|
SUPER PROMOCJA
Otręby owsiane 4000 gram W DOSKONAŁEJ CENIE 27,90 zł + Błonnik z Bioflawonoidami 200 gram w MEGA CENIE 6,00 zł
Cena w aptekach błonnika z bioflawonoidami to 15,90zł
na naszej innej aukcji 9,90 zł a na tej aukcji tylko 6,00 zł
Poniżej komentarze na temat jakości produktu:
a ponadto
Kupując produkt na tej aukcji korzystacie Państwo z promocji
DOŁADUJ DO 30 kg ZA O zł
oznacza to, że po zakupie przedmiotu na tej aukcji i OPŁACENIU PRZESYŁKI KURIERSKIEJ w kwocie podanej powyżej WSZYSTKIE POZOSTAŁE przedmioty zakupione na naszych innych aukcjach wysyłamy całkowicie ZA DARMO.
OPIS OTRĘBÓW OWSIANYCH:
OTRĘBY OWSIANE gatunek I klasa PREMIUM - najlepsze nie tylko na Allegro !!!
Otręby owsiane słyną przede wszystkim z tego że zawierają pokaźną ilość błonnika. Zawarte w błonniku beta-glukany są szczególnie ważne dla ludzi mających kłopoty z przemianą materii i otyłością. Zaleca się stosować je dla celów profilaktycznych, dla uniknięcia tzw. chorób cywilizacyjnych takich jak : miażdżyca, cukrzyca czy rak jelita grubego. Mówi się również że błonnik przyczynia się do obniżenia cholesterolu. Otręby owsiane obniżają stężenie "złego" cholesterolu LDL, podwyższając jednocześnie stężenie "dobrej" frakcji HDL, pomagają także w regulacji stężenia glukozy we krwi. Niektóre badania wykazują, że otręby, zwłaszcza owsiane, mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka jelit. Otrzymuje się je z preparowanego ziarna owsa. Są bogatym źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego: b - glukanu, jak i błonnika niestrawnego, ale pożądanego w codziennej diecie. Zawierają dużo białka, węglowodanów oraz dostarczają organizmowi witaminy z grupy B oraz tiaminę. Spożywanie otrąb owsianych zapobiega chorobom serca, działa przeciwmiażdżycowo, pobudza wydzielanie żółci do przewodu pokarmowego, zapobiega otyłości i cukrzycy. Regularne spożywanie otrąb owsianych podwyższa sprawność fizyczną i umysłową, zmniejsza potrzebę snu, zapewnia prawidłową przemianę materii przeciwdziałając otyłości. Błonnik zawarty w otrębach owsianych reguluje funkcje ruchowe przewodu pokarmowego, a także absorbuje metale ciężkie tj.: kadm, ołów, rtęć z organizmu człowieka. Otręby owsiane powinno się spożywać regularnie, dodając do sera, mleka, jogurtów, sosów oraz jako składnik różnych potraw, bowiem nie tracą one swych właściwości podczas gotowania i pieczenia. Ich właściwości zdrowotne i dietetyczne zostały uznane przez wiele autorytetów naukowych i opisane w wielu publikacjach popularno-naukowych.
OPIS BŁONNIKA Z BIOFLAWONOIDAMI:
Włókno pokarmowe (dietary fiber) nazywane również błonnikiem pokarmowym jest grupą związków chemicznych wchodzących w skład roślin i będący częścią ich struktury. Nie jest jednym konkretnym, wyselekcjonowanym składnikiem pożywienia, ale kompleksem wielu różnych składników. W jego skład wchodzą związki o bardzo różnej budowie chemicznej i właściwościach fizycznych. Działanie błonnika pokarmowego w organizmie jest bardzo zróżnicowane i zależy od jego właściwości. Najbardziej znaną funkcją błonnika jest jego dobroczynny wpływ na trawienie i zapobieganie zaparciom. Związane jest to z tym, że błonnik, wiążąc wodę, zwiększa masy kałowe i ułatwia ich przesuwanie. Z tego też powodu stosowanie diety bogatej w błonnik jest zalecane w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych, w szczególności nadwagi i otyłości. W trakcie odchudzania, podczas stosowania diety o obniżonej kaloryczności, właściwie niezbędne jest zwiększenie ilości spożywanego błonnika pokarmowego, gdyż większa jego ilość w diecie zwiększa poposiłkowe uczucie sytości, hamuje głód i przez to pozwala zmniejszyć ilość przyjmowanych w ciągu dnia kalorii. Zbawienne działanie błonnika nie ogranicza się jednak do poprawy perystaltyki jelit i procesów trawiennych ale jest znacznie szersze. Krótkie resume wpływu błonnika na organizm możemy przedstawić w następujących punktach:
- Usprawnia pracę przewodu pokarmowego (zapobiega zaparciom i biegunkom)
- wchłania wodę i przyspiesza eliminację niestrawionych resztek pokarmu.
