Pochodzące z Azji, najwyższej jakości owoce kolcowoju chińskiego, suszone, bez konserwantów, nie dosładzane.
Według chińskiej medycyny wspomagają organizm w leczeniu nadciśnienia, cukrzycy, zakrzepicy, chorobach oczu i wątroby.
Ze względu na wysokie wartości odżywcze uważane są za najwartościowsze owoce na świecie.
ZAWIERAJĄ 18 RÓŻNYCH AMINOKWASÓW ORAZ 21 PIERWIASTKÓW ŚLADOWYCH, głównie witaminę C i witaminy grupy B, selen, cynk, żelazo, wapń, beta karoten oraz inne prozdrowotne składniki.
Jagody Goji działają kojąco na reumatyzm, wzmacniają stawy i kości, wzmacniają odporność, opóźniają procesy starzenia oraz regulują pracę serca.
Można je jeść bezpośrednio jako przekąskę albo dodawać do napojów, ciast czy deserów.
CIEKAWOSTKA:
Jagody goji cieszyły się ogromnym uznaniem wśród ludności Dalekiego Wschodu. Były stosowane jako pożywienie i roślina lecznicza. Według opowieści traktującej o ich dobroczynnym wpływie na organizm, w czasie panowania dynastii Tang (ok. roku 800 n.e.) wykopano studnię w pobliżu świątyni buddyjskiej, którą wokół, w dużej ilości porastały pnącza jagód goji. Mieszkający tam mnisi korzystający z tego ujęcia wody, cieszyli się nadzwyczaj dobrym zdrowiem i samopoczuciem. W wieku 80 lat nie mieli żadnych siwych włosów, odznaczali się ogromną energią i witalnością oraz posiadali pełne uzębienie. Uznali to za zasługę dojrzałych owoców goji, wpadającym w dużej ilości co sezon do studni.
|