OZONATOR -
JONIZATOR, Wydajny ozonator
wydajność
ozonu 400 mg/h
Generator ozonu produkuje ozon,
nazywany aktywnym tlenem o symbolu 03 i różni się od zwykłego tlenu tym, że tlen
ma trwałą postać 02. Okres połowicznego rozpadu ozonu wynosi w powietrzu od 40
minut do 30 minut, a w wodzie od 30 min do kilku minut. W ten sposób po 2
godzinach wyprodukowany ozon prawie w całości powraca do naturalnego tlenu, a w
tym czasie pełni funkcje silnego sterylizatora i utleniacza. Ozon działa bakteriobójczo, usuwa lub
ogranicza bakterie wirusy, grzyby, pleśnie, pestycydy, fungicydy, roztocza, pyły
i pyłki alergiczne w powietrzu i wodzie, oraz jako gaz dociera zarówno do
produktów żywnościowych jak i do wszelkich przedmiotów w pomieszczeniu
ozonowanym. Jako jeden z najsilniejszych
utleniaczy usuwa wszelkie zapachy pochodzenia organicznego i nieorganicznego w
tym tytoniowe, od zwierząt i ptaków, pożarowe, popowodziowe i inne. W większych
stężeniach zabija insekty i gryzonie których żaden inny środek nie jest w stanie
całkowicie wyeliminować. Ozon nie maskuje zapachów lecz je usuwa..
Ozon
doskonale rozpuszcza się w wodzie, dotleniając ją i usuwając z niej wszelkie
zanieczyszczenia i wtrącenie typu chlor, żelazo, wapń, glony itp. Kąpiel w
ozonowanej wodzie działa korzystnie na likwidację schorzeń skórnych typu
grzybice i inne. Ozonator zaopatrzony jest w dwie rurki i trzy dyfuzory
umożliwiające ozonowanie wody zarówno dla celów spożywczych i oczyszczających
produkty w kuchni jak i pielęgnacji ciała w łazience.
Ozon posiada mocno
rozpoznawalny zapach (jak powietrze po burzy) już w bardzo małych, wielokrotnie
mniejszych od dopuszczalnych stężeniach co sprawia, że praca z ozonem jest
bezpieczna. pod warunkiem, że obsługuje się go wg niniejszej
instrukcji.
Dane techniczne
Ozonator typ
ZYH102
1.Napięcie zasilania 220-240
V/50Hz
2.Znamionowa moc pobierania <
20W
3.Znamionowa wydajność ozonu 400
mg/h
4.Wydajność pompy 3,5
l/min
5.Poziom hałasu <
35dB
6.Żywotność >4000
godz.
7.Waga brutto 1200 g (z wężami
silikonowymi i dyfuzorami)
8.Obsługiwane powierzchnie 10÷40
m²
9.Wymiary 30x20x11cm (ZY-H102),
26x19x6cm (ZY-H106)
10.Programowany czas pracy 1÷30 min
(ZY-H102), 5÷80 min skok 5 min (ZY-H106)
11. Zalecany maksymalny czas pracy 30
min.
12.Rodzaj pracy S2-30 min (do 30 min-
z przerwą min. 1 godz.)
13.Środowisko pracy: wewnątrz dobrze
wentylowanych pomieszczeń bez gazów
powodujących
korozję
Charakterystyka -
Praktyczne zastosowania
Oddziaływanie ozonu :
- Poprzez silne
utlenianie działa bakteriobójczo, wirusobójczo i grzybobójczo
- Poprzez
natlenianie poprawia metabolizm i odżywianie tkanek
- Aktywizuje system
odpornościowy
- Usuwa organiczne i nieorganiczne zapachy z
pomieszczeń
Ozon nie maskuje zapachów lecz je usuwa!
Nawet
niewielkie stężenia ozonu zmniejszają lub usuwają:
- Odór papierosowy
oraz inne zapachy organiczne i nieorganiczne
- Grzyby tworzące pleśnie
np. na ścianach, zapachy stęchlizny, choroby skóry, jamy ustnej. Eliminując
również zarodniki grzybów skutki działania są długotrwałe.