- Sprzyja redukcji masy ciała poprzez:
- wydłużenie czasu rozdrabniania i żucia pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości;
- utrudnianie trawienia i wchłaniania, co zmniejsza wykorzystanie energii z pożywienia (w przybliżeniu 1g włókna pokarmowego zmniejsza wchłanianie energii z pożywienia o 0,17%, zwiększając masę kału o 3,5g);
- daje uczucie sytości związane z wypełnieniem i możliwością pęcznienia w żołądku;
- zwiększa wydalanie tłuszczu z kałem;
- Wpływa korzystnie na normalizację zaburzeń gospodarki węglowodanowej poprzez:
- stabilizację poziomu glukozy (cukru) we krwi, przez co między innymi obniża apetyt na słodycze;
- obniżenie wchłaniania węglowodanów;
- Obniża poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi poprzez:
- wiązanie cholesterolu dostarczanego z pożywieniem w tworzącej się w przewodzie pokarmowym strukturze żelowej, co powoduje zmniejszenie jego wchłaniania oraz zwiększenie wydalania z kałem;
- zmniejszanie zwrotnego wchłaniania kwasów tłuszczowych, a tym samym zmniejszenie powstawania frakcji tzw. „złego” cholesterolu, który wykazuje działanie miażdżycotwórcze
Szereg badań naukowych dowiodło również iż dieta bogata w błonnik chroni przed:
- zapaleniu wyrostka robaczkowego;
- uchyłkowatości jelit
- nowotworom jelita grubego
- chorobom żył kończyn dolnych;
- kamicy żółciowej;
Niestety pamiętać również należy, iż oprócz wyżej omówionych korzystnych działań włókna pokarmowego zwiększenie jego ilości w diecie może powodować utrudnienia w przyswajaniu niektórych składników mineralnych takich jak: wapnia, żelaza, magnezu, cynku, miedzi oraz witamin z grupy B, D. Ta niekrzystna właściwość przypisana jest do wszystkich rodzajów błonnika, z wyjątkiem jednego - błonnika sojowego. Mimo niewielkiej jeszcze popularności w Polsce, w której dominują błonniki zbożowe i owocowe to wg licznych badań naukowych właśnie błonnik sojowy ma najszersze spectrum działań prozdrowotnych. Porównanie właściwości błonnika sojowego do innych popularnych błonników prezentuje poniższa tabela:
Efekty fizjologiczne
|
Gatunek błonnika
|
sojowy
|
pszenny
|
kukurydziany
|
owsiany
|
Podwyższenie objętości masy kałowej
|
TAK
|
TAK
|
TAK
|
TAK
|
Podwyższenie zdolności wiązania wody
|
TAK
|
TAK
|
NIE
|
TAK
|
Ograniczenie uczucia głodu
|
TAK
|
TAK
|
TAK
|
NIE
|
Brak zmniejszenia przyswajalności kluczowych składników mineralnych (wapń, żelazo, cynk)
|
TAK
|
NIE
|
NIE
|
NIE
|
Obniżenie poziomu "złego" cholesterolu we krwi
|
TAK
|
NIE
|
NIE
|
TAK
|
Poprawienie wykorzystania insuliny
|
TAK
|
NIE
|
NIE
|
NIE
|
Funkcja regulacyjna gospodarki glukozowej
|
TAK
|
TAK
|
TAK
|
NIE
|
Jak widać w powyższej tabeli jedynym błonnikiem, który nie blokuje przyswajania minerałów kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego jest błonnik sojowy i cokolwiek nie powidzieć by o zbawiannych właściwościach błonników zbożowych lub owocowych, ze względu na swoją strukturę niestety skutecznie blokują one przyswajanie tych nizezmiernie ważnych minerałów. Choć błonnik sojowy w ujęciu analitycznym jest niekwetionowanym liderem na tle innych błonników jeśli chodzi o właściwości stricte "błonnikowe", oferowany na aukcji preparat przewyższa pozostałe produkty również z powodu bardzo wysokiej zawartości bioflawonoidów, a konkretnie dwóch podstawowych izoflawonów: genisteiny i daidzeiny. Najciekawsze badania nad izoflawonami wskazują, że substancje te skutecznie przeciwdziałają różnego rodzaju nowotworom – szczególnie genisteina, na której temat opublikowano ponad 200 prac poświęconych jej znaczeniu jako środka przeciwnowotworowego. Ponadto udowodnione jest, iż bioflawonoidy te działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Tworząc krótkie kompedium oparte na wynikach badań klinicznych okazuje się że genisteina i daidzeina: ♦ hamują rozwój komórek nowotworowych w większości nowotworów, w tym piersi, okrężnicy, płuc, prostaty, skóry i w białaczce, ♦ hamują enzym białkową kinazę tyrozynową, która odpowiada za pobudzanie wzrostu komórek nowotworowych ♦ powodują różnicowanie się komórek nowotworowych, dzięki czemu mogą one zmieniać się w komórki normalne, ♦ hamują angiogenezę, która jest niezbędna do rozwoju nowych naczyń krwionośnych nowotworu, ♦ działają jako silny antyoksydant ♦ hamują utlenianie cholesterolu LDL ♦ wpływają na skład cholesterolu LDL, aby słabiej przylegał do ścian tętnic, ♦ zapobiegają rozwojowi komórek, które tworzą płytki, ♦ hamują powstawanie skrzepliny i zmniejszanie agregacji płytek, ♦ rozszerzają naczynia w tętnicach miażdżycowych.
Dodatkowo, oprócz nieocenionych właściwości błonnika z bioflawonoidami producent preparatu zadbał o to aby w każdym opakowaniu znalazła się praktyczna, farmaceutyczna miarka, dzięki której wyeliminowane zostały problemy z jego precyzyjną i planowaną aplikacją.
Dawkowanie:1-2 miarki (5-10 gram) raz lud dwa razy dziennie, najlepiej przed lub po posiłku.
Zobacz nasze pozostałe aukcje, klikając w odpowiedni odnośnik:
SKROBIA KUKURYDZIANA (Corn Starch Bio)
|