Na tej aukcji oferuję odtłuszczony, mielony ostropest plamisty , którego wielostronne działanie lecznicze i profilaktyczne jest od dawna znane i dobrze udokumentowane.
Owoce ostropestu zawierają do 2-3% sylimaryny, która jest silnym przeciwutleniaczem. Sylimaryna wykazuje działanie przeciwzapalne, rozkurczowe, detoksykujące, żółciotwórcze i żółciopędne, stabilizuje strukturę błon komórkowych, obniża stężenie cholesterolu we krwi i hamuje wytrącanie się blaszek miażdżycowych, chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem trucizn, takich jak alkohol, dwusiarczek węgla, pestycydy, a nawet mykotoksyny muchomora sromotnikowego, hamuje podziały komórek nowotworowych, zapobiega marskości wątroby, wytrącaniu się złogów i kamieni żółciowych. Pomaga przy krwawieniach z nosa i narządów wewnętrznych, zaburzeniach trawiennych, niedokwaśności soku żołądkowego, braku łaknienia, wzdęciach, przy odbijaniu się, obniżonym ciśnieniu krwi i chorobie lokomocyjnej. Ma również zastosowanie profilaktycznie dla osób narażonych na działanie toksyn, spalin, smogu, promieniowania, dymu papierosowego, nadużywających alkoholu czy przyjmujących długotrwale leki. Jest nieszkodliwy nawet dla kobiet ciężarnych i karmiących.
Sylimaryna, aby była skuteczna, musi być zażywana przez długi czas, minimum miesiąc, a najlepiej pół roku lub dłużej.
Sposób użycia:
Odwar: 1 łyżeczkę proszku (3–5 g) zalać 1 szklanką gorącej wody i powoli ogrzać do wrzenia. Gotować łagodnie pod przykryciem 5-10 min. Odstawić na 15 min. i przecedzić. W zatruciach, schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego, przy niestrawności: pić 3 razy dziennie szklankę wywaru pół godziny przed jedzeniem (czyli 3 łyżeczki owoców ostropestu dziennie). Jako środek przeciwkrwotoczny: pić co 1 godz. po 1 łyżce. Przy zażywaniu profilaktycznym pić 2 razy dziennie 1/2 szklanki odwaru (czyli 1 łyżeczkę owoców ostropestu dziennie).
Sproszkowane nasiona ostropestu można również spożywać bezpośrednio - np. posypując surówki, kanapki lub potrawy - w ilości 3-15 g dziennie (ok. 1 łyżeczka do 1 łyżki).
Opakowanie: 100 g
Producent: Vitacorn, polski producent zdrowej żywności
Termin przydatności do spożycia: maj 2013
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zdrowym odżywianiu, zapraszam na blog: blog.kamut.com.pl
Więcej informacji na stronie "o mnie"