Owoc kiwano
Kiwano to szczególna odmiana melona. Jest podłużnym ok 15 cm owocem o żółtej skórce pokrytej ostrymi wypustkami. Miąższ podobny jest do ogórka - zielonkawy, bardzo miękki z dużą ilością jasnych pestek. Kiwano dostarcza niewiele kalorii (22 kcal/100 g), ale za to dużo witamin takich jak:
Witamina C - 11 mg (18 % zalecanego dzienngo spożycia) Potas - 257 mg (7 % zalecanego dzienngo spożycia) Cynk - 1 mg (7 % zalecanego dzienngo spożycia) Witamina A - 307 mg (6 % zalecanego dzienngo spożycia)
Owoce kiwano zbierane są, zanim jeszcze dojrzeją, kiedy skórka jest zielona. Można je przechowywać przez okres 6 miesięcy. Dopiero po kilku miesiącach nadają się do jedzenia. Kiwano je się na surowo, jako dodatek do słodkich i soczystych sałatek, jako dodatek do sosów, deserów, ryb oraz mięs. Można je zamrażać lub suszyć, ale nie powinniśmy przechowywać ich w lodówce.
Owoce oferowane na aukcji pochodza z wrześniowych zbiorów. Są w pełni dojrzałe. Nadają się do spożycia lub na nasiona. Można przechowywać jeszcze 2 miesiące.
Waga: 350-450g
|
|