- Roztocza -
powodujące alergie ataki astmy, wyczerpanie organizmu
- Drobno ustroje
powodujące zakażenia bakteryjne, stany zapalne, choroby bakteryjne, gnicie
żywności itp.
- Pestycydy, fungicydy, azotany, oraz pleśnie i grzyby z
warzyw i owoców
- Hormony, anaboliki i inne zanieczyszczenia w mięsie,
drobiu, owocach morza
Oddziaływanie jonów ujemnych:
-
wytrącają alergeny, pyłki kwiatowe, roślinne i roztocza
- jonizują
ujemnie prozdrowotnie powietrze
- wytrącają kurze, pyły i pyłki z
pomieszczeń domowych, biurowych, handlowych itp.
- wytrącają pyłki i
alergeny od ptaków i zwierząt domowych
Ozon 03 jest gazem nietrwałym.
Okres połowicznego rozpadu nie przekracza 40 min. w czystym powietrzu i przy
temperaturze 20ºC, a w zanieczyszczonym wynosi praktycznie około 30 min. Dla
wody okres połowicznego rozpadu ozonu wynosi od 30 min przy temperaturze 20ºC do
kilku min. przy 50ºC. Praktycznie po ok. 2 godz. ozon przechodzi całkowicie w
normalny tlen O2. Dlatego generatory ozonu o wydajności do 500 mg 03/godz są
bezpieczne w stosowaniu. Dopuszczalne maksymalne stężenie ozonu ( MCW) dla 8
godz./ dobę i 40 godz/tydzień wynosi 200μg/m³ (0,2 μg /m³) lub w wartościach
względnych 0,1ppm (100ppb). Zalecany poziom docelowy to 120μg/m³(0,12μg/m³) lub
0,06 ppm. Ozon jest jednym z najskuteczniejszym środków dezynfekujących.
Działanie bakteriobójcze wykazuje już w stężeniu około 13μg/dcm³ . Działanie
bakteriobójcze ozonu jest 50 razy skuteczniejsze i 3 tysiące razy szybsze niż
chlor.
Praktyczne zastosowania:
1. Usuwanie bakterii, wirusów,
pleśni, grzybów, fungicydów, pestycydów i azotanów z owoców i warzyw w celu ich
oczyszczenia i przedłużenia świeżości i trwałości. Warzywa i owoce
–
maksymalny ładunek do 10 kg włożyć do plastikowego lub szklanego naczynia i
zalać wodą do całkowitego zanurzenia. Umieścić w wodzie rurkę z dyfuzorem
ozonatora. Włączyć ozonator na 10 min. Po zakończeniu ozonowania owoce lub
warzywa pozostawić w wodzie do 10 min. poczym odlać wodę z naczynia. Warzywa i
owoce mogą podlegać dalszej obróbce spożywczej. Owoce i warzywa można również
ozonować zwłaszcza owoce miękkie maliny, truskawki w powietrzu umieszczając je
luzem w pojemniczkach w foliowych woreczkach strunowych wprowadzając rurkę
dyfuzora do torebki i zamykając ją. Czas ozonowania 10 min. Przed spożyciem
odczekać 20 min.
2. Odkażanie i odświeżanie mięsa, drobiu, jaj w celu
usunięcia zanieczyszczeń metalicznych, mikroorganizmów, hormonów, antybiotyków
itp. Ładunek do 5 kg umieścić w naczyniu jak w punkcie 1 zalać wodą ozonować 10
min. Wylać wodę osuszyć na sicie lub durszlaku. Produkty można przyrządzać
bezpośrednio do spożycia lub przechowywać w lodówce czy zamrażarce.
3.
Ryby, owoce morza- ozonowanie jak mięsa, ale czas ozonowania 10min.
4.
