Owoce mango indyjskiego są popularnymi owocami jadalnymi. W roślinie tej występuje glikozyd, zwany magniferyną, który działa przeciw drobnoustrojowo, przeciw wirusowo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwcukrzycowo oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy.
Owoc mango jest bardzo smaczny, o słodkim smaku i specyficznym aromacie. Spożywany jest na surowo, konserwuje się go w puszkach, służy do wyrobu soków, dżemów, galaretek, suszone owoce dodaje się do sosów.
Pokrojony miąższ używa się do sałatek owocowych, lodów, słodkich potraw, przystawek z szynki, raków, łososia i potraw mięsnych.
Miąższ mango zawiera około w 100 gramach
82 g wody
15,3 g węglowodanów
1,5 g błonnika
0,5 g białka
190 mg potasu
18 mg magnezu
13 mg fosforu
10 mg wapnia
7 mg sodu
0,5 mg żelaza
34 mg witaminy C
1,2 mg witaminy A
0,03 mg witaminy B1
0,04 mg witaminy B2
0,3 mg witaminy B3 (PP),
Skład:
- masa owoców bez syropu-230 gram
- woda
- cukier
- regulator kwasowości
Data ważności: 21.07.2015 r.
Kraj pochodzenia: Tajlandia