>>Daty przydatności widoczne na zdjęciach są przykładowe<<
Praktyczne stojące opakowanie z zamknięciem ułatwia przechowywanie po otwarciu.
Skład: 100% Otręby Ryżowe z zarodkami (ryż brązowy)
Otręby ryżowe z zarodkami to doskonale zbilansowane źródło błonnika pokarmowego, węglowodanów przyswajalnych, hypoalergicznych białek
ryżowych, jedno- i wielonienasyconych tłuszczów, antyoksydantów, fitosteroli, witamin, związków mineralnych, steroli itp.
Już od niemal 50 lat jest wiadomo, że stanole i sterole roślinne, zwane również fitosterolami i fitostanolami, obniżają stężenie cholesterolu
w surowicy krwi poprzez częściowe hamowanie wchłaniania cholesterolu w jelitach. Obecnie substancje te są obecne w szeregu produktach
spożywczych i dostępne dla wszystkich, którzy pragną obniżyć stężenie cholesterolu. Sterole i stanole roślinne mają budowę chemiczną zbliżoną
do cholesterolu. Sterole w małych ilościach są w sposób naturalny zawarte w wielu owocach, warzywach ,orzechach, ziarnach, olejach roślinnych
oraz innych produktach pochodzenia roślinnego. Są one podstawowym składnikiem ścian komórek roślinnych. Stanole można znaleźć w śladowych
ilościach w podobnych produktach, ale przede wszystkim są one wytwarzane w procesie uwodornienia roślinnych steroli. Osoby stosujące sposób
żywienia typowy dla wysokorozwiniętych państw Zachodnich dostarczają w diecie średnio 20 – 50 mg /d stanoli i 150 – 400 mg steroli.
W tych niskich dawkach wpływ steroli i stanoli na wchłanianie cholesterolu nie jest znaczący.
Korzyści stosowania steroli i stanoli
W wielu badaniach udokumentowano ścisły związek pomiędzy podwyższonym stężeniem cholesterolu w surowicy krwi (przede wszystkim cholesterolu
LDL czyli „złego” cholesterolu) a zwiększonym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca. Ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej można zmniejszyć stosując
prozdrowotny, zbilansowany sposób żywienia, polegający na niskim spożyciu tłuszczów nasyconych z odpowiednią ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych
omega-3 i omega-6 oraz wysokim spożyciem warzyw i owoców, przy jednoczesnym aktywnym trybie życia. Na podstawie wyników wielu badań klinicznych
udowodniono, że sterole i stanole roślinne obniżają stężenie osoczowe cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL poprzez częściowe hamowanie absorpcji jelitowej
cholesterolu. Udowodniono również, że wpływ stanoli i steroli dodaje się do efektu osiąganego przez stosowanie innych strategii, np. ograniczenie zawartości tłuszczów
w diecie lub stosowanie leków obniżających stężenie cholesterolu, takich jak statyny. Wiadomo, że obniżenie stężenia cholesterolu występuje przy zastosowaniu dawki
1 – 3 g steroli lub stanoli dziennie i nie osiąga się lepszych efektów przy zastosowaniu dawki powyżej 3 g/dobę. Spożywanie 2 g steroli lub stanoli roślinnych średnio obniża
stężenie cholesterolu LDL o 10%. Zastosowanie 2 g steroli lub stanoli roślinnych wraz z postulowanymi prozdrowotnymi modyfikacjami sposobu żywienia może skutkować
obniżeniem stężenia cholesterolu LDL o 15%. Warto wspomnieć w tym miejscu, że ocenia się, iż obniżenie stężenia cholesterolu LDL o 10% zmniejsza ryzyko wystąpienia
choroby niedokrwiennej serca o 20% Produkt jest bogaty w przeciwutleniacze, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Należy też wspomnieć, że zarodki ryżowe są również naturalnym źródłem GABA (kwasu amino-masłowego),
aminokwasu odgrywającego rolę przy spełnianiu funkcji życiowych, takich jak:
- ważny neuroprzekaźnik
- redukcja ciśnienia krwi
- polepszają funkcję mózgu i pamięć
- aktywują funkcje nerek i wątroby
Otręby ryżowe są produktem bezglutenowym, nie wywołują alergii.
Nasz produkt łączy korzyści zdrowotne ze słodkim i orzechowym smakiem, może być zastosowany w wielu produktach spożywczych, takich jak:
batony odżywcze, wyroby mięsne, płatki śniadaniowe, przekąski.
Jest również doskonałym dodatkiem do jogurtów, zup, sałatek, wypieków (ciastka, chleb), posypywania kanapek, itp.