Tanto, shinken, miecz ostry, może być przeznaczony do cięc. Ostrze wykonane w konstrukcji shobu zukuri bez bohi i wydłużonym kissaki ( o-kissaki), wykute ze stali N8E przez jednego z polskich kowali i zahartowane selektywnie w wyniku czego powstał piekny podwójny hamon na krawędzi tnącej oraz na grzbiecie co dodatkowo wzmacnia ostrze. Stal N8E jest stalą narzędziową która najbardziej zbliżona jest właściwościami do legendarnej japońskiej tamahagane z której japońscy kowale wykonywali ostrza. Długość ostrza - nagasa 24,5 cm, szerokośc przy habaki 25 mm, grubość przy habaki 6,5 mm. Samo habaki wykonane z miedzi, ma marmurkowaną powierzchnię co dodatkowo dodaje uroku. Tsuka mocowana na 1 kołek,owinięta jedwabną taśmą w kolorze złoto brązowym w stylu hineri maki , oczywiście z zastosowaniem papierkowych hishigami. Pod taśmą szarawa, prawdziwa samegawa z widocznymi guzami. Okucia fuchi i kashira z mosiądzu. Tsuba w kształcie mokko gata , miedziana z motywem tzw "kocich drapów" . Menuki mosiężne , przedstawiają smoki. Saya czarna z rogowym koiguchi i kurigata oraz mosiężnym wydłużonym kojiri
|