PRODUKT Z POLSKI. WYSOKA JAKOŚĆ! ZBIÓR w 2014 r. Ostropest plamisty jest rośliną uprawianą na potrzeb przemysłu farmakologicznego, a także jako roślina ozdobna. Cechuje się właściwościami silnie odtruwającymi. Ma dobroczynny wpływ na cały nasz organizm, a zwłaszcza na wątrobę. Sylimaryna zawarta w nasionach ostropestu jest składnikiem wielu leków na regenerację wątroby. Ostropest uprawiany jest w gospodarstwach, w których nie używa się nawozów ani środków ochrony roślin. Ostropest zapobiega uszkodzeniom komórek wątroby, nie dopuszczając do łączenia się toksyn z ich powierzchnią. Chroni miąższ wątroby i nerek przed szkodliwym działaniem trucizn i przyśpiesza usuwanie ich z organizmu. Obniża również stężenie bilirubiny we krwi. Ponadto ostropest chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu i łagodzi stany zapalne na tle cukrzycowym. Wspomaga leczenie WZW typu A, B i C oraz choroby alkoholowej. Wykorzystuje się go także do leczenia kamicy żółciowej. Profilaktycznie stosuje się go w leczeniu zapalenia dróg żółciowych i woreczka żółciowego. Usuwa dolegliwości żołądkowo-jelitowe takie jak: wzdęcia, zgagę, brak łaknienia, niedokwaśność żołądka. Wspomaga trawienie ciężkostrawnych pokarmów. Działanie ostropestu można zauważyć po około 2 tygodniach. Aby kuracja była skuteczna, należy stosować ją przez dłuższy czas. Jak spożywać ostropest plamisty?Najlepiej jest kupić całe nasiona ostropestu, a następnie je zmielić w młynku do kawy. Nie należy mielić zbyt dużej ilości, ponieważ zmielony ostropest po jakimś czasie traci swoje właściwości. Nadmiar należy trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu np. w słoiczku. Profilaktycznie: 1 płaska łyżeczka dziennie Przy przewlekłych schorzeniach: 2-3 łyżeczki 2 razy dziennie Zmielonym ostropestem możemy posypywać potrawy, ponieważ nie ma on określonego smaku. Możemy go spożyć popijając wodą lub zaparzać. Nasiona ostropestu można jeść również w całości. Z ostropestu można robić również nalewki
Przepis na nalewkę: Nasiona ostropestu (100g) należy zmielić najlepiej w młynku do kawy. Następnie wsypać do butelki i wlać 0,5l spirytusu 70%. Trzymać w ciepłym i ciemnym miejscu przez 14 dni. Po tym czasie przefiltrować i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Nalewkę należy przyjmować 3 razy dziennie po 15 kropli dodanych do odrobiny wody. Kraj pochodzenia: Polska
|