O S T R O P E S T P L A M I S T Y
Małe ziarenka dla wątroby
Ostropest plamisty (Silybum marianum): gatunek rośliny należący do rodziny złożonych. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego: Europa Południowa, Egipt. Izrael, Turcja. W Polsce roślina uprawna, czasami zdziczała. Roślina jednoroczna, swoim wyglądem podobna do ostów.
1. Zastosowanie:
Roślina uprawna: uprawiany dla potrzeb przemysłu farmakologicznego (zioło) oraz jako roślina ozdobna.
2. Roślina lecznicza:
Surowiec lekarski: owoce zawierające do 2-3% sylimaryny, która jest silnym przeciwutleniaczem. Wytwarza się z nich m.inn. lek Sylimarol (w postaci pastylek). Można też samodzielnie sporządzać z nich odwar lub nalewkę.
Lek ten ma zastosowanie zarówno:
- profilaktycznie (np. podaje się go ludziom pracującym w oparach substancji chemicznych i napromieniowaniu) jak i
- leczniczo - przy marskości wątroby, stłuszczeniu wątroby, nieżytach dróg żółciowych, kamicy żółciowej, po żółtaczce, w trakcie leczenia nowotworów.
Jest nieszkodliwy nawet dla kobiet ciężarnych i karmiących.
Działanie: przeciwzapalne, stymulujące regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby, a przede wszystkim odtruwające.
Chroni wątrobę przed licznymi truciznami, m.inn. takimi, jak: alkohol, dwusiarczek węgla, pestycydy, a nawet truciznami muchomora sromotnikowego.
Interakcje: hamuje aktywność CYP i innych enzymów. Prowadzi to do osłabienia działania takich leków jak metronidazol (o 50%) i indinowir (nieznacznie).
Zastosowanie: ostropest w ziarnie najlepiej zmielić i codziennie zjadać 1-2 łyżeczki mielonych ziaren. Można dodawać go do musli, zup mlecznych, jogurtów, owocowych koktajli, sałatek, a nawet wypieków takich jak pieczywo czy ciastka owsiane. Ponieważ nie ma smaku można posypywać nim także kanapki, duszone na parze warzywa i inne ciepłe dania.
Skład: nasiona ostropestu
Masa netto: 250g
Najlepsze do spożycia przed: 08.2016
Kraj pochodzenia: Ukraina
ZAPRASZAMY NA POZOSTAŁE AUKCJE |
|