NOWY ZBIÓR 2011!!! Na naszej aukcji zakupisz zioła w naturalnej postaci, nie poddawane obróbce mechanicznej, ręcznie sortowane, region zbiorów Pojezierze Brodnickie woj. kujawsko pomorskie.
Właściwości i zastosowanie ziół Obecnie zioła znajdują szerokie zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce, zarówno do zabiegów zewnętrznych jak i wewnętrznych. Zioła z powodzeniem stosowane są w leczeniu rozmaitych chorób i dolegliwości, m.in. w chorobach skóry, układu pokarmowego, moczowego, nerwowego, oddechowego. Swą skuteczność zawdzięczają zawartości wielu cennych związków, z których najważniejsze to: azuleny- wykazują własciwości przeciwzapalne, stosowane są m.in. do kompresów na trudno gojące się rany garbniki- mają działanie ściągające, bakteriobójcze, przeciwzapalne saponiny- zwiększają przepuszczalność błon komórkowych i ułatwiają wprowadzanie innych związków do skóry pektyny- działają łagodząco i przeciwzapalnie związki flawonowe- mają właściwości regenerujące związki śluzowe- działają przeciwzapalnie i natłuszczającoeciwzapalnie i natłuszczająco Aukcja dotyczy surowca zielarskiego: Ostropest plamisty (Silybum marianum), ziarno (świeży) 500g NOWY ZBIÓR 2011
Ostropest plamisty jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny złożonych. W Polsce uprawiana jest do celów leczniczych. Surowcem leczniczym są dojrzałe owoce. Głównymi substancjami czynnymi są flawonolignany, których kompleks nazywamy silimaryną (w jej skład wchodzą sylibina A i B, sylichrystyna i sylidionina) oraz flawonoidy. Działanie: Farmakologicznie czynną substancją jest sylimaryna, która wykazuje właściwości cytoprotekcyjne, w tym na błonę śluzową żołądka, a przede wszystkim na komórki wątrobowe, uszkodzone przez związki toksyczne. Wyciągi z owoców ostropestu, zawierające sylimarynę, działają także spazmolitycznie i żółciotwórczo. Ponadto owoce ostropestu zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, poprawiają łaknienie i regulują czynności trawienne. Jednak główne działanie farmakologiczne flawonolignanów surowca (głównie silbiny) polega na tym, że chronią one i regenerują komórki miąższu wątroby. Mechanizm działania polega na uszczelnianiu błon hepatocytów, co utrudnia przenikanie toksyn do ich wnętrz, i pobudzaniu regeneracji komórek wątroby poprzez aktywowanie rybosomowej syntezy białkowej RNA, co wzmaga wytwarzanie białek w organizmie. Poza tym działanie antyoksydacyjne i przeciwwolnorodnikowe surowca pozwala na zachowanie wysokiego stężenia glutationu w wątrobie. Surowiec zmniejsza syntezę cholesterolu oraz utlenianie lipidów, ponadto hamuje 5-LOX i biosyntezę prozapalnych prostaglandyn, a także hamuje uwalnianie histaminy, przez co wykazuje efekt przeciwzapalny. Wyciągi z ostropestu wchodzą w skład preparatów stosowanych w profilaktyce i leczeniu uszkodzeń wątroby, spowodowanych czynnikami toksycznymi, np niektórymi lekami (antybiotykami), toksynami muchomora sromitnikowego, czterochlorkiem węgla, żółtym fosforem. Preparaty z ostropestu można podawać również w zaburzeniach trawienia, w profilaktyce marskości wątroby i stanów przewlekłego zapalenia, wywołanego infekcją wirusową (WZW- wirusowe zapalenie wątroby) typu B i C. Wskazania do stosowania: Zapalenie i marskość wątroby, osłabienie jej czynności wydzielniczej i odtruwającej, a także uszkodzenie wątroby, wywołane przede wszystkim przez alkohol oraz niektóre związki chemiczne, toksyny bakteryjne wytwarzane przez grzyby (głównie muchomory). Droga podania: Można spożywać gryząc całe nasiona jak słonecznik, po zmieleniu nasiona ostropestu można stosować jak przyprawę dodając do potraw. Zapobiegawczo jedna płaska łyżeczka do herbaty. Istotnym elementem kuracji jest systematyczne jego stosowanie. Działanie można zauważyć po około 2 tygodniach, w przewlekłych schorzeniach konieczne jest jego dłuższe stosowanie, można stosować dwie łyżeczki jedną rano i jedną wieczorem popijając wodą. Wątroba Ten największy organ ludzkiego organizmu pełni ponad 500 różnych funkcji. Pracuje jak gigantyczne laboratorium chemiczne, przetwórnia, magazyn i