Owoc Dzikiej Róży 50g
Skład: Owoc dzikiej róży
Róża dzika jest znana od czasów ludzi pierwotnych, którzy traktowali jej owoce jako codzienne pożywienie. Płatki róży stanowiły bardzo popularne pachnidło dalekiego Wschodu. Starożytni Rzymianie wypełniali płatkami poduszki, co miało ich usypiać i uspokajać.
Dzika róża jest rośliną leczniczą i bogatym źródłem substancji czynnych, decydujących o wartości leczniczej oraz kosmetyczno-pielęgnacyjnej. Do celów leczniczych zbiera się ją w sierpniu i wrześniu.
Owoce dzikiej róży działają ogólnie wzmacniająco. Witamina C i inne obecne w dzikiej róży uzupełniają niedobory witamin w chorobach przeziębieniowych, w ciąży, przy nadmiernej kruchości naczyń oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Dzika róża działa także przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, chorobach zakaźnych, reumatyzmie, oparzeniach oraz jako główny lek w objawach gnilca (szkorbut). Ponadto wyciągi z dzikiej róży zaleca się kobietom w okresie ciąży i karmienia, rekonwalescentom, w stanach ogólnego osłabienia i zmęczenia oraz stresu.
Z owoców róży pozyskuje się również olej zawierający witaminę E, karotenoidy, sterole oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy, kwas linolenowy). Olej stosowany jest w fitoterapii do leczenia stanów zapalnych skóry, oparzeń i trudno gojących ran.
Naturalna witamina C, zawarta w owocach i liściach jest 3-5 krotnie bardziej aktywna niż syntetyczna, gdyż chronią ją towarzyszące flawonoidy i kwasy organiczne. Witaminy C jest dziesięciokrotnie więcej, niż w porzeczce czarnej. Już 1-3 jej owoce w zupełności wystarczą do pokrycia dziennego zapotrzebowania człowieka na tę witaminę. Naturalna witamina zawarta w owocach jest przy tym trzykrotnie bardziej skuteczna od witaminy syntetycznej w tabletkach.
OWOC DZIKIEJ RÓŻY SŁUŻY RÓWNIEŻ DO WYROBU WIN!!!
Jednym z najwspanialszych materiałów do wyrobu win są suszone owoce dzikiej róży. Kolor takiego wina jest brunatny a aromat przypomina zapach win południowych.
Przykłady na 10l wina:
wino 11% - 11,5% |
wino 17% - 18% |
0,75-1kg suszonej dzikiej róży |
1-1,25kg suszonej dzikiej róży |
9-9,5l wody |
8,5l wody |
1,7kg cukru |
3kg cukru |
3g pożywki |
4g pożywki |
10g kwasku cytrynowego |
Przygotowanie:
1 łyżeczkę surowca zalać szklanką wody, gotować 3 minuty.
Sposób użycia:
Odwar pić 2 - 4 razy dziennie po 1/2 szklanki.
Oprogramowanie sStore