Śliwa Tarnina
Tarnina jest wysokim krzewem, gęsto rozgałęzionym, ciernistym.
Zakwita wczesną wiosną, przed rozwinięciem się liści.
Kwiaty ma drobne, białe, gęsto otaczające gałązki; korona pięciopłatkowa.
Jest rośliną miododajną.
Owoce są małe, kuliste pestkowce, barwy ciemnogranatowej, pokryte woskowatym nalotem; dojrzewają we wrześniu.
AUKCJA DOTYCZY SPRZEDAŻY 1 KG OWOCÓW
DOJRZAŁEJ ŚLIWY TARKI-TARNINY.
Tarnina to dzika śliwka inaczej nazywana: cierniak, żarnośliwa, wilżyna, tarń...
To pospolity, mocno ciernisty krzew ok. 2-3 m wysokości. Kwitnie w kwietniu a owocuje w październiku i listopadzie. Owoce tarniny są bardzo cierpkie i kwaśne, chociaż podobno zawierają dużo cukru. W zasadzie dziś nie są jedzone jako świeże owoce. Dadzą się jeść dopiero po przemrożeniu.
SKŁADNIKI LECZNICZE
Kwiaty zawierają m.in.: cukry i sole mineralne; owoce natomiast - garbniki, pektyny, cukry, witaminę C i kwasy organiczne.
ZASTOSOWANIE
Kwiaty stosowane były przede wszystkim w medycynie ludowej jako łagodny środek moczopędny i łagodny środek przeczyszczający oraz poprawiający przemianę materii.
Owoce jako środek przeciwzapalny i zapierający przy nieżytach przewodu pokarmowego i biegunkach, zwłaszcza u dzieci.
W medycynie ludowej stosowane były również liście tarniny jako tzw. "środek czyszczący krew" oraz kora z korzeni jako lek przeciwgorączkowy.
Owoce mają również zastosowanie do produkcji galaretek, soków, syropów, win, i wódek gatunkowych.
Tarnina pobudza wytwarzanie moczu, znosi stany zapalne w moczu, łagodzi stany związane z kamica nerkową.
Poza tym tarnina uszczelnia ściany naczyń krwionośnych i jest uważna za naturalny lek "oczyszczający krew".
Tarnina niszczy bakterie w przewodzie pokarmowym, hamuje krwawienia. działa przeciwzapalnie.
We Francji stosuje się tarninę w leczeniu cukrzycy, astmy, reumatyzmu i gośćca.
Prosty przepis na nalewkę z tarniny
na każdy kilogram owoców:
3/4 kg cukru
ok 15 dag suszonych śliwek
ok 1 l spirytusu 94% lub wódki min 40% (na słaba nalewkę)
wanilia
goździki
cynamon
cytryny
Owoce tarniny zbiera się po pierwszych konkretnych przymrozkach, tak żeby tarnina była przemrożona. Wtedy jest smaczniejsza, tak jak dzika róża. Można też przemrozić w zamrażarce tarninę zebraną wcześniej.Nieprzemrożone owoce trudno oderwać od pestek. Część owoców można pozostawić z pestkami.
W dużym słoju układaj warstwami owoce przesypując cukrem i dodając suszone śliwki bez pestek. Odstaw na 2-3 tygodnie obserwując czy nie fermentuje, gdyby zaczęła fermentować, wcześniej trzeba zalać alkoholem, albo schować do lodówki.
Po 2-3 tyg. zlej sok, połącz z alkoholem, odstaw. Pozostałe owoce zalej alkoholem i odstaw jeszcze na 2 tygodnie. Potem zlej zalewę, dokładnie odcedzając owoce, których już nie potrzebujesz. Zalewę wymieszaj ze zlanym wcześniej sokiem z dodanym alkoholem. Całość doprawiaj do smaku wanilią, sokiem z cytryny, cynamonem i ew. goździkami.
Posiadamy doświadczenie w sprzedaży internetowej, przez okres 4 lat nasza firma obsłużyła ponad 4000 klientów. Mamy bogatą wiedzę na temat obsługi, co pozwala na sprawną realizację zamówienia.
Do każdego zamówienia dołączam pokwitowanie kupna,jestem podmiotem gospodarczym.Na wszystkie pytania i wątpliwości odpowiadam na podany numer telefonu:606[zasłonięte]674,przez pocztę mail gotetho_[zasłonięte]@interia.pl
JUŻ TERAZ ZACZYNAMY PRZYJMOWAĆ PRZEDPŁATY I ZAMÓWIENIA NA OWOC TARNINY
PLANOWANY CZAS WYSYŁKI TO POŁOWA WRZEŚNIA,KOLEJNOŚĆ WEDŁUG WPŁAT NA KONTO,POBRANIA REALIZUJEMY W NASTĘPNEJ KOLEJNOŚCI.