dyspozytornia, pobudza procesy trawienia i przyswajania, pomagając śledzionie, produjuje żółć niezbędną do trawienia tłuszczów i cholesterol konieczny do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki Gdy źle pracuje, powoduje brak lub nadmiar apetytu, nieregularne wypróżnienia: zgaga, gazy oraz skurcze i bóle żołądka oraz jelit. Zwierciadłem wątroby są oczy, nie ważne, czy chorujemy na zapalenie spojówek, jaskrę czy zaćmę. Aby poprawić wzrok musimy wspomóc wątrobę. Wątroba odpowiedzialna jest za ścięgna, mięśnie, stawy i paznokcie. Jednak jej najważniejsza funkcja to rozkładanie i neutralizacja wszelkich toksyn, które dostarczamy do organizmu wraz z pożywieniem czy wdychanym powietrzem. Ta funkcja jest jednak upośledzona, jeśli wątroba niedomaga, a niedomaga, bo jej nie szanujemy. W milczeniu znosi naszą beztroskę Wątroba nie boli, bo nie jest unerwiona. Ale maltretowana powiększa się, rozciąga otaczającą ją torebkę ochronną i napiera na sąsiednie organy. Stąd nieprzyjemne uczucie kłucia w boku czy rozpierania pod żebrami. Każde nadwerężenie tkanek wątroby oznacza zaburzenia jej funkcji. Szkodzi jej nie tylko wirusowe zapalenie wątroby, ale także nadużywanie leków, obżarstwo, wdychanie szkodliwych związków chemicznych, np. farb czy środków owadobójczych, nie mówiąc już o dymie tytoniowym. Wątroba ma zdolność rozkładania kwasów tłuszczowych, tworzenia z nich tłuszczów i przesyłania ich dalej do całego organizmu. Ta zdolność jest jednak ograniczona. Gdy tłuszczu jest za dużo, wątroba tyje i nie funkcjonuje właściwie. Stłuszczenie wątroby pojawia się przy źle leczonej cukrzycy, ciężkostrawnej diecie i nadużywaniu niektórych leków. Do najbardziej szkodliwych należą paracetamol, antybiotyki, niektóre środki antykoncepcyjne, przeciwgruźlicze i przeciwzapalne. W sprzyjających warunkach wątroba zregeneruje swoje uszkodzone tkanki. Aby jednak mogła skorzystać ze swych cudownych zdolności, niezbędna jest twoja pomoc. Objawy zaburzeń wątroby: * drażliwość, podatność na stres i złość * nadwrażliwość na wiatr, hałas, silne zapachy i smaki * napięcie i skurcze mięśni (zwłaszcza szyi, ramion, dolnej partii brzucha, bioder, łydek) * osłabione lub nieostre widzenie * suche oczy * zgrubiałe, łamliwe paznokcie i szorstkie włosy * odrętwienie i mrowienie kończyn, dłoni, nóg, stóp * trudności z oddawaniem stolca, suche stolce, napięta okrężnica * osłabienie, zawroty głowy * rumieńce wywołane głodem, napięciem, złością * nieregularne i skąpe miesiączki * nudności lub mdłości wywołane głodem lub zmęczeniem * przeczulica narządów płciowych * kłujące bóle pomiędzy żebrami, poniżej przepony, w pachwinach i miednicy * łaknienie kwaśnych, ostrych i tłustych pokarmów * dzwonienie w uszach * zespół napięcia przedmiesiączkowego * pogorszenie stanu występujące pod wpływem gorącego powietrza lub wiatru * bardzo napięty i twardy puls Produkty wspomagające proces odtruwania wątroby: * rozmaite rodzaje kapusty * ryby z zimnych wód (dalekomorskie) * olej lniany * świeże owoce * czosnek * orzechy i nasiona * cebula * olej szafranowy * olej sezamowy * olej słonecznikowy * świeże warzywa * zarodki pszenicy, olej z zarodków pszenicy * sok jabłkowo-buraczany Preparaty i składniki wspomagające proces odtruwania wątroby: * bioflawonoidy * olej z nasion czarnej porzeczki * olej z ogórecznika * karoten * olej z wiesiołka dwuletniego * kwas foliowy * żelazo, cynk, selen * lecytyna, magnez, mangan, ostropest Stosuj dietę przyjazną wątrobie. Jedz często, ale mniejsze porcje i kontroluj ilość poszczególnych składników odżywczych w swoich posiłkach: Zrezygnuj z tłuszczów zwierzęcych, zwłaszcza smalcu, masła. Roślinne też spożywaj w ograniczonej ilości, najlepiej na surowo. Tłustą śmietanę w zupach i sosach zastąp naturalnym jogurtem. Kontroluj spożycie węglowodanów (m.in. makaronów, pieczywa). Choć mogą stanowić 45 proc. spożywanych dziennie produktów, nie powinno się jeść ich więcej niż ok. 40 dag. Uważaj na cukier. Jego nadmierna ilość ( ponad 7 dag) sprzyja stłuszczeniu wątroby. Lepiej herbatę posłódź miodem rzepakowym - jest bogaty w