO30-2-LVD z 21 marca 2011r. i
dlatego oznakowany jest znakiem
CE.