Opis: Otręby żytnie powstają z przemiału żyta. Są one smaczne i zdrowe, zawierają w swoim składzie dużą zawartość błonnika, dzięki czemu nasz układ pokarmowy działa prawidłowo i nie mamy problemów z zaparciami. Jest składnikiem zdrowej diety, dzięki któremu możemy się pozbyć zbędnych kilogramów - otręby te dają uczucie sytości na długi czas.Otręby żytnie, podczas spożywania, absorbują składniki szkodliwe w naszym organizmie, obniżają poziom cholesterolu, mają dobry wpływ na jelita i żołądek, a przy tym zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory jelita grubego i żołądka. Ponadto zmniejszają ryzyko miażdżycy oraz regulują stężenie glukozy we krwi.
Zastosowanie: - dodatek do jogurtów, mleka;
- dodatek do soków owocowych i bakali;
- dodatek do owoców świeżych jak i suszonych;
- do wypieku domowego pieczywa;
- jako zasypka;
- rzadziej stosowana jako panierka itp.
Skład : Otręby żytnie w swoim składzie zawierają dużą zawartość błonnika, węglowodanów, białka, witamin z gr. B, A, składników mineralnych tj. wapń, chrom, żelazo, fosfor, magnez, cynk.