Diamentowa ostrzałka stołowa T0831D wykorzystuje monokrystaliczne diamenty by szybko naostrzyć i wygładzić każdy typ ostrza. Ostrzałka posiada dwie ziarnistości materiału ściernego – 360 do wstępnej obróbki tępych narzędzi oraz 600 do ostatecznego szlifowania krawędzi w celu uzyskania perfekcyjnego ostrza. Ostrzałka posiada wyjątkową powierzchnię ostrzącą pokrytą owalnymi otworami, które zbierają i zatrzymują drobiny metalu powstałe w trakcie procesu ostrzenia. Dzięki temu powierzchnia ostrzałki pozostaje zawsze czysta. Plastikowa obudowa z antypoślizgowymi stopami pozwala na bezpieczne i łatwe ostrzenie.
Sposób użycia:
Postaw ostrzałkę na płaskiej powierzchni. Do ostrzenia noża użyj jednej lub dwóch stron kamienia, w zależności od tego jak bardzo tępy jest nóż.
Gradacja 360
Użyj tej strony tylko wtedy gdy nóż jest naprawdę tępy, lub gdy chcesz naostrzyć nóż ceramiczny. By naostrzyć nóż, przesuń po kamieniu (lekko dociskając) kilkukrotnie najpierw jedną, potem drugą stronę noża.
Ostrząc nóż staraj się zachować odpowiedni kąt pochylenia noża (15°-30°)
Gradacja 600
Ta strona służy do wygładzania powierzchni noża. Można jej używać często do podostrzenia noża. By wygładzić nóż kilkukrotnie, delikatnie przesuń najpierw jedną, potem drugą stronę noża.
UWAGA!
Prawidłowe prowadzenie noża na ostrzałce (ostrzem do przodu - jak do cięcia):
![](http://images10.fotosik.pl/3742/69926c8aefce4f14.jpg)
Dane techniczne:
- Typ ostrzałki - ręczna
- Materiał ścierny - diament
- Gradacja - 360/600
- Wymiary 151x61mm
Przeznaczenie:
- Noże stalowe
- Noże ceramiczne
- Tasaki
- Dłuta
- Nożyczki