najbardziej przyswajalny cukier, czyli fruktozę. Niezwykle cenne w odbudowie wątroby jest białko, dlatego zadbaj by w twoim menu było mięso. Wybieraj jednak drób, chude ryby i cielęcinę – jadaj je gotowane na parze, duszone w sosie własnym lub pieczone w folii. Dużo białka jest również w fasoli, soi, soczewicy, migdałach czy pestkach dyni. Nie zapominaj o warzywach. Najlepiej, żeby 80 proc. codziennej dawki warzyw było gotowane, a 20 proc. - surowe. Najbardziej wskazane są jarzyny, które zawierają przeciwutleniacze, kwas foliowy i witaminę C, np. sałata, marchew, brokuły, buraki. Jadaj kasze i pieczywo z pelnego przemialu. Wśród warzyw za cudotwórcę w dziedzinie ochrony, a także regeneracji wątroby uważa się karczochy. Do tej samej rodziny (astrowatych) co karczoch należy ostropest plamisty, który ma podobne działanie profilaktyczne i lecznicze. Warto mielone ziarna ostropestu włączyć do przypraw, tak jak sól i pieprz. Ochronnie na wątrobę działa cykoria. A na wiosnę warto pamiętać o liściach mlecza, które oczyszczając organizm z toksyn, pomagają wątrobie. Z owocami lepiej nie przesadzaj, choć sezonowe jagody, jabłka czy grejpfruty nie zaszkodzą. W każdej kuracji ziołowej warto uwzględnić w pożywieniu imbir, który zapobiega rozkładaniu przez wątrobę zawartych w ziołach aktywnych związków chemicznych, i umożliwia ich przeniknięcie do krwi. Jak wzmocnić oraz zapobiec chorobom oczu ? Obrońcami o działaniu antyoksydacyjnym czyli przeciwutleniającym są między innymi : • witaminy A, C i E, B • składniki mineralne enzymów takie jak – żelazo, selen, cynk, mangan, miedź, magnez • substancje roślinne : beta – karoten i flawonoidy. Gdzie szukać antyksydantów w żywności? Zdecydowanie najwięcej ich znajdziemy w warzywach i owocach. Najlepiej, jak będą to produkty świeże bądź mrożone, a nie konserwowane lub gotowane zbyt długo. Generalnie lepsze są owoce i warzywa bardziej nasycone kolorem pomarańczowym, żółtym, czerwonym oraz zielonym, które powinny znaleźć się w dużych ilościach w codziennym jadłospisie obejmuje. Pomarańczowe, żółte, czerwone karoteny i likopeny, chronią nas przed nowotworami Na przykład burak czerwony zawiera betaninę ona jest świetnym dwutleniaczem. Właśnie ona doskonale rozprawia się z wolnymi rodnikami. Potrafi także wniknąć w wnętrza bakterii by zahamować ich rozwój. Zielone warzywa i owoce dostarczają wapnia, magnezu, które potrzebują nasze mięśnie, kości, układ nerwowy. Lista najważniejszych produktów o działaniu antyoksydacyjnym, które są przez nas szczególnie zalecane i które powinny znaleźć się w dużych ilościach w codziennym jadłospisie obejmuje : • czerwone winogrona, czerwony grejpfrut, pomarańcze, • jagody leśne – borówki, czarną jagodę, jeżyny, żurawiny, • marchew, dynię, kapustę, kalafior, brokuły, czosnek, czerwoną cebulę, rzeżuchę, • warzywa strączkowe, • oliwę z oliwek, • ryby, • orzechy, nasiona, • kiełki, kasze. Korzystne działanie mają warzywa strączkowe takie jak fasola, soczewica, soja i groch, bo dzięki zawartej w nich proteazie hamują wzrost guza nowotworowego. Niniejszy katalog nie stanowi oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego. Mimo dołożenia wszelkich starań nie gwarantujemy, że publikowane dane techniczne nie zawierają braków lub błędów. Zamieszczone w serwisie opisy produktów mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępują konsultacji z lekarzem i nie mogą być podstawą do stosowania jakichkolwiek wyrobów medycznych, środków farmaceutycznych czy form terapii. Wszelkie decyzje w w/w kwestii należy konsultować z lekarzem. Formy płatności: Wpłata na konto - przelew bankowy Pobranie Poczta Polska Towar wysyłamy: w poniedziałki, środy i piątki
|
Dodatkowe informacje o przesyłce i płatności |
|
1szt. - 9,5zł 2-3szt. - 11zł 4-9 szt.- 13z� 10-19szt. - 18zł 20-29szt. - 21zł 30-59szt. - 30zł Priorytet: +1,5zł Pobranie : w/g cennika Poczty Polskiej
|
BANK Inteligo Nr rachunku bankowego 0 1020 5558 11[zasłonięte]368 0050 0061 NIP: 641[zasłonięte]211-87
REGON: 278[zasłonięte]265
NAM MOŻESZ ZAUFAĆ - SKORZYSTAJ Z BEZPIECZNYCH PŁATNOŚCI ALLEGRO
|