Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

OTREBY RYZOWE Z ZARODKAMI (RYZ BRAZOWY) - 250g

04-02-2015, 19:41
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 6.50 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 6.50 zł     
Użytkownik mlynoliwski
numer aukcji: 5016511790
Miejscowość Gdańsk-Oliwa
Kupiono sztuk: 21    Licytowało: 12    Wyświetleń: 115   
Koniec: 04-02-2015 18:50:28
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Otręby Ryżowe z zarodkami (ryż brązowy) - 250 g
6.50 pln

>>Daty przydatności widoczne na zdjęciach są przykładowe<<

Praktyczne stojące opakowanie z zamknięciem ułatwia przechowywanie po otwarciu.

Skład: 100% Otręby Ryżowe z zarodkami (ryż brązowy)


Otręby ryżowe z zarodkami to doskonale zbilansowane źródło błonnika pokarmowego, węglowodanów przyswajalnych, hypoalergicznych białek
ryżowych, jedno- i wielonienasyconych tłuszczów, antyoksydantów, fitosteroli, witamin, związków mineralnych, steroli itp.

Już od niemal 50 lat jest wiadomo, że stanole i sterole roślinne, zwane również fitosterolami i fitostanolami, obniżają stężenie cholesterolu

w surowicy krwi poprzez częściowe hamowanie wchłaniania cholesterolu w jelitach. Obecnie substancje te są obecne w szeregu produktach

spożywczych i dostępne dla wszystkich, którzy pragną obniżyć stężenie cholesterolu. Sterole i stanole roślinne mają budowę chemiczną zbliżoną

do cholesterolu. Sterole w małych ilościach są w sposób naturalny zawarte w wielu owocach, warzywach ,orzechach, ziarnach, olejach roślinnych

oraz innych produktach pochodzenia roślinnego. Są one podstawowym składnikiem ścian komórek roślinnych. Stanole można znaleźć w śladowych

ilościach w podobnych produktach, ale przede wszystkim są one wytwarzane w procesie uwodornienia roślinnych steroli. Osoby stosujące sposób

żywienia typowy dla wysokorozwiniętych państw Zachodnich dostarczają w diecie średnio 20 – 50 mg /d stanoli i 150 – 400 mg steroli.

W tych niskich dawkach wpływ steroli i stanoli na wchłanianie cholesterolu nie jest znaczący.

Korzyści stosowania steroli i stanoli

W wielu badaniach udokumentowano ścisły związek pomiędzy podwyższonym stężeniem cholesterolu w surowicy krwi (przede wszystkim cholesterolu

LDL czyli „złego” cholesterolu) a zwiększonym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca. Ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej można zmniejszyć stosując

prozdrowotny, zbilansowany sposób żywienia, polegający na niskim spożyciu tłuszczów nasyconych z odpowiednią ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych

omega-3 i omega-6 oraz wysokim spożyciem warzyw i owoców, przy jednoczesnym aktywnym trybie życia. Na podstawie wyników wielu badań klinicznych

udowodniono, że sterole i stanole roślinne obniżają stężenie osoczowe cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL poprzez częściowe hamowanie absorpcji jelitowej

cholesterolu. Udowodniono również, że wpływ stanoli i steroli dodaje się do efektu osiąganego przez stosowanie innych strategii, np. ograniczenie zawartości tłuszczów

w diecie lub stosowanie leków obniżających stężenie cholesterolu, takich jak statyny. Wiadomo, że obniżenie stężenia cholesterolu występuje przy zastosowaniu dawki

1 – 3 g steroli lub stanoli dziennie i nie osiąga się lepszych efektów przy zastosowaniu dawki powyżej 3 g/dobę. Spożywanie 2 g steroli lub stanoli roślinnych średnio obniża

stężenie cholesterolu LDL o 10%. Zastosowanie 2 g steroli lub stanoli roślinnych wraz z postulowanymi prozdrowotnymi modyfikacjami sposobu żywienia może skutkować

obniżeniem stężenia cholesterolu LDL o 15%. Warto wspomnieć w tym miejscu, że ocenia się, iż obniżenie stężenia cholesterolu LDL o 10% zmniejsza ryzyko wystąpienia

choroby niedokrwiennej serca o 20% Produkt jest bogaty w przeciwutleniacze, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Należy też wspomnieć, że zarodki ryżowe są również naturalnym źródłem GABA (kwasu amino-masłowego),

aminokwasu odgrywającego rolę przy spełnianiu funkcji życiowych, takich jak:

- ważny neuroprzekaźnik

- redukcja ciśnienia krwi

- polepszają funkcję mózgu i pamięć

- aktywują funkcje nerek i wątroby

Otręby ryżowe są produktem bezglutenowym, nie wywołują alergii.
Nasz produkt łączy korzyści zdrowotne ze słodkim i orzechowym smakiem, może być zastosowany w wielu produktach spożywczych, takich jak: 
batony odżywcze, wyroby mięsne, płatki śniadaniowe, przekąski. 
Jest również doskonałym dodatkiem do jogurtów, zup, sałatek, wypieków (ciastka, chleb), posypywania kanapek, itp.
MŁYN OLIWSKI -
Funkcjonujący nieprzerwanie od 1594 roku,
najpierw jako folusz, od 1614 roku jako młyn wodny zbożowy,
własność cystersów oliwskich. W 1874 odkupiony od cystersów i gruntownie zmodernizowany przez Juliusa Dahlmanna,
który granitowe żarna zastąpił wówczas stalowymi walcami
tzw. mlewnikami, pieczołowicie restaurowanymi i pracującymi
niestrudzenie po dziś dzień ...
Regulamin
Płatności i wysyłka
Kontakt
Zawarcie umowy między Klientem, a sprzedającym może nastąpić na dwa sposoby. Klient ma prawo przed złożeniem zamówienia do negocjacji wszelkich zapisów umowy ze Sprzedającym w tym również do poniższego regulaminu negocjacje te powinny być prowadzone w formie pisemnej i kierowane na adres sprzedającego ...
czytaj więcej >
Bank Zachodni WBK S.A.
56 1500 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0512050 [zasłonięte] 908200
MŁYN OLIWSKI Sp. z o.o.
ul. Spacerowa 18
80-330 Gdańsk
tel: +48 58 [zasłonięte] 63

mail: [zasłonięte]@mlynoliwski.pl
Pon-Pt 07:00 - 17:00
RedCart - oprogramowanie sklepu internetowego