Owoce Edenu - to herbata owocowa na bazie hibiskusa z dodatkiem jabłka, papai, ananasa, skórki róży, rodzynek, mango oraz kwiatów słonecznika. Ta mieszanka swoim aromatem i smakiem przeniesie Państwa do rajskich ogrodów. Hibiskus ma wspaniały, ciemnoczerwony kolor oraz orzeźwiający, kwaskowaty smak. Neutralizuje wolne rodniki tlenowe, które niszcząc naczynia krwionośne, powodują rozwój arteriosklerozy, prowadzącej do chorób serca. Jest cennym źródłem wapnia, witaminy C i soli mineralnych. Reguluje ciśnienie tętnicze krwi, poprawia pracę wątroby, wzmacnia układ odpornościowy, działa kojąco, przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnienia. Przyspiesza przemianę materii, zmniejsza wchłanianie w jelitach i oczyszcza organizm. Zawiera liczne kwasy organiczne i jest bardzo pomocny w odchudzaniu. Posiada antybakteryjne i moczopędne działanie, dzięki czemu zapobiega zastojom wody w organizmie. Schłodzona herbata z kwiatów hibiskusa orzeźwia i dodaje energii, pita na gorąca wspomaga organizm w walce z infekcjami.
Sposoby parzenia:
1. Na gorąco
Dwie łyżeczki zalać 200ml gorącej ale nie wrzącej wody parzyć przez 5-8 min.
2. Na zimno
Z hibiskusa można przyrządzić karkade - doskonały napój na gorące dni. Pięć łyżeczek zalać 1/2l gorącej, ale nie wrzącej wody parzyć przez 5-8 min. po schłodzeniu dosłodzić cukrem trzcinowym, kandyzem lub miodem, zmiksować z lodem w stosunku 1/1. Podawać w wysokiej szklance ze słomką.