Tanto, shinken, miecz ostry, może być przeznaczony do cięc. Ostrze wykonane w konstrukcji hira zukuri bez bohi i wydłużonym kissaki ( o-kissaki), wykute ze stali N9E przez jednego z polskich kowali i zahartowane selektywnie w wyniku czego powstał piekny podwójny hamon na krawędzi tnącej oraz na grzbiecie co dodatkowo wzmacnia ostrze. Stal N9E jest stalą narzędziową która najbardziej zbliżona jest właściwościami do legendarnej japońskiej tamahagane z której japońscy kowale wykonywali ostrza. Stal N9E jest nieco twardsza od N8E co pozwala dłużej utrztymać ostrość. Długość ostrza - nagasa 26,5 cm (z habaki), szerokość przy habaki 30 mm, grubość przy habaki 7 mm. Samo habaki wykonane z miedzi, ma nacinaną wzdłużnie powierzchnię co dodatkowo dodaje uroku. Tsuka mocowana na 1 kołek,owinięta jedwabną taśmą w kolorze red-black w stylu hineri maki , oczywiście z zastosowaniem papierkowych hishigami. Pod taśmą niebieskawa, prawdziwa samegawa. Okucia fuchi i kashira z miedzi, zdobione motywem sosny i góry Fuji - najbardziej chyba klasyczny motyw zdobnictwa japońskiego. Okucia są wykonane ręcznie , nie jest to odlew ani chińszczyzna. Tsuba w kształcie tatemaru gata , miedziana z motywem tatami (maty japońskiej) tsuba ma wywinięty brzeg co sprawia wrażenie ze jest gruba i mocna ( w istocie ma 5 mm grubości). Menuki mosiężne . Saya czarno-brunatna z rogowym koiguchi i kurigata oraz także wykonanym z rogu kojiri. Saya ma nieregularne poprzeczne prązki- motyw zaczerpnięty z oryginalnego miecza. Tsuka i saya wykonane z drewna magnolii japońskiej (drewno sprowadzane z japonii)
Całość jest wykonana w klasycznym kształcie, stylu najbardziej typowym dla średniego EDO. Tanto jako miecz "osobisty" był zawsze nierozłącznym elementem stroju samuraja. Katana i wakizashi często odkładano na stojaczek (katanakake) natomiast tanto zawsze był za pasem. Cytując klasyka mozna powiedziec ze jest to "doskonała broń na cywilizowane czasy"
|