JACK FRUIT to owoc drzewa bochenkowego z rodziny morwowatych, występującego w Azji Południowej i Południowo-wschodniej.
Owoce, nieco podobne do owoców drzewa chlebowego, osiągają do 90 cm długości i 30 kg wagi i tym samym są największymi owocami na świecie, rosnącymi na drzewie. Owoce spożywa się zarówno na surowo, jak i po poddaniu obróbce termicznej. Miąższ jest dość soczysty, ciemno-żółty, odznacza się intensywnym, upajającym zapachem. W kuchni indyjskiej wykorzystuje się również nasiona.
Bogaty w witaminy A i C, tiamine, ryboflawine, niacyne, wapń, potas, żelazo i magnez.
Owoce jackfruit są dobre na trawienie i pomagają w walce z wrzodami i niestrawnością. Dodatkowo, wysoka zawartość włókien w owocach zapobiega zaparciom i pomaga w regularnym wypróżnieniu. Działają ochronnie na błonę śluzową jelita grubego. Wzmacniają układ odpornościowy: Jackfruit jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, jest to silny przeciwutleniacz.
Poza witaminą C (silny antyoksydant), jackfruit jest bogaty w składniki odżywcze jak lignany, izoflawony i saponiny, które zapewniają ochronę przed rakiem. Te składniki odżywcze mogą pomóc wyeliminować rakotwórcze wolne rodniki z organizmu i spowalniają degenerację komórek, które mogą prowadzić do chorób zwyrodnieniowych.
Jackfruit jest bogatym źródłem potasu, zawiera około 300 mg w 100 g owoców. Potas jest ważny dla organizmu, ponieważ pomaga zachować równowagę elektrolitową w komórkach ciała i pomaga w regulacji ciśnienia krwi, zmniejszając tym samym ryzyko zawałów serca i udarów mózgu.
Owoce zawierają witaminę A, silny przeciwutleniacz, który jest korzystny dla wzroku, jak również pomaga w utrzymaniu zdrowia skóry i błon śluzowych.
Obecność cukrów prostych - fruktozy i sacharozy działa jak zastrzyk energii. Zawiera składniki mineralne takie jak mangan, żelazo i magnez. Żelazo zapobiega anemii podczas gdy mangan i magnez są niezbędne dla zdrowia kości. Magnez odgrywa ważną rolę w przyswajaniu wapnia, mangan jest potrzebny w organizmie do budowy kości i tkanki łącznej. Jackfruit również zawierają wiele witamin z grupy B, jak ryboflawina, witamina B6, kwas foliowy i niacynę. Niacyna jest niezbędna do zachowania zdrowej skóry i układu nerwowego, a witamina B6 pomaga obniżyć poziom homocysteiny we krwi (podwyższony poziom homocysteiny jest związane z chorobami układu krążenia).
Jackfruit można jeść w postaci surowej jak i suszonej. Jako dodatek do deserów lub musli.