OTRĘBY OWSIANE
Otręby owsiane produkowane są z obłuszczonego ziarna owsa. W naszej ofercie znajdują się otręby w postaci drobnopłatkowej, specjalnie wyselekcjonowane na rynek USA, gdzie cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Otręby owsiane bogate są w błonnik, który działa zbawiennie na funkcjonowanie naszego przewodu pokarmowego.
W
Idealnie nadają się jako dodatek do:
- zup;
- musli;
- jogurtu; WSPANIAŁA ZDROWA PANIERKA DO MIĘS I RYB
- kefiru;
- mleka;
- chleba.
Otręby te należy spożywać regularnie, by w pełni korzystać z ich walorów. Optymalna ilość spożywania otrąb to ok. 1-3 łyżki dziennie ( zbyt duża ilość spożywanych otrąb może doprowadzić do zaparć, dlatego ważne jest przyjmowanie płynów podczas spożywania wszelkiego rodzaju otrąb).
1 łyżka otrąb owsianych to ok. 7g - 25 kcal
WŁAŚCIWOŚCI: Regularne spożywanie otrąb wpływa korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, poprawę odporności organizmu. Zapobiegają występowaniu zakrzepów, miażdżycy, jak i również zaparciom. Dają uczucie sytości - ze względu na dużą zawartość błonnika ( wysoka zawartość błonnika rozpuszczalnego!), który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jelita grubego i układu odpornościowego.
SKŁAD: Otręby owsiane stanowią źródło aminokwasów egzogennych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są wytwarzane przez nasz organizm, a są bardzo potrzebne dla jego prawidłowego funkcjonowania. Ponadto otręby bogate są w składniki mineralne ( tj. potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź), witaminy (E, B1, B2, B6, niacyna, kwas foliowy), węglowodany oraz błonnik.
POLECAM !!!