Ozonowanie ryżu, grochu, fasoli, kasz gruboziarnistych. Umyć w wodzie, umieścić
w naczyniu zalać wodą. Włożyć rurkę z dyfuzorem ozonatora do naczynia ozonować
10 min. Gotować w wodzie na którą działał ozon. Tak ugotowane produkty będą dużo
smaczniejsze i zdecydowanie dużo zdrowsze.
5. Dezynfekcja zastawy
stołowej, naczyń, sztućców, desek do krojenia. Ozonujemy w wodzie 10
min.
6. Ozonowanie wody pitnej. Dyfuzor zanurzamy w plastikowej butli z
wodą o pojemności do 10 litrów lub plastikowym wiaderku napełnionym wodą z
kranu. Czas ozonowania 10 min. Skutecznie naozonujemy i dotlenimy wodę a
jednocześnie oczyścimy ją z pozostałości chloru, bakterii, metali czy
chloroformu. Tak przygotowaną wodę (po 20 min.) używamy do gotowania, picia,
płukania i mycia zębów.
7. Kąpiel ozonowa. Działa korzystnie poprzez:
dotlenie skóry, odprężenia organizmu, leczy cellit, choroby grzybowe skóry,
trądzik. Usuwa nieprzyjemny zapach stóp i potu. Rurkę z dyfuzorem umieszczamy w
napełnionej częściowo wodą wannie o temperaturze do 45ºC i ozonujemy przez 10
min
8. Ozonowanie pomieszczeń: pokoi, kuchni, łazienek, sanitariatów,
garaży, piwnic itp.- skutecznie je dezynfekuje i usuwa wszelkie zapachy jak dym
papierosowy, stęchlizny, zapach moczu, zwierząt domowych itp. Pomieszczenia do
16 m² ozonujemy dwa razy po 30 min. z przerwą półgodzinną po czym wietrzymy.
Pomieszczenia do 30m² ozonujemy trzykrotnie po 30 min. z przerwami półgodzinnymi
i wietrzymy. Ozonator lub wężyk ozonator umieszczamy w pomieszczeniu możliwie
wysoko. Zaleca się aby w trakcie ozonowania włączony był nieduży wentylator
mieszający powietrze. W czasie ozonowania i wietrzenia w pomieszczeniu zabrania
się przebywać ludziom, zwierzętom i ptakom
9. Lodówki. Włożyć silikonową
rurkę ozonatora do komory lodówki z produktami. Zamknąć drzwiczki. Ozonować dwa
razy po 15 min. z przerwą 30 min. W ten sposób usuniemy wszelkie zapachy oraz
grzyby, pleśnie, bakterie.
10.Szafy ubraniowe, garderoby, szafki z
obuwiem, pomieszczenia dla zwierząt. Umieścić rurkę ozonatora lub ozonator w
obiekcie. Włączyć ozonator dwa razy po 15 min. z przerwą 30 min.
wywietrzyć.
11.Samochody osobowe, środki transportu. Ozonowanie wnętrz
samochodów jest jedynym skutecznym sposobem usunięcia z tapicerki wnętrza
samochodu, układu klimatyzacji, bakterii, wirusów, zarodników pleśni i grzybów
oraz zapachów. Ozonowanie powinno się przeprowadzać co najmniej dwa razy w roku,
a w międzyczasie stosować dostępne u nas oczyszczacze powietrza zasilane z
gniazdka zapalniczki. Ozonowanie przeprowadzamy w trzech cyklach po 30 min. z
przerwami 15 min wprowadzając rurkę z ozonatorem przez lekko uchyloną szybę
drzwi do wnętrza samochodu, oraz do wlotu powietrza i włączając wentylator
samochodu na niski poziom obiegu wewnętrznego. Po zakończeniu ozonowania
otworzyć drzwi samochodu i wywietrzyć.
Importer –dystrybutor informuje, że
wyrób: ozonator z funkcją jonizacji ZYH102, ZYH106
spełnia wymagania dyrektyw unijnych
co potwierdzają certyfikaty No: No. 2011-
CO30-2-EMC i No. 2011-CO30-2-LVD z 21
marca 2011r. i dlatego oznakowany jest znakiem
CE.