Ostropest Plamisty (300g)
__________________________________
Regeneracja, wzmocnienie i ochrona przeciążonej wątroby.
Ostropest plamisty (Silybum marianum), należy do rodziny roślin astrowatych i wyglądem przypomina oset, jednak jest od niego znacznie wyższy, ponieważ osiąga do 2m wysokości. Jego najważniejszą, wykorzystywaną w przemyśle farmakologicznym część, stanowią owoce, czyli nasiona. Znajduje się w nich sylimaryna, będąca składnikiem aktywnym tabletek o nazwie Sylimarol, regenerująch wątrobę.
DZIAŁANIE ANTYHEPATOKSYCZNE, PRZECIWZAPALNE, DETOKSYKUJĄCE.
Nasiona ostropestu plamistego, dzięki sylimarynie chronią wątrobę przed działaniem toksyn, wspomagają jej regenerację i podnoszą wydolność. Wątroba pełni szereg ważnych dla człowieka funkcji, tj. produkcja żółci, regulacja stężenia hormonów (insuliny) czy termoregulacja ciała (zapewnia 1/5 ciepła). Najważniejszym zadaniem wątroby jest odtruwanie organizmu z zalegających toksyn, np. przekształcanie amoniaku w mocznik lub neutralizacja alkoholu i innych używek.
Zastosowanie:
- stłuszczenie wątroby, marskość
- zła, obfitująca w ciężkostrawne potrawy dieta, wzdęcia
- kuracje antybiotykowe
- leczenie wirusowego zapalenia wątroby typu: A, B i C
- zatrucie grzybami,
- choroby nerek
- miażdzyca, wysoki cholesterol
- stosowanie używek
- krwawienia z narządów wewnętrznych, nosa, żylaków odbytu, jelit
Kuracja z nasion ostropestu plamistego: Zalecana przy przewlekłych schorzeniach i polega na tym, że 2 razy dziennie 1 łyżeczkę świeżo zmielonych nasion ostropestu plamistego, popija się wodą lub innym płynem. Kuracja powinna trwać od kilku tygodni do kilku miesięcy, w zależności od rodzaju schorzenia.
Stosowanie nasion ostropestu plamistego profilaktycznie lub wspomagająco.
- parzenie, tj. herbatę
- sporządzanie nalewek
- dodawanie zmielonych ziaren do herbaty
- posypywanie kanapek lub innych potraw, zmielonymi ziarnami
- spożywanie nasion ostropestu na surowo, tj. słonecznik.
Dlaczego nasze nasiona ostropestu plamistego są niezmielone?
Ziarna ostropestu plamistego zachowują największą wartość, gdy spożywa się je, zaraz po zmieleniu. Nie zajmuje to dużo czasu, ponieważ wystarczy wrzucić nasiona do młynka do kawy lub pieprzu i zagwarantować sobie najlepszą jakość ziaren.
Nasze ziarna ostropestu plamistego pochodzą z Polski. Zapakowane w chroniące przed wszelkimi uszkodzeniami woreczki, gwarantują najwyższą jakość użytkowania.
Skład: Ostropest plamisty (Silybum marianum)
Kraj pochodzenia